of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • Justitie onderzoekt wie informatie naar het Brabants Dagblad heeft gelekt over de burgemeesterskandidaten van Den Bosch. De benoeming van een burgemeester is strikt vertrouwelijk.

  Justitie vroeg belgegevens journalist op

  1 reactie

  De politie heeft de telefoongegevens van een journalist van het Brabants Dagblad, die berichtte over de burgemeestersbenoeming in Den Bosch, opgevraagd en verkregen. Uit de gegevens blijkt volgens de krant met wie BD-verslaggever Jos van de Ven op welk moment gebeld heeft. Dat meldt de krant vrijdag.

 • In Friesland, Groningen, Overijssel, Gelderland en Limburg zijn de afgelopen maanden meerdere wolven gesignaleerd. Maar Drenthe spant de kroon. Alleen al in maart en april zijn er negen wolven gezien, waarvan zeker twee verschillende wolven schapen hebben aangevallen.

  Wolf wacht bed van regels

  Provincies werken aan een herziene versie van het ‘draaiboek wolf’, nu het roofdier bijna 150 jaar nadat het dier in Nederland was uitgeroeid terug is.

 • Raadsleden in Vlaardingen moeten een BKR-registratie overleggen. Uitzonderlijk, volgens hoogleraar Douwe Jan Elzinga, die stelt dat er wel haken en ogen aan zitten.

  Raadsleden met de financiële billen bloot

  Niet alleen bij wethouders, maar ook bij de Vlaardingse raadsleden is een integriteitsscan uitgevoerd. Naast een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is daarbij tevens gevraagd om een BKR-registratie. Uitzonderlijk, volgens hoogleraar Douwe Jan Elzinga, die aantekent dat er wel haken en ogen aan zitten. Bij een gebleken integriteitsrisico is er overigens geen wettelijke grondslag het raadslid naar huis te sturen.

 • Gemeentefondsspecialist Jan Verhagen signaleert in een essay in Binnenlands Bestuur dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, VNG, doet alsof ze met het Interbestuurlijk Programma (IBP) veel heeft binnengehaald. Over de half miljard euro die de gemeenten straks jaarlijks moeten bijlappen wordt gezwegen.

  ‘IBP, een onbereikbare droom’

  De Vereniging van Nederlandse Gemeenten, VNG, doet alsof ze met het Interbestuurlijk Programma (IBP) veel heeft binnengehaald. Over de half miljard euro die de gemeenten straks jaarlijks moeten bijlappen wordt gezwegen. 

 • De verdere koepelvrijstelling voor de btw wordt voorlopig opgeschort. Staatssecretaris Snel van Financiën gaat zich met andere Europese lidstaten hard maken voor reparatie via Europese regelgeving.

  Verdere inperking koepelvrijstelling btw opgeschort

  De verdere inperking van de koepelvrijstelling voor de btw is voorlopig van de baan. Deze verdere inperking zou per 1 januari van kracht worden, maar wordt opgeschort. Staatssecretaris Snel van Financiën gaat zich bovendien met andere Europese lidstaten hard maken voor reparatie via Europese regelgeving. Dat heeft Snel donderdag in een debat met de Tweede Kamer laten weten.

 • De Rotterdamse Club BLU gaat binnenkort weer open. De uitgaansgelegenheid nabij het winkelcentrum Alexandrium heeft een kort geding tegen de gemeente Rotterdam over een opgelegde sluiting gewonnen.

  Club wint kort geding van gemeente Rotterdam

  Reageer

  De Rotterdamse Club BLU gaat binnenkort weer open. De uitgaansgelegenheid nabij het winkelcentrum Alexandrium heeft een kort geding tegen de gemeente Rotterdam over een opgelegde sluiting gewonnen.

 • Paden van en naar een homo-ontmoetingsplek in Ede zijn geen openbare wegen. De gemeente mocht daarom de toegang naar het natuurgebied op de Ginkelse Heide langs de A12 afsluiten. Dat heeft de bestuursrechter in Arnhem donderdag besloten in een zaak, die de stichting Platform Keelbos had aangespannen tegen Ede.

  Ede mag paden naar homo-bosje aan snelweg sluiten

  Reageer

  Paden van en naar een homo-ontmoetingsplek in Ede zijn geen openbare wegen. De gemeente mocht daarom de toegang naar het natuurgebied op de Ginkelse Heide langs de A12 afsluiten. Dat heeft de bestuursrechter in Arnhem donderdag besloten in een zaak, die de stichting Platform Keelbos had aangespannen tegen Ede. 

 • Voor de 12.400 dak- en thuisloze jongeren in Nederland is de overheid geen schild geweest. De overheid heeft steken laten vallen en deze jongeren laten zwemmen, zei staatssecretaris Paul Blokhuis (CU) woensdag op de conferentie "Breng de basis op orde". ‘We moeten ons schamen dat we het zo ver hebben laten komen.’

  Blokhuis: ‘Overheid moet zich schamen’

  De overheid is geen schild geweest voor de 12.400 dak- en thuisloze jongeren in Nederland. De overheid heeft steken laten vallen en deze jongeren laten zwemmen, zei staatssecretaris Paul Blokhuis (CU) woensdag op de conferentie Breng de basis op orde. ‘We moeten ons schamen dat we het zo ver hebben laten komen.’

 • Wethouder Monique Stam ziet dat het duurzaamheidsbeleid vruchten afwerpt

  Prijzenslag (9) 'Duurzaam denken zit in onze genen'

  Ze doen in deze gemeente al tientallen jaren hun uiterste best om duurzame oplossingen in de samenleving toe te passen. Maar dat ze hierin de beste van Nederland waren kwam wel als een verrassing. ‘We zijn er heel erg trots op, vooral omdat onze duurzame strategie niet alleen maar om groene maatregelen gaat, verklaart de wethouder. ‘Het is voor ons ook een economische en sociale kwestie’. Des te groter de prestatie dat deze gemeente het duurzaamst is om in te wonen en daarbij ook het verste is met de energietransitie. ‘Ik denk dat duurzaamheid gewoon in onze genen zit’, glimlacht wethouder Monique Stam van Heerhugowaard.

 • De onderzoekers benaderden 160 willekeurig gekozen gemeenten met twintig ondernemersvragen. Daarvan werden er vijftien telefonisch gesteld en vijf per mail. Aan de hand van de beantwoording hebben de gemeenten een rapportcijfer gekregen. Voor de vragen per telefoon kwam dat gemiddeld uit op een 7 en voor de gemailde vragen op een 6,5. Bij vergelijkbaar onderzoek in 2013 werd in beide categorieën nog een 6,4 uitgedeeld.

  Gemeenten geven ondernemers sneller en beter antwoord

  Reageer

  Gemeenten slagen er beter in dan vijf jaar geleden om bedrijven met vragen over bijvoorbeeld regels en vergunningen van dienst te zijn. Zij geven sneller antwoord, als een ondernemer tenminste niet net rond lunchtijd belt. Medewerkers zijn ook behulpzamer en deskundiger, zo blijkt uit onderzoek met behulp van 'mystery guests' dat het ministerie van Economische Zaken heeft laten doen.

 • Tweede Kamerlid Erik Ziengs wil winkeliers de ruimte geven om hun klanten een ‘beleving’ te bieden. Ook hoopt hij zo leeglopende winkelstraten nieuw leven in te blazen.

  Kamer wil wijntje en blokje kaas bij de kapper toestaan

  Reageer

  De VVD wil voortaan toestaan dat de kapper een wijntje serveert en de slijter een blokje kaas, en dat een restaurant zijn eigen olijfolie en koffiebonen aan de man brengt. Voor het mogelijk maken van deze nu nog verboden mengvormen tussen horeca en winkels heeft Tweede Kamerlid Erik Ziengs de sympathie van een Kamermeerderheid. Maar het kabinet ziet niets in het plan.

 • Genoeg mensen vinden voor zachte piketdiensten in de gemeentelijke kolom is een zorg voor veiligheidsregio’s. Bij hard piket dien je als gemeenteambtenaar een week lang 24/7 beschikbaar en bereikbaar te zijn. Bij zacht piket word je tijdens een crisissituatie gevraagd of je beschikbaar bent voor bepaalde werkzaamheden. Er is wettelijk geen vergoeding voor, maar als medewerker ben je ook niet verplicht er gehoor aan te geven. Vaak doen gemeenteambtenaren dat wel, want ze zijn loyaal, maar zeker tijdens feestdagen of vakantieperiodes is er kans dat niet alle functies op tijd bezet zijn. De afwezige vergoeding zou daar een reden voor kunnen zijn.

  Groningse gemeenten vergoeden zacht piket

  Gemeenten die zijn aangesloten bij de Veiligheidsregio Groningen gaan mensen die zacht piketdiensten draaien en tijdens een crisissituatie werkzaamheden verrichten een vergoeding uitkeren. Deze kan per gemeente verschillen. ‘Het is een blijk van waardering.’

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

 • Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...

  Overtuigen

  Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...
 • Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...

  Presenteren

  Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...

Alle whitepapers

Dossiers