of 62236 LinkedIn

Nieuws

 • Sinds 2006 is elke gemeente verplicht een rekenkamer te hebben. De meeste gemeenten hebben een rekenkamer waarin naast onafhankelijk onderzoekers ook raadsleden zitten. Doel is de gemeentepolitiek dualistischer te maken. Onafhankelijk onderzoek zou de raad moeten helpen om zittende macht beter te controleren. In de praktijk pakt het vaak anders uit.

  Politieke druk op lokale rekenkamers

  2 reacties

  Een op de vijf gemeentelijke rekenkamers ervaart geregeld politieke druk. Onder oud-leden van lokale rekenkamers zegt zelfs een op de drie daar last van te hebben gehad. Dat blijkt uit onderzoek van Spit in opdracht van Binnenlands Bestuur.

 • Overheden moeten zich realiseren hoe machtig ze zijn. De zowel landelijke als lokale overheid kan mensen maken en breken, zoveel is ook bij de toeslagenaffaire duidelijk geworden. Dat stelt de Almeerse wehouder Froukje de Jonge.

  Overheden moeten lessen trekken uit toeslagenaffaire

  Overheden moeten zich realiseren hoe machtig ze zijn. De overheid – landelijk en lokaal – kan mensen maken en breken, zoveel is ook bij de toeslagenaffaire duidelijk geworden. Bij wetgeving moet veel meer dan nu worden gekeken naar de uitvoering ervan. Daarnaast moeten ambtenaren in alle vrijheid en zonder angst hun zorgen kunnen uiten over zaken die niet goed gaan.

 • De Eindhovense burgemeester John Jorritsma heeft geen spijt van de woorden die hij op 24 januari j.l. gebruikte tegenover de pers na de rellen in zijn stad. Hij sprak toen over ‘schuim der aarde’, maar zei ook ‘ik weet niet of ze de titel ‘mens’ mogen krijgen’ en ‘ze horen niet in Nederland’. ‘In mijn ogen was het gerechtvaardigd ze op dat moment, onder die buitengewone omstandigheden te gebruiken.’

  Jorritsma: uitspraken na rellen ‘gerechtvaardigd’

  De Eindhovense burgemeester John Jorritsma heeft geen spijt van de woorden die hij op 24 januari j.l. gebruikte tegenover de pers na de rellen in zijn stad. Hij sprak toen over ‘schuim der aarde’, maar zei ook ‘ik weet niet of ze de titel ‘mens’ mogen krijgen’ en ‘ze horen niet in Nederland’. ‘In mijn ogen was het gerechtvaardigd ze op dat moment, onder die buitengewone omstandigheden te gebruiken.’

 • De provincie Gelderland gaat ondermijning op bedrijventerreinen aanpakken. Onder projectnaam ‘Theseus’ moet een speciaal team van controleurs en analisten gaan informeren, controleren en doorpakken om criminaliteit aldaar tegen te gaan.

  Gelderland pakt ondermijning op bedrijventerreinen aan

  De provincie Gelderland gaat ondermijning op bedrijventerreinen aanpakken. Onder projectnaam ‘Theseus’ moet een speciaal team van controleurs en analisten gaan informeren, controleren en doorpakken om criminaliteit aldaar tegen te gaan.

 • Burgemeester John Jorritsma heeft maandag een eerste feitenrelaas van de rellen op 24 januari gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de situatie steeds verder escaleerde en tussen de driehonderd en vierhonderd relschoppers de mobiele eenheid belaagden door 'ernstig geweld' te gebruiken. Volgens Jorritsma stond de ME meerdere malen onder zware druk en moest een extra sectie van de ME uit Amsterdam komen om te helpen bij het bestrijden van de relschoppers.

  Feitenrelaas rellen Eindhoven gepubliceerd

  5 reacties

  Burgemeester John Jorritsma heeft maandag een eerste feitenrelaas van de rellen op 24 januari gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de situatie steeds verder escaleerde en tussen de driehonderd en vierhonderd relschoppers de mobiele eenheid belaagden door 'ernstig geweld' te gebruiken. Volgens Jorritsma stond de ME meerdere malen onder zware druk en moest een extra sectie van de ME uit Amsterdam komen om te helpen bij het bestrijden van de relschoppers.

 • De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad hebben begrip voor de verlenging van de avondklok, waar het kabinet maandagavond toe heeft besloten. Wel willen ze binnenkort weten wat nou precies de bijdrage van het instellen van een avondklok is geweest op het laten dalen van de besmettingscijfers, zegt beraadsvoorzitter Hubert Bruls, tevens burgemeester van Nijmegen.

  Begrip voor verlengen avondklok

  2 reacties

  De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad hebben begrip voor de verlenging van de avondklok, waar het kabinet maandagavond toe heeft besloten. Wel willen ze binnenkort weten wat nou precies de bijdrage van het instellen van een avondklok is geweest op het laten dalen van de besmettingscijfers, zegt beraadsvoorzitter Hubert Bruls, tevens burgemeester van Nijmegen.

 • Festiviteiten op het ijs die veel schaatsers of veel toeschouwers trekken zijn onder de huidige coronamaatregelen niet mogelijk. Burgemeesters zullen er geen vergunning voor afgeven. Dergelijke bijeenkomsten zijn ook al gauw een evenement en dat is in elk geval verboden. Dat hebben de 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen maandag met elkaar besproken.

  Burgemeesters: geen festiviteiten op het ijs

  9 reacties

  Festiviteiten op het ijs die veel schaatsers of veel toeschouwers trekken zijn onder de huidige coronamaatregelen niet mogelijk. Burgemeesters zullen er geen vergunning voor afgeven. Dergelijke bijeenkomsten zijn ook al gauw een evenement en dat is in elk geval verboden. Dat hebben de 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen maandag met elkaar besproken.

 • De culturele en creatieve sectoren verdienen meer steun en gecoördineerde actie van steden, regio´s, de lidstaten en de Europese Unie (EU). Dat vindt het Comité van de Regio´s, nu de sectoren door de pandemie al een jaar stilliggen.

  Europese steun voor getroffen cultuursector

  De culturele en creatieve sectoren verdienen meer steun en gecoördineerde actie van steden, regio´s, de lidstaten en de Europese Unie (EU). Dat vindt het Comité van de Regio´s, nu de sectoren door de pandemie al een jaar stilliggen.

 • De nieuwe ambtsinstructie voor politie, marechaussee en opsporingsambtenaren moet duidelijker zijn over het gebruik van risicovol fysiek geweld. Ook is er in het voorstel van de minister van Veiligheid en Justitie onvoldoende balans tussen duidelijke normering en de persoonlijke afweging van een opsporingsambtenaar in de toepassing van geweld. Dat adviseert de Raad van State.

  RvS: ambtsinstructie te onduidelijk over geweld

  De nieuwe ambtsinstructie voor politie, marechaussee en opsporingsambtenaren moet duidelijker zijn over het gebruik van risicovol fysiek geweld. Ook is er in het voorstel van de minister van Veiligheid en Justitie onvoldoende balans tussen duidelijke normering en de persoonlijke afweging van een opsporingsambtenaar in de toepassing van geweld. Dat adviseert de Raad van State.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!