of 61441 LinkedIn

Nieuws

 • De G4 hebben forse kritiek op het besluit van minister Wouter Koolmees (SZW) om de Wet inburgering opnieuw uit te stellen. Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht stellen dat uitstel schadelijk is voor inburgeraars.

  G4 boos over uitstel Wet inburgering

  Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht hebben forse kritiek op het besluit van minister Wouter Koolmees (SZW) om de Wet inburgering opnieuw uit te stellen en zien grote, nadelige gevolgen. De suggestie die de minister aanvankelijk had gewekt dat gemeenten voor uitstel hebben gepleit, is in het verkeerde keelgat geschoten.

 • De herindelingsverkiezingen van woensdag moeten coronaproof zijn. Het is een testcase voor de Kamerverkiezingen van maart. Oisterwijk en Delfzijl zijn er klaar voor.

  Herindelingsverkiezingen: stempotlood mag mee naar huis

  Het is een flinke klus om de herindelingsverkiezingen van woensdag coronaproof te laten verlopen. Oisterwijk en Delfzijl zijn er klaar voor. ‘Iedereen kan veilig stemmen’, stelt waarnemend burgemeester Gerard Beukema van Delfzijl. Binnenlandse Zaken kijkt, met het oog op de Kamerverkiezingen van maart, met grote belangstelling mee.

 • Het delen van woningen via woonplatformen als Airbnb is niet langer voorbehouden aan de grote steden. Het verhuren van woonruimte als vakantiewoning neemt buiten de Randstad een grote vlucht, maar gemeenten daar hebben nog nauwelijks beleid ontwikkeld. Dat blijkt uit onderzoek van de Utrechtse sociaal-geograaf Egbert van der Zee.

  Gemeenten buiten Randstad niet klaar voor Airbnb

  Het delen van woningen via woonplatformen als Airbnb is niet langer voorbehouden aan de grote steden. Het verhuren van woonruimte als vakantiewoning neemt buiten de Randstad een grote vlucht, maar gemeenten daar hebben nog nauwelijks beleid ontwikkeld. Dat blijkt uit onderzoek van de Utrechtse sociaal-geograaf Egbert van der Zee.

 • Lokale media zijn beslist niet dood, maar volgens de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) is er reden voor grote zorgen. In een advies schrijft de ROB samen met de Raad voor Cultuur dat de informatievoorziening in landelijke gebieden ‘bleekjes’ is, dat waar lokale media wel aanwezig zijn hun situatie ‘kwetsbaar en precair’ is en dat hun bereik tekortschiet. Een van de adviezen is dat de financiering moet worden verlegd van gemeenten naar de rijksoverheid.

  ‘Grote zorgen’ over lokale media

  Lokale media zijn beslist niet dood, maar volgens de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) is er reden voor grote zorgen. In een advies schrijft de ROB samen met de Raad voor Cultuur dat de informatievoorziening in landelijke gebieden ‘bleekjes’ is, dat waar lokale media wel aanwezig zijn hun situatie ‘kwetsbaar en precair’ is en dat hun bereik tekortschiet. Een van de adviezen is dat de financiering moet worden verlegd van gemeenten naar de rijksoverheid.

 • Een meerderheid van de inwoners van Druten en Wijchen vinden een fusie tussen beide gemeenten een slecht plan. De colleges van beide gemeenten adviseren de raden daarom een streep te zetten door de herindelingsplannen.

  Herindeling Druten en Wijchen lijkt van de baan

  De colleges van Druten en Wijchen adviseren beide gemeenteraden de herindelingsplannen van tafel te halen. Onder de bevolking van beide gemeenten is er te weinig draagvlak voor. De colleges waren aanvankelijk voorstander van herindeling, die per 2023 beklonken zou moeten worden.

 • De grootste ommezwaai van alle sectoren van klassikaal naar online onderwijs in deze coronacrisis is in de sector overheid. Online leren steeg als gebruikte leervorm van 13 naar 31 procent. Klassikale lessen maakten de omgekeerde beweging van 41 procent naar 17 procent. Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek van Motivaction/Sparkey in opdracht van Studytube onder 1000 hr-professionals.

  Ambtenaar stapt massaal over naar online leren

  De grootste ommezwaai van alle sectoren van klassikaal naar online onderwijs in deze coronacrisis is in de sector overheid. Online leren steeg als gebruikte leervorm van 13 naar 31 procent. Klassikale lessen maakten de omgekeerde beweging van 41 procent naar 17 procent. Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek van Motivaction/Sparkey in opdracht van Studytube onder 1000 hr-professionals.

 • Minister Hugo de Jonge (VWS) gaat gemeenten niet extra compenseren voor de aanzuigende werking als gevolg van het Wmo-abonnementstarief. Ook wil hij niet tornen aan de inkomensonafhankelijke eigen bijdrage.

  Minister De Jonge wil niet tornen aan ‘Wmo-abotarief’

  Minister Hugo de Jonge (VWS) is niet van plan gemeenten extra te compenseren voor de aanzuigende werking als gevolg van het Wmo-abonnementstarief. Ook wil hij niet tornen aan de inkomensonafhankelijke eigen bijdrage. Het uitlokken van rechtszaken door gemeenten vindt hij onverstandig. ‘Die gaan ze verliezen.’

 • Het decentraliseren van taken van rijk naar decentrale overheden moet beter. Op die van de afgelopen vijftienjaar is behoorlijk wat aan te merken. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Decentraal Bestuur, dat in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken is uitgevoerd.

  Decentralisaties rammelen aan alle kanten

  Het decentraliseren van taken van rijk naar decentrale overheden moet beter. Decentrale overheden moeten meer in de melk te brokkelen krijgen bij regeerakkoorden, als daar over het overhevelen van taken wordt besloten. Ook moet er voldoende geld komen en oog zijn voor de uitvoering. Daar ontbreekt het nu veelal aan.

 • 'Het onderzoek bevestigt mij in de opvatting dat we zo snel mogelijk van de kostendelersnorm af moeten', reageert Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP). 'De kostendelersnorm is een mantelzorgboete.'

  Kostendelersnorm draagt bij aan dakloosheid

  Het delen van woonruimte wordt door het huidige systeem aan regelingen eerder belemmerd dan gestimuleerd. Dit terwijl woningdelen de woningnood kan verlichten en in sommige gevallen dakloosheid kan voorkomen. De oplossing ligt volgens staatssecretaris Van 't Wout bij gemeenten: die moeten meer maatwerk leveren.

 • Inwoners uit Krimpen aan den IJssel die zelf een huishoudelijke hulp kunnen betalen, krijgen geen huishoudelijke ondersteuning meer vanuit de Wmo. Met deze maatregel hoopt de gemeente een proefproces uit te lokken.

  Krimpen gaat proefproces Wmo uitlokken

  Inwoners uit Krimpen aan den IJssel die zelf een huishoudelijke hulp kunnen betalen, krijgen geen huishoudelijke hulp meer vanuit de Wmo. Met deze maatregel hoopt de gemeente een proefproces uit te lokken, als vermogende cliënten tegen de afwijzing door de gemeente bij de rechter verhaal gaan halen.

 • De gemeente Eindhoven heeft de rechter gevraagd om een ambtenaar te ontslaan, nadat deze niet alleen is veroordeeld voor een valse bommelding tijdens een modeshow, maar ook winkeldiefstal en het dumpen van privépost met aanmaningen in de container voor vertrouwelijke documenten aan het licht zijn gekomen. ‘Dit is zeer laakbaar handelen. De gemeente is in diskrediet gebracht.’

  Valse bommelding breekt ambtenaar op

  De gemeente Eindhoven heeft de rechter gevraagd om een ambtenaar te ontslaan, nadat deze niet alleen is veroordeeld voor een valse bommelding tijdens een modeshow, maar ook winkeldiefstal en het dumpen van privépost met aanmaningen in de container voor vertrouwelijke documenten aan het licht zijn gekomen. ‘Dit is zeer laakbaar handelen. De gemeente is in diskrediet gebracht.’

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!