of 59761 LinkedIn

Nieuws

 • De deining die In Almelo is ontstaan na een uitzending van het tv-programma Opstandelingen van BNN/VARA leidt nu ook tot gevechten in de rechtszaal.

  Reuring in Almelo na tv-uitzending dringt door tot in rechtszaal

  4 reacties

  De deining die In Almelo is ontstaan na een uitzending van het tv-programma Opstandelingen van BNN/VARA leidt nu ook tot gevechten in de rechtszaal. In de uitzending, op 4 juni, betichtte een gemeenteraadslid het gemeentebestuur van corruptie.

 • Er zijn drie manieren waarop men kan omgaan met betwist erfgoed: verwijderen, aanpassen of behouden. Dat staat in de Unesco-handreiking die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aandraagt nu discussies oplaaien als gevolg van de Black Lives Matter-demonstraties. Verstandige beleidsmakers proberen conflicten voor te zijn.

  Probeer conflicten rondom erfgoed voor te zijn

  Er zijn drie manieren waarop men kan omgaan met betwist erfgoed: verwijderen, aanpassen of behouden. Dat staat in de Unesco-handreiking die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aandraagt nu discussies oplaaien als gevolg van de Black Lives Matter-demonstraties. Verstandige beleidsmakers proberen conflicten voor te zijn.

 • Ambtenaren van ministeries en gemeenten hebben de afgelopen jaren trainngen gevolgd bij het College voor de Rechten van de Mens om hen bewust te maken van hun eigen vooroordelen en stereotypen en zo discriminatie voorkomen. Minister Kajsa Ollongren wil dat bewustzijn bij de overheid verder bevorderen vanuit het strategisch personeelsbeleid Rijk 2025, waarin dit een belangrijk speerpunt is.

  Bewustwording vooroordelen bij ambtenaren vergroot

  Ambtenaren van ministeries en gemeenten hebben de afgelopen jaren trainngen gevolgd bij het College voor de Rechten van de Mens om hen bewust te maken van hun eigen vooroordelen en stereotypen en zo discriminatie voorkomen. Minister Kajsa Ollongren wil dat bewustzijn bij de overheid verder bevorderen vanuit het strategisch personeelsbeleid Rijk 2025, waarin dit een belangrijk speerpunt is.

 • De benoeming, die 1 juli ingaat, is gedaan door commissaris van de Koning Hans Oosters, in overleg met de fractievoorzitters in de Utrechtse gemeenteraad. De vacature ontstond na de overstap van Jan van Zanen die burgemeester van Den Haag wordt

  Peter den Oudsten waarnemend burgemeester in Utrecht

  Reageer

  Peter den Oudsten wordt waarnemend burgemeester van Utrecht. De 68-jarige PvdA'er was tot oktober vorig jaar burgemeester in Groningen. Eind vorige eeuw (1997 tot 2001) was Den Oudsten wethouder in Leeuwarden en daarna burgemeester van Meppel en Enschede.

 • Nu de grootste urgentie van de coronacrisis is geweken, moet de politiek zijn primaat weer pakken. De rechtsstaat moet weer zorgen voor een machtsbalans tussen de instituties. Dat stellen Han Polman en Rien Fraanje van de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) in de vandaag verschenen reader ‘Het openbaar bestuur voorbij corona’.

  Politiek moet weer zijn rol pakken

  Gemeenteraden, maar ook wethouders en veel burgemeesters, hadden de afgelopen maanden het nakijken. Burgemeesters, als voorzitter van de Veiligheidsregio’s, hadden het door het nemen van vergaande corona-maatregelen voor het zeggen. Nu de grootste urgentie van de crisis is geweken, moet de politiek zijn primaat weer pakken. De rechtsstaat moet weer zorgen voor een machtsbalans tussen de instituties.

 • Diversiteit en inclusiviteit hebben geen topprioriteit op de werkvloer. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Berenschot, uitgeverij Performa en AFAS Software waarbij bijna 2000 hr-professionals. Het openbaar bestuur komt er nog het best uit: 44 procent stuurt actief op diversiteit en inclusiviteit.

  Openbaar bestuur meest actief op diversiteit

  Diversiteit en inclusiviteit hebben geen topprioriteit op de werkvloer. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Berenschot, uitgeverij Performa en AFAS Software waarbij bijna 2000 hr-professionals. Het openbaar bestuur komt er nog het best uit: 44 procent stuurt actief op diversiteit en inclusiviteit.

 • Het: National Monument Slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam.

  Voorstel: monumenten slavernij en koloniën in Den Haag

  3 reacties

  Den Haag zou twee monumenten over slavernij en de Nederlandse koloniale geschiedenis moeten krijgen. Eén monument moet het vervoer van slaven van Afrika naar Noord- en Zuid-Amerika en de Cariben herdenken, het andere beeld moet gaan over de Nederlandse rol in het voormalige Nederlands-Indië. Ook moet Den Haag excuses aanbieden voor de rol van de stad in dat verleden.

 • In november 2018 vroeg minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) na de fatale brand met minstens 80 doden in Londen aan alle gemeenten om risicopanden in kaart te brengen. Deskundigen waarschuwden destijds dat vergelijkbare brandgevaarlijke gevelbeplating ook bij hoge gebouwen in Nederland is toegepast.

  Inventarisatie brandgevaarlijke gevels nog lang niet klaar

  Reageer

  Het is nog niet duidelijk hoe het is gesteld met het brandgevaar in hoogbouwpanden met gevelbekleding in Nederland. Drie jaar na de brand in de Grenfell-toren in Londen heeft nog maar iets meer dan de helft van de vijftig grootste Nederlandse gemeenten een inventarisatie gemaakt van flats die mogelijk brandonveilig zijn. Tot dusver zijn 114 risicopanden opgespoord, meldt de Volkskrant woensdag op basis van eigen onderzoek.

 • De inventarisatie van gebouwen met brandgevaarlijke gevels wordt uitgevoerd door gemeenten. Dat gaat Ollongren niet snel genoeg. Van alle gemeenten heeft 60 procent de inventarisatie gereed, maar vooral grotere gemeenten zijn nog niet klaar. Ze gaat nu provincies vragen toezicht te houden op het onderzoek zodat het sneller afgerond is.

  Ollongren zet stappen om brandveiligheid gevels te verbeteren

  Reageer

  Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) neemt een aantal maatregelen om de brandveiligheid van gevels te verbeteren. Een commissie heeft aanbevelingen gedaan naar aanleiding van de brand in de Grenfell Tower in Londen waarbij drie jaar geleden tientallen doden vielen.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!