of 62236 LinkedIn

Nieuws

 • Cloo trad een jaar geleden aan toen directeur Peter Verdaasdonk ziek werd. Toen bleek dat Verdaasdonk niet meer terug zou keren, werd de aanstelling van Cloo verlengd tot 1 april 2021. Korte tijd later ontstond grote ophef over de salarissen van Cloo en Stimac.

  Directeur Cloo van Floriade vertrekt in april

  3 reacties

  Directeur Pieter Cloo van Floriade Almere 2022 stopt met zijn werk na april van dit jaar. Cloo ziet geen mogelijkheid meer voor ‘een verdere constructieve samenwerking met het gemeentebestuur’, laat de Floriade donderdag weten. Mededirecteur Sven Stimac blijft wel aan het werk, terwijl de raad van commissarissen naar een nieuwe directeur zoekt.

 • Waarom bedenkt iemand in vredesnaam om de coronacrisis regionaal aan te pakken? Die vraag stelde Thorbecke-hoogleraar Geerten Boogaard aan voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls tijdens het Festival van het Bestuur. Het is de centrale vraag bij de analyse van de crisisaanpak, vindt Bruls, maar de keuze was niet onlogisch. ‘Als je sturing wilt geven, dan heb je ook operationele handen nodig.’

  Regioburgemeesters in coronacrisis vooral uitvoerders

  Waarom bedenkt iemand in vredesnaam om de coronacrisis regionaal aan te pakken? Die vraag stelde Thorbecke-hoogleraar Geerten Boogaard aan voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls tijdens het Festival van het Bestuur. Het is de centrale vraag bij de analyse van de crisisaanpak, vindt Bruls, maar de keuze was niet onlogisch. ‘Als je sturing wilt geven, dan heb je ook operationele handen nodig.’

 • Bijna een derde van de ambtenaren is ervan overtuigd dat er een ‘parallel’ of ‘grijs’ circuit gaat ontstaan als de Rutte-doctrine verdwijnt. In de praktijk zullen niet alle stukken openbaar worden gemaakt. Dat blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur in samenwerking met FNV Overheid.

  Grijs circuit vervangt Rutte-doctrine

  Lang niet alle ambtenaren zijn voor meer transparantie en openheid bij besluitvorming door kabinet of college. Ruim vier op de tien ambtenaren zijn dat wel; een op de vijf ambtenaren ziet dit helemaal niet zitten. Bijna een derde van de ambtenaren is ervan overtuigd dat er een ‘parallel’ of ‘grijs’ circuit gaat ontstaan, waarbij in de praktijk toch niet alle stukken openbaar worden gemaakt.

 • De test is een initiatief van de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland en de GGD. Het college van burgemeester en wethouders ondersteunt het experiment van harte. Dit is een van de ‘lichtpuntjes’ die het stadsbestuur de inwoners in het vooruitzicht wil stellen.

  Utrecht wil proef met heropenen van restaurants

  Reageer

  Utrecht wil als proef drie horecabedrijven heropenen. Het gaat om een restaurant met alleen zitplaatsen, een met ook een bar en een fastfoodrestaurant. Hiermee wil de stad testen onder welke voorwaarden de horeca coronaveilig weer open kan.

 • Verziekte overheidsculturen bestaan volgens oud-brandweercommandant Schaap in heel Nederland.Hij schreef een boek over de cultuur bij de Amsterdamse brandweer.

  ‘De rot is terug bij de Amsterdamse brandweer’

  De verziekte Amsterdamse brandweer is terug bij af. ‘Er worden nog steeds kapitalen uitgegeven aan onnodig overwerk, het 24-uurrooster is niet doorbroken, twee diverse klassen die zouden instromen zijn ingetrokken. Maar de brandweer zit gelukkig weer lekker in de verbinding. De brandweermannen blij, de commandant hoeft niets aan de cultuur te doen en de burgemeester heeft geen gedoe.’

 • Het Veiligheidsberaad heeft er vertrouwen in dat de verkiezingen voor de Tweede Kamer volgende maand goed en veilig georganiseerd kunnen worden. De Partij voor de Dieren meent echter dat er sprake is van oneerlijke verkiezingen door alleen 70-plussers per brief te laten stemmen en spant een kort geding aan.

  Burgemeesters vertrouwen organisatie verkiezingen

  2 reacties

  Het Veiligheidsberaad heeft er vertrouwen in dat de verkiezingen voor de Tweede Kamer volgende maand goed en veilig georganiseerd kunnen worden. De Partij voor de Dieren meent echter dat er sprake is van oneerlijke verkiezingen door alleen 70-plussers per brief te laten stemmen en spant een kort geding aan.

 • De onder curatelestelling van Grave door de provincie Brabant is een geval van politieke inmenging. De grootste raadsfractie ziet het opleggen van het verscherpt toezicht als een manier om vanuit het provinciehuis invloed uit te oefenen op de bestuurlijke toekomst van de gemeente.

  Preventief toezicht Grave ‘politieke inmenging provincie’

  De onder curatelestelling van Grave door de provincie Brabant is een geval van politieke inmenging. De grootste raadsfractie ziet het opleggen van het verscherpt toezicht als een manier om vanuit het provinciehuis invloed uit te oefenen op de bestuurlijke toekomst van de gemeente.

 • De hulp aan gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire stuit op obstakels. De onduidelijkheid over het kwijtschelden van (private) schulden is daar een van.

  Obstakels bij hulp aan gedupeerden toeslagenaffaire

  De hulp aan gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire stuit op diverse obstakels. De onduidelijkheid over kwijtschelding van (private) schulden is daar een van. Dit brengt veel onzekerheid mee over de door het kabinet toegezegde 30.000 euro aan gedupeerden. Ook negatieve ervaringen van gedupeerde ouders met de overheid maakt het dat slachtoffers de stap naar het gemeentehuis voor hulp minder makkelijk zetten.

 • De gemeenteraad van Someren heeft wethouder Guido Schoolmeesters dinsdagavond per direct ontslagen. Dat gebeurde nadat de wethouder weigerde zelf op te stappen na een aanvaarde motie van wantrouwen.

  Raad Someren ontslaat wethouder

  De gemeenteraad van Someren heeft wethouder Guido Schoolmeesters dinsdagavond per direct ontslagen. Dat gebeurde nadat de wethouder weigerde zelf op te stappen na een aanvaarde motie van wantrouwen.

 • Sinds 2006 is elke gemeente verplicht een rekenkamer te hebben. De meeste gemeenten hebben een rekenkamer waarin naast onafhankelijk onderzoekers ook raadsleden zitten. Doel is de gemeentepolitiek dualistischer te maken. Onafhankelijk onderzoek zou de raad moeten helpen om zittende macht beter te controleren. In de praktijk pakt het vaak anders uit.

  Politieke druk op lokale rekenkamers

  2 reacties

  Een op de vijf gemeentelijke rekenkamers ervaart geregeld politieke druk. Onder oud-leden van lokale rekenkamers zegt zelfs een op de drie daar last van te hebben gehad. Dat blijkt uit onderzoek van Spit in opdracht van Binnenlands Bestuur.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!