of 63561 LinkedIn

Nieuws

 • Vooral middelgrote en kleinere gemeenten hebben nogal eens moeite voldoende deskundigheid in huis te halen voor de aanpak van ondermijning. Gemeenten kunnen hun aanpak laten doorlichten en zo slimmer gebruik maken van bestaand bestuurlijke instrumentarium. Oude IJsselstreek nam de proef op de som.

  Ondermijningsaanpak Oude IJsselstreek onder de loep

  Vooral middelgrote en kleinere gemeenten hebben nogal eens moeite voldoende deskundigheid in huis te halen voor de aanpak van ondermijning. Gemeenten kunnen hun aanpak laten doorlichten en zo slimmer gebruik maken van bestaand bestuurlijke instrumentarium. Oude IJsselstreek nam de proef op de som.

 • Het kabinet gaat weer adviseren om zoveel mogelijk thuis te werken. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte toegezegd in de Tweede Kamer. Hij zei dat het kabinet dat aanvankelijk niet nodig achtte, maar maakte uit het debat op dat de Kamer het advies weer wilde aanscherpen.

  Thuiswerken wordt weer het devies

  4 reacties

  Het kabinet gaat weer adviseren om zoveel mogelijk thuis te werken. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte toegezegd in de Tweede Kamer. Hij zei dat het kabinet dat aanvankelijk niet nodig achtte, maar maakte uit het debat op dat de Kamer het advies weer wilde aanscherpen.

 • De provincie Noord-Holland gaat niet akkoord met de komst van een nieuw, tweede datacenter van Microsoft aan de westkant van de A7, bij Middenmeer in de gemeente Hollands Kroon. De provincie had daar al bedenkingen bij, omdat volgens haar een toegangsweg naar die locatie niet berekend zou zijn op nog meer verkeer. Maar de gemeente kwam niet aan die bezwaren tegemoet, aldus Gedeputeerde Staten.

  Provincie torpedeert tweede datacenter bij Middenmeer

  3 reacties

  De provincie Noord-Holland gaat niet akkoord met de komst van een nieuw, tweede datacenter van Microsoft aan de westkant van de A7, bij Middenmeer in de gemeente Hollands Kroon. De provincie had daar al bedenkingen bij, omdat volgens haar een toegangsweg naar die locatie niet berekend zou zijn op nog meer verkeer. Maar de gemeente kwam niet aan die bezwaren tegemoet, aldus Gedeputeerde Staten. 

 • De hulpdiensten in Zuid-Limburg hebben woensdagmiddag het hoogste alarm gegeven. Burgemeester Annemarie Penn van Maastricht stuurt als voorzitter van de Veiligheidsregio alle hulpacties aan. Dat heeft te maken met de dreiging die uitgaat van de riviertjes de Gulp en de Geul. Daardoor kunnen meerdere gemeenten tegelijk getroffen worden. Waterschap Limburg zet alle beschikbare materieel in tegen de wateroverlast in de provincie. Defensie helpt met 68 militairen op verzoek van de veiligheidsregio.

  Wateroverlast teistert Zuid-Limburg

  1 reactie

  De hulpdiensten in Zuid-Limburg hebben woensdagmiddag het hoogste alarm gegeven. Burgemeester Annemarie Penn van Maastricht stuurt als voorzitter van de Veiligheidsregio alle hulpacties aan. Dat heeft te maken met de dreiging die uitgaat van de riviertjes de Gulp en de Geul. Daardoor kunnen meerdere gemeenten tegelijk getroffen worden. Waterschap Limburg zet alle beschikbare materieel in tegen de wateroverlast in de provincie. Defensie helpt met 68 militairen op verzoek van de veiligheidsregio. 

 • De gemeente Hilversum bestempelt het Mediapark, net als de omliggende straten, vanaf donderdag voor onbepaalde tijd als veiligheidsrisicogebied. Dit bevestigt de gemeente na berichtgeving van NH Nieuws. Op het Mediapark wordt sinds maandag het programma RTL Boulevard gemaakt, dat te maken heeft met ernstige bedreigingen.

  Mediapark voor onbepaalde tijd veiligheidsrisicogebied

  Reageer

  De gemeente Hilversum bestempelt het Mediapark, net als de omliggende straten, vanaf donderdag voor onbepaalde tijd als veiligheidsrisicogebied. Dit bevestigt de gemeente na berichtgeving van NH Nieuws. Op het Mediapark wordt sinds maandag het programma RTL Boulevard gemaakt, dat te maken heeft met ernstige bedreigingen.

 • De Floriade mag een kabelbaan die twee delen van het terrein in Almere met elkaar verbindt, per direct in gebruik nemen. De rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat de gemeente Almere de vergunning daarvoor mocht afgeven. Die blijft dus in stand.

  Almere mocht vergunning kabelbaan Floriade afgeven

  3 reacties

  De Floriade mag een kabelbaan die twee delen van het terrein in Almere met elkaar verbindt, per direct in gebruik nemen. De rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat de gemeente Almere de vergunning daarvoor mocht afgeven. Die blijft dus in stand.

 • Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht was zaterdagmiddag ook aanwezig op het festival, bevestigt haar woordvoerster.

  Zeker 900 coronabesmettingen op festival in Utrecht

  2 reacties

  De organisatie van het tweedaagse festival Verknipt in Utrecht is geschrokken van het aantal besmettingen onder de bezoekers. Zeker 900 bezoekers van het dancefeest zijn besmet geraakt met het coronavirus.

 • © Shutterstock

  Parken Utrecht 's nachts gesloten om overlast jongeren

  Reageer

  Op last van burgemeester Sharon Dijksma gaan vanaf vrijdag drie populaire parken in Utrecht 's nachts dicht. Dit is omdat grote groepen jongeren overlast veroorzaken. Ze maken tot diep in de nacht lawaai, plassen in tuinen van omwonenden en laten kilo's afval achter. Ook leven zij de coronamaatregelen niet na. Als handhavers de parken in komen, vluchten zij snel (onder invloed) weg en rennen zomaar de straat op.

 • De senaat heeft dinsdag ingestemd met drie wetvoorstellen tot herindeling, inclusief de novelle om Grave per 2022 bij Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis te voegen.

  Senaat stemt in met novelle herindeling

  De Eerste Kamer heeft ingestemd met drie wetvoorstellen tot herindeling, inclusief de novelle om Grave alsnog in het herindelingsvoorstel met Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis ‘te fietsen’. Per saldo verdwijnen er per 2022 zes gemeenten en komt de gemeenteteller op 1 januari op 346 te staan.

 • Hoewel het aantal besmettingen na alle recente versoepelingen de afgelopen week weer flink opliep, is het toch belangrijk om het vizier te richten op het perspectief op Nederland na de crisis. Daar zijn dit voorjaar de Dialoogtafels voor benut, waaraan burgers zich mochten uiten en lokale bestuurders voorzaten. ‘Herstel en vernieuwing na de coronacrisis is iets voor de hele samenleving’, aldus Mark Roscam Abbing, programmadirecteur-generaal Samenleving en COVID-19.

  ‘Nederland lijkt wat kleiner geworden’

  Hoewel het aantal besmettingen na alle recente versoepelingen de afgelopen week weer flink opliep, is het toch belangrijk om het vizier te richten op het perspectief op Nederland na de crisis. Daar zijn dit voorjaar de Dialoogtafels voor benut, waaraan burgers zich mochten uiten en lokale bestuurders voorzaten. ‘Herstel en vernieuwing na de coronacrisis is iets voor de hele samenleving’, aldus Mark Roscam Abbing, programmadirecteur-generaal Samenleving en COVID-19.

 • Gemeenten komen bij lange na niet uit met het rijksbudget voor de Participatiewet. Het gaat nu om een bedrag van 1,2 miljard euro, maar dat loopt op tot 1,5 miljard euro in 2026. Dat blijkt uit onderzoek van Bureau Berenschot.

  Gemeenten komen 1,5 miljard tekort op Participatiewet

  Niet alleen op de jeugdzorg komen gemeenten jaarlijks structureel zo’n 1,7 miljard euro tekort. Ook met het rijksbudget voor de Participatiewet komen gemeenten bij lange na niet uit. Het gaat nu om een bedrag van 1,2 miljard euro, maar dat loopt op tot 1,5 miljard euro in 2026.

 • Demissionair ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Ferd Grapperhaus (Justitie) bekijken of plaatselijke of regionale evenementen in aanmerking komen voor een vergoeding of compensatie. Het gaat om de zogenoemde 'dorpsfeesten', evenementen die vaak lokaal worden georganiseerd door vrijwilligers en die geschrapt moeten worden wegens de vrijdag aangescherpte coronaregels. Dergelijke festiviteiten vallen niet onder de garantieregeling voor evenementen.

  Mogelijk vergoeding voor afgelaste dorpsfeesten

  Reageer

  Demissionair ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Ferd Grapperhaus (Justitie) bekijken of plaatselijke of regionale evenementen in aanmerking komen voor een vergoeding of compensatie. Het gaat om de zogenoemde 'dorpsfeesten', evenementen die vaak lokaal worden georganiseerd door vrijwilligers en die geschrapt moeten worden wegens de vrijdag aangescherpte coronaregels. Dergelijke festiviteiten vallen niet onder de garantieregeling voor evenementen.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!