of 63561 LinkedIn

Nieuws

 • De rechtbank in Haarlem wil meer informatie over de vergunningen op het racecircuit in Zandvoort. In plaats van op 12 augustus uitspraak te doen in drie rechtszaken hierover, wordt het onderzoek heropend.

  Rechter wil meer weten over stikstofuitstoot Zandvoort

  7 reacties

  De rechtbank in Haarlem wil meer informatie over de vergunningen op het racecircuit in Zandvoort. In plaats van op 12 augustus uitspraak te doen in drie rechtszaken hierover, heeft de rechter besloten het onderzoek te heropenen. Voor nu lijkt het erop dat deze beslissing geen effect heeft op de Dutch Grand Prix die begin september op het circuit wordt gehouden.

 • Beeld: Shutterstock

  VNG: centrale oplossing Europese informatievoorziening

  Er komt een gedeelde voorziening waarmee informatie voor alle gemeenten beschikbaar wordt gemaakt voor Europese burgers. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil met deze gedeelde invoervoorziening voldoen aan een verordening van de Europese Unie die als doel heeft het makkelijker te maken voor burgers om over de grens te gaan ondernemen of zich daar te vestigen. De verordening is genaamd Single Digital Gateway. Voldoen aan de verordening is ‘een flinke opgave’.

 • De provincie Gelderland wil het voor middeninkomens makkelijker maken om een huis te kopen door de grond onder de woningen aan te kopen. Op die manier kan de prijs van een woning met 50.000 euro verlaagd worden, schat het provinciebestuur. Dat schrijft De Gelderlander maandag.

  Gelderland wil koper helpen met aankoop grond

  De provincie Gelderland wil het voor middeninkomens makkelijker maken om een huis te kopen door de grond onder de woningen aan te kopen. Op die manier kan de prijs van een woning met 50.000 euro verlaagd worden, schat het provinciebestuur. Volgens De Gelderlander gaat het om duizend woningen.

 • Beeld: Shutterstock

  Ollongren wil beter politiek verlof ambtenaren

  De onzekerheid van een politieke carrière schrikt misschien geschikte kandidaten voor het raadslidmaatschap af. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) gaat daarom kijken of ze wettelijk een terugkeergarantie kan regelen. Ook wil ze de regelingen voor politiek verlof bij decentrale overheden verbeteren. ‘De verwachting is dan dat meer mensen een tijdelijke overstap naar een politieke functie zullen maken.’

 • Beeld: Shutterstock

  Weinig invloed op belastingsamenwerking Limburg

  29 Limburgse gemeenten en het waterschap hebben in de praktijk weinig invloed op het lokale samenwerkingsverband voor belastingsamenwerking. Er is 'werk aan de winkel', concluderen elf rekenkamers die opdracht gaven tot het onderzoeken van BsGW. Er zijn aanzienlijke kostenbesparingen, maar de kwaliteitsontwikkeling van dienstverlening is niet vast te stellen en no cure, no pay zorgt voor snel stijgende proceskosten.

 • Den Haag krijgt na jarenlang procederen 22 miljoen euro extra voor de bijstandsuitkeringen die de stad in 2015 en 2016 heeft verstrekt. De gemeente blijft procederen tegen de tekorten op de bijstand voor de jaren vanaf 2017.

  Extra bijstandsbudget, maar rechtszaken gaan door

  Na jarenlang procederen krijgt Den Haag 22 miljoen euro extra voor de bijstandsuitkeringen die de stad in 2015 en 2016 heeft verstrekt. De gemeente komt echter nog steeds niet uit met het bijstandsbudget dat zij van het rijk krijgt en blijft knokken voor extra budget en compensatie van de tekorten. Den Haag roept het kabinet op om met een structurele oplossing voor de financiering van de bijstand te komen. Ook andere gemeenten komen op dit zogeheten BUIG-budget structureel tekort.

 • Al in het voorjaar van 2020 zagen de RIEC’s in hun casuïstiek dat de georganiseerde criminaliteit zich razendsnel aanpaste aan de omstandigheden en door de coronacrisis nieuwe manieren vond om snel en makkelijk geld te verdienen, namelijk door misbruik te maken van kwetsbare mensen en van de coronasteunmaatregelen van de rijksoverheid. Dat staat in het jaarverslag RIEC/LIEC 2020.

  Criminelen speelden 'razendsnel' in op coronacrisis

  Al in het voorjaar van 2020 zagen de RIEC’s in hun casuïstiek dat de georganiseerde criminaliteit zich razendsnel aanpaste aan de omstandigheden en door de coronacrisis nieuwe manieren vond om snel en makkelijk geld te verdienen, namelijk door misbruik te maken van kwetsbare mensen en van de coronasteunmaatregelen van de rijksoverheid. Dat staat in het jaarverslag RIEC/LIEC 2020.

 • De gemeente Bloemendaal heeft de eigenaren van landgoed Elswoutshoek een afkoopsom van 750.000 euro betaald, omdat de gemeente hen jarenlang heeft tegengewerkt. Het bedrag werd bekend toen de accountant erop stond dat het in de jaarrekening moest. De afkoopsom was deel van een geheime deal, waarover de gemeenteraad in beslotenheid vergaderde en stemde. Burgemeester doet aangifte van het lekken van de stemverhouding.

  Bloemendaal betaalt eigenaren Elswoutshoek 7,5 ton

  De gemeente Bloemendaal heeft de eigenaren van landgoed Elswoutshoek een afkoopsom van 750.000 euro betaald, omdat de gemeente hen jarenlang heeft tegengewerkt. Het bedrag werd bekend toen de accountant erop stond dat het in de jaarrekening moest. De afkoopsom was deel van een geheime deal, waarover de gemeenteraad in beslotenheid vergaderde en stemde. Burgemeester doet aangifte van het lekken van de stemverhouding.

 • Beeld: Shutterstock

  ‘Het zou wat minder techno-optimistisch kunnen’

  De opkomst van artificiële intelligentie (AI) versterkt de disbalans tussen de machten en het is vooral het bestuur dat profiteert. De constitutie moet daarom zo snel mogelijk worden aangepast aan de realiteit van AI, schrijft docent staatsrecht Reijer Passchier in zijn boek Artificiële intelligentie en de rechtsstaat. Hij onderzocht op de Open Universiteit en de Universiteit Leiden de verschuiving van overheidsmacht en de invloed van Big Tech. 

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!