of 61441 LinkedIn

Nieuws

 • Een fusie van Scherpenzeel en Barneveld is een goede optie. Als Gedeputeerde Staten van Gelderland dat niet vonden, waren ze geen herindelingsprocedure gestart.

  'Natuurlijk is herindeling een goede optie'

  Herindeling tussen Scherpenzeel en Barneveld is een goede optie. Als Gedeputeerde Staten van Gelderland dat niet vonden, waren ze geen herindelingsprocedure gestart. Er wordt echter ook gekeken naar twee andere opties: behoud van zelfstandigheid en een strategische samenwerking met Barneveld.

 • Gemeenten hebben hoge ambities om hun eigen vastgoed te verduurzamen. Toch weten ze vaak niet waar ze moeten beginnen en welke keuzes ze moeten maken. Om gemeenten daarbij te helpen, heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een leidraad geschreven met voorbeelden van de aanpak in tien gemeenten.

  RVO helpt gemeenten bij verduurzaming vastgoed

  Gemeenten hebben hoge ambities om hun eigen vastgoed te verduurzamen. Toch weten ze vaak niet waar ze moeten beginnen en welke keuzes ze moeten maken. Om gemeenten daarbij te helpen, heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een leidraad geschreven met voorbeelden van de aanpak in tien gemeenten.

 • Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com

  Statenleden in Flevoland en Overijssel breken met FVD

  Reageer

  Vier van de vijf leden van Forum voor Democratie (FVD) in Provinciale Staten van Overijssel stappen uit de partij en gaan samen als een nieuwe fractie verder. Ook in Flevoland verlaat een deel van de fractie de partij. In Amsterdam splitst de volledige FVD-fractie zich af.

 • De meeste mensen zijn voor meer directe democratie. Volgens het SCP geldt dat voor 79 procent van de mensen met weinig vertrouwen in de politiek en voor 54 procent van de mensen met veel vertrouwen.

  Thorbecke–maatwerk: directe democratie

  1 reactie

  - Ingezonden mededeling -

  De meeste mensen zijn voor meer directe democratie. Volgens het SCP geldt dat voor 79 procent van de mensen met weinig vertrouwen in de politiek en voor 54 procent van de mensen met veel vertrouwen. Burgers willen dus meer invloed, ook als aanvulling op de politiek. In Nederland blijft dit landelijk een lastig onderwerp, maar op lokaal niveau liggen er al veel kansen. Prikkelende voorbeelden zijn te zien in de 3e aflevering van Thorbecke2024.

 • Belasting op dagbezoek, verbieden van particuliere vakantieverhuur in de hele stad en invoeren van een vliegtaks voor ‘pretvluchten’. Op die manier wil Amsterdam een ander soort toeristen trekken.

  Amsterdam wil ‘op kwaliteit gerichte toeristen’

  2 reacties

  Belasting op dagbezoek, verbieden van particuliere vakantieverhuur in de hele stad en invoeren van een vliegtaks voor ‘pretvluchten’. Op die manier wil Amsterdam een ander soort toeristen trekken.

 • Als het aan Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem ligt worden de raddraaiers die in de wijk Geitenkamp uit huis gezet en wordt de door hun veroorzaakte schade op de daders verhaald. Dat zei hij in antwoord op vragen uit de Arnhemse gemeenteraad, naar aanleiding van de onrust in de wijk.

  Marcouch: raddraaiers Geitenkamp desnoods uit huis

  4 reacties

  Als het aan Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem ligt worden de raddraaiers die in de wijk Geitenkamp uit huis gezet en wordt de door hun veroorzaakte schade op de daders verhaald. Dat zei hij in antwoord op vragen uit de Arnhemse gemeenteraad, naar aanleiding van de onrust in de wijk.

 • We moeten af van het traditionele veranderdenken, want in ‘de verandering’ zit de energie niet. Medewerkers, ambtenaren zijn met hun werk bezig. ‘Als je enthousiasme wil creëren, moet je ín het werk gaan staan en kijken wat medewerkers nodig hebben’, aldus ‘organisatieverwonderaar’ Jirtsin Beenhakker, adviseur organisatie & HR bij Expertisecentrum Plato.

  Leidinggeven aan vrijheid en verantwoordelijkheid

  We moeten af van het traditionele veranderdenken, want in ‘de verandering’ zit de energie niet. Medewerkers, ambtenaren zijn met hun werk bezig. ‘Als je enthousiasme wil creëren, dan moet je ín het werk gaan staan en kijken wat medewerkers nodig hebben’, aldus ‘organisatieverwonderaar’ Jirtsin Beenhakker, adviseur organisatie & HR bij Expertisecentrum Plato, in zijn boek De Supportorganisatie, leidinggeven aan vrijheid en verantwoordelijkheid in een wendbare organisatie.

 • Nieuwswebsite Follow the Money berekende dat de tariefverhoging jaarlijks voor zo'n 32 miljoen euro aan extra deurwaarderskosten gaat zorgen. Die komen terecht op het bord van mensen met schulden.

  Maatschappelijk verantwoorde incasso moet beter

  Het kabinet moet in kaart brengen hoe deurwaarders op een meer maatschappelijk verantwoorde manier kunnen incasseren. Dat heeft de Tweede Kamer dinsdag besloten naar aanleiding van een verhoging van de tarieven voor gerechtsdeurwaarders, die er volgens kenners voor zal zorgen dat mensen met schulden nog verder in de problemen komen.

 • Gedeputeerde Staten van Gelderland gaan de fout in met hun herindelingsplannen voor Scherpenzeel en Barneveld. Ze zijn vooringenomen. Dat betoogt emeritus-hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga op LinkedIn.

  Gelderland solliciteert naar oorvijg minister BZK

  Gedeputeerde Staten van Gelderland gaan de mist in met hun herindelingsplannen voor Scherpenzeel en Barneveld. Van meet af aan hebben ze aangestuurd op een herindeling zodat van een open overleg, een belangrijk onderdeel van een herindelingsprocedure, geen sprake is.

 • Er is onvoldoende zicht op de veiligheid van de constructie van gebouwen wanneer die eenmaal in gebruik zijn. Eigenaren hebben er te weinig oog voor en de overheid houdt geen actief toezicht. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) adviseert een verplichte controle voor grote publieke gebouwen.

  Onderzoeksraad: APK voor grote publieke gebouwen

  Er is onvoldoende zicht op de veiligheid van de constructie van gebouwen wanneer die eenmaal in gebruik zijn. Eigenaren hebben er te weinig oog voor en de overheid houdt geen actief toezicht. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) adviseert een verplichte controle voor grote publieke gebouwen.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!