of 59281 LinkedIn

Nieuws

 • Nog geen derde van de 65- tot 75-jarige Nederlanders heeft vertrouwen in het Europees Parlement. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

  Vertrouwen in ‘Europa’ daalt met de leeftijd

  Minder dan een derde van de 65- tot 75-jarige Nederlanders heeft vertrouwen in het Europees Parlement. Dit vormt wel de groep met het meest aantal kiesgerechtigden; van de 65-plussers mag 99,3 procent zijn of haar stem uitbrengen bij de Europese verkiezingen van donderdag.

 • De gemeenteraad van Leeuwarden heeft CDA-leider Sybrand Buma voorgedragen als nieuwe burgemeester van de Friese gemeente. Buma wordt de opvolger van Ferd Crone (PvdA), die sinds november 2017 burgemeester is in Leeuwarden. Eind vorig jaar werd bekend dat Crone komende zomer vertrekt. Hij gaat voor zijn partij naar de Eerste Kamer.

  Leeuwarden kiest voor Buma

  2 reacties

  De gemeenteraad van Leeuwarden heeft CDA-leider Sybrand Buma voorgedragen als nieuwe burgemeester van de Friese gemeente. Buma wordt de opvolger van Ferd Crone (PvdA), die sinds november 2017 burgemeester is in Leeuwarden. 

 • Dit jaar is 15 miljoen euro beschikbaar voor 38 plannen in zeven gemeenten in de provincie Groningen en de provincie zelf. Dat heeft het bestuur van het Nationaal Programma Groningen besloten. Het budget komt van het rijk, de provincie en de gemeenten. In totaal is 120 miljoen euro beschikbaar, waarvan nu bijna 70 miljoen wordt toegekend.

  70 miljoen voor 38 toekomstplannen Groningen

  Voor 38 plannen in zeven gemeenten in de provincie Groningen en de provincie zelf is voor dit jaar 15 miljoen euro beschikbaar. Dat heeft het bestuur van het Nationaal Programma Groningen besloten. Het budget komt van het rijk, de provincie en de gemeenten. In totaal is 120 miljoen euro beschikbaar, waarvan nu bijna 70 miljoen wordt toegekend.

 • Een landelijke ketenmarinier moet een gezamenlijke aanpak van de problematiek rond overlastgevende asielzoekers op poten zetten, te beginnen in Noord-Nederland. Jur Verbeek, voorheen stadsmarinier in Rotterdam, krijgt ondersteuning van twee lokale ketenmariniers. Hij wordt de sparringpartner van de burgemeester van de gemeente Westerwolde, waar het asielzoekerscentrum Ter Apel ligt.

  Ketenmarinier tegen overlastgevende asielzoekers

  Het kabinet heeft een landelijke ketenmarinier aangesteld om een gezamenlijke aanpak van problematiek rond overlastgevende asielzoekers op poten te zetten. Ondersteund door twee lokale ketenmariniers wordt Jur Verbeek, voorheen stadsmarinier in Rotterdam, eerst de sparringpartner van de burgemeester van de gemeente Westerwolde, waar het asielzoekerscentrum Ter Apel ligt.

 • Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem wist van de dienstreis van gemeentesecretaris Rob van Wuijtswinkel naar Saudi-Arabië twee weken geleden. Over de reis is veel ophef ontstaan, omdat Saudi-Arabië volgens Arnhemse partijen mensenrechten schendt. Arnhem zou in zo'n land niet ''ambtelijk actief'' moeten zijn, aldus partijen die er vorige week vragen over stelden.

  Burgemeester Arnhem wist van reis ambtenaar

  1 reactie

  Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem wist van de dienstreis van gemeentesecretaris Rob van Wuijtswinkel naar Saudi-Arabië twee weken geleden. Over de reis is veel ophef ontstaan, omdat Saudi-Arabië volgens Arnhemse partijen mensenrechten schendt. Arnhem zou in zo'n land niet 'ambtelijk actief' moeten zijn, aldus partijen die er vorige week vragen over stelden.

 • De veroordelingen wegens omkoping van oud-wethouder Jos van Rey van Roermond en een bevriende projectontwikkelaar moeten in stand blijven. Dat heeft de advocaat-generaal dinsdag aan de Hoge Raad geadviseerd.

  'Veroordelingen Van Rey in stand houden'

  1 reactie

  De veroordelingen wegens omkoping van oud-wethouder Jos van Rey van Roermond en een bevriende projectontwikkelaar moeten in stand blijven. Dat heeft de advocaat-generaal dinsdag aan de Hoge Raad geadviseerd.

 • De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Met de nieuwe wet krijgen bouwers een grotere verantwoordelijkheid over de kwaliteit van nieuwbouwwoningen. Gemeenten komen meer op afstand te staan, maar blijven wel het bevoegd gezag. Dat heeft minister Ollongren al eerder toegezegd.

  Ollongren krijgt omstreden bouwwet door Eerste Kamer

  De Eerste Kamer stemde vandaag in met de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Met de nieuwe wet krijgen bouwers een grotere verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van nieuwbouwwoningen. Gemeenten komen meer op afstand te staan, maar blijven wel het bevoegd gezag. De wet was omstreden, maar recente toezeggingen van minister Ollongren bleken voldoende.

 • Vergroot de druk bij notoir slapende rekenkamers om ‘wakker te worden’ via de burgemeesters, zo luidt de aanbeveling van de werkgroep lokale rekenkamers aan de minister van Binnenlandse Zaken. Die stelde die werkgroep met name in om de ernst van het probleem slapende rekenkamers in beeld te brengen.

  ‘Burgemeester moet slapende rekenkamer wekken’

  In gemeenten met geen of een inactieve lokale rekenkamer moet de burgermeester de bevoegdheid krijgen deze in te stellen dan wel wakker te schudden. Die verantwoordelijkheid past bij diens functie als voorzitter van de raad.

 • De gemeente Groningen heeft een bericht met foto van drie dakloze mannen die worden aangesproken op hun drankgebruik door de lokale boa’s, verwijderd van sociale media. De gemeente kreeg op platforms als Facebook stevige kritiek op het feit dat de mannen herkenbaar in beeld zijn gebracht.

  Groningen verwijdert foto na privacykritiek

  De gemeente Groningen heeft een bericht met foto van drie dakloze mannen die worden aangesproken op hun drankgebruik door de lokale boa’s, verwijderd van sociale media. De gemeente kreeg op platforms als Facebook stevige kritiek op het feit dat de mannen herkenbaar in beeld zijn gebracht.

 • Gemeenten in West-Brabant en Zeeland gaan voortaan op zoek naar de meest passende zorgaanbieder bij verwijzingen in lastige echtscheidingszaken. De gemeenten hebben die taak vanaf deze maand overgenomen van de rechtbank. In het arrondissementsgebied zijn vier gemeentelijke zorgloketten die hierin voorzien. De pilot vindt plaats in het kader van het landelijk project Uniform Hulpaanbod.

  Verwijzing bij scheidingen van rechtbank naar gemeenten

  Gemeenten in West-Brabant en Zeeland gaan voortaan op zoek naar de meest passende zorgaanbieder bij verwijzingen in lastige echtscheidingszaken. De gemeenten hebben die taak vanaf deze maand overgenomen van de rechtbank. In het arrondissementsgebied zijn vier gemeentelijke zorgloketten die hierin voorzien. De pilot vindt plaats in het kader van het landelijk project Uniform Hulpaanbod.

 • De regionale samenwerking tussen de zeven Westfriese gemeenten wordt versterkt en geconcretiseerd. Daarbij zijn ook het bedrijfsleven, het maatschappelijk middenveld, kennisinstellingen en de raden betrokken.

  Tandje erbij voor Westfriesland

  De samenwerking tussen de zeven Westfriese gemeenten was te veel een ‘bestuursdersfeestje’. De hoogste tijd om ook het bedrijfsleven, het maatschappelijk middenveld, kennisinstellingen en de raden meer te betrekken bij de maatschappelijke opgaven van de regio. Dat gebeurt via het Pact van Westfriesland 7.1: zeven gemeenten, één geluid.   

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers