of 62236 LinkedIn

Nieuws

 • Het schaats- en carnavalsweekend is, onder meer met het oog op het coronavirus, goed verlopen. Dat vindt het Veiligheidsberaad, dat hierover zondag een verklaring gaf.

  Veiligheidsregio's tevreden over weekend

  7 reacties

  Het schaats- en carnavalsweekend is, onder meer met het oog op het coronavirus, goed verlopen. Dat vindt het Veiligheidsberaad, dat hierover zondag een verklaring gaf.

 • Er moet een miljard euro aan het gemeentefonds worden toegevoegd, wil D66-fractievoorzitter Rob Jetten. Als kleine gemeenten te afhankelijk worden van regionale samenwerkingsverbanden, moeten zij fuseren. Een herindelingsbonus kan wellicht helpen gemeenten over de streep te trekken.

  D66 haalt herindelingsbonus uit de kast

  Gemeenten hebben geld en ruimte nodig om alle taken waarvoor ze als eerste overheid aan de lat staan, goed te kunnen uitvoeren. Als kleine gemeenten te afhankelijk worden van regionale samenwerkingsverbanden, moeten zij fuseren. Een herindelingsbonus kan gemeenten wellicht helpen hen over de streep te trekken.

 • ‘We hebben in Stadskanaal unaniem op de trom geslagen: zo kan het niet langer. Het rijksbeleid raakt de regio onevenredig hard. We besloten om geen sluitende begroting bij de provincie in te dienen. Blijkbaar is zo’n signaal nodig om gehoord te worden’, zegt wethouder Johan Hamster, beste bestuurder 2020.

  Nieuw financieel onheil dreigt voor Stadskanaal

  Stadskanaal was niet van plan om haar begroting sluitend te maken ten koste van haar inwoners. En dus ging er een níet sluitende begroting naar de provincie. Nieuw onheil dreigt: de herijking van het gemeentefonds pakt nadelig uit voor de Groningse gemeente.

 • Alleen onder een aantal strikte voorwaarden, willen gemeenten hun vorderingen kwijtschelden van gedupeerden van de toeslagenaffaire. Dat hebben ze vrijdag besloten tijdens de algemene ledenvergadering van de VNG.

  Gemeentelijke vorderingen prullenbak in? Ja. mits

  Gemeenten willen alleen onder strikte voorwaarden vorderingen kwijtschelden van gedupeerden van de toeslagenaffaire. Een van de voorwaarden is dat er een totaaloplossing komt voor alle schulden, dus ook voor private schulden. Anders schieten gedupeerden er niets mee op.

 • De gemeente Utrecht heeft van staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken het groene licht gekregen om een proef te doen met het heropenen van cafés. De stad wil testen hoe en of dit zonder coronabesmettingen kan. Keijzer is 'nu aan het uitwerken met deskundigen hoe zo'n fieldlab met cafés eruit gaat zien'.

  Groen licht voor proef heropenen cafés

  Reageer

  De gemeente Utrecht heeft van staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken het groene licht gekregen om een proef te doen met het heropenen van cafés. De stad wil testen hoe en of dit zonder coronabesmettingen kan. Keijzer is 'nu aan het uitwerken met deskundigen hoe zo'n fieldlab met cafés eruit gaat zien'.

 • De financiële nood van gemeenten moet voor 2022 en 2023 worden gelenigd. Dat eisen gemeenten.

  Gemeenten eisen ook voor korte termijn extra rijksgeld

  Nog deze maand moeten afspraken met het kabinet worden gemaakt over het oplossen van de financiële problemen van gemeenten. De nood moet voor 2022 en 2023 worden gelenigd. Daarnaast moet het gemeentelijk budget voor de jaren na 2023 structureel worden verhoogd. Als dat niet gebeurt, kan het kabinet de steun van gemeenten bij onder meer de woningbouwopgave of energietransitie vergeten.

 • Bij een proef met briefstemmen voor 70-plussers in Den Haag bleek de helft van de uitgebrachte stemmen ongeldig. Dat zegt stichting Leer Zelf Online, een adviesorgaan van de overheid dat de proef organiseerde met de Stedelijke Ouderen Commissie en een aantal gemeenten. ‘Mensen dachten dat ze alles goed hadden gedaan.’ Minister Ollongren van BZK geeft aan soepel om te gaan met de geldigheid van de briefstemmen.

  Proef briefstemmen: helft stemmen ongeldig

  Bij een proef met briefstemmen voor 70-plussers in Den Haag bleek de helft van de uitgebrachte stemmen ongeldig. Dat zegt stichting Leer Zelf Online, een adviesorgaan van de overheid dat de proef organiseerde met de Stedelijke Ouderen Commissie en een aantal gemeenten. ‘Mensen dachten dat ze alles goed hadden gedaan.’ Minister Ollongren van BZK geeft aan soepel om te gaan met de geldigheid van de briefstemmen. 

 • Inwoners van Scherpenzeel kunnen zich op 17 maart uitspreken voor of tegen herindeling met Barneveld. Het is de tweede keer dat inwoners daarvoor naar de stembus gaan. Barneveld wil geen peiling onder haar inwoners houden.

  Nieuwe peiling over herindeling Scherpenzeel

  Inwoners van Scherpenzeel stemmen op 17 maart niet alleen voor een nieuwe Tweede Kamer, maar ook over het herindelingsontwerp van de provincie Gelderland. In dat plan moeten Scherpenzeel en Barneveld vanaf 2023 als een gemeente verdergaan. Het is de tweede keer dat inwoners van Scherpenzeel zich voor of tegen herindeling kunnen uitspreken. Barneveld wil geen peiling onder haar inwoners houden.

 • De Nederlandse Vereniging van Rekenkamers en Rekenkamercommissies (NVRR) ) is geschrokken van onderzoek van Binnenlands Bestuur waaruit blijkt dat veel lokale rekenkamers politieke druk vanuit het gemeentebestuur ervaren. De NVRR roept alle rekenkamers op daar bij voorkomende gevallen melding van te maken.

  NVRR: ‘Politieke druk op rekenkamers onacceptabel’

  De Nederlandse Vereniging van Rekenkamers en Rekenkamercommissies (NVRR) ) is geschrokken van onderzoek van Binnenlands Bestuur waaruit blijkt dat veel lokale rekenkamers politiek druk vanuit het gemeentebestuur ervaren. De NVRR roept alle rekenkamers op daar bij voorkomende gevallen melding van te maken.

 • De leefwereld van jongeren is echt anders dan bestuurders denken. Ze maken zich druk om andere dingen dan bestuurders verwachten. En veel meer dan bestuurders denken, willen jongeren meebeslissen over Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlandse Zaken,

  Bestuurders begrijpen jongeren verkeerd

  De leefwereld van jongeren is echt anders dan bestuurders denken. Ze maken zich druk om andere dingen dan bestuurders verwachten. En veel meer dan bestuurders denken, willen jongeren meebeslissen over Nederland.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!