of 62236 LinkedIn

Nieuws

 • Het burgemeestersambt moet toekomstbestendig worden gemaakt. Gedacht kan worden aan het weghalen van taken of rechtstreekse verkiezingen. Dat stellen onderzoekers van de universiteiten van Twente, Maastricht, Leiden en Utrecht in hun onderzoek ‘Teveel van het goede? De staat van het burgemeestersambt anno 2020.’

  Sleutelen aan ambt burgemeester noodzakelijk

  Het burgemeestersambt komt steeds verder onder druk te staan. Zeker in grotere gemeenten is het werk omvangrijker en complexer geworden. De verschillende petten van een burgemeester leveren spanning op. ‘De kern van het probleem is dat het burgemeestersambt is gepolitiseerd.’ Aan de invulling van het ambt moet worden gesleuteld. Niets doen is geen optie. 

   

 • Bij de dertien Zeeuwse jeugdwethouders is een Kamerbrief van staatssecretaris Paul Blokhuis (jeugdzorg) in het verkeerde keelgat geschoten.

  Zeeuwse bestuurders boos op Blokhuis

  Een Kamerbrief van staatssecretaris Paul Blokhuis (jeugdzorg) is bij de dertien Zeeuwse wethouders jeugdzorg in het verkeerde keelgat geschoten. In die brief schrijft Blokhuis dat de Zeeuwse gemeenten veel te laat het contract met de Gecertificeerde Instelling (GI) Intervence hebben opgezegd. Dat is onjuist, stellen de wethouders.

 • Beeld: Shutterstock

  Raadsleden kritisch over Overleg Zeeuwse Overheden

  Zeeuwse volksvertegenwoordigers vinden dat het nieuwe samenwerkingsverband van lokale overheden niet aan de verwachtingen voldoet. Ze ervaren een kloof tussen hen en het Overleg Zeeuwse Overheden (OZO). Anderhalf jaar na de start van het OZO evalueerde Geert van Maanen het overlegorgaan en volgens hem was de start goed, maar zijn er risico’s. Niet iedereen is het over eens dat de resultaten tot nu toe voldoende zijn.

 • Het kabinet gaat ‘een klein beetje meer risico nemen, beperkt en weloverwogen. Maar het is wel degelijk een risico’, zei Rutte.

  Kabinet neemt 'meer risico', maar avondklok blijft

  2 reacties

  Het kabinet heeft besloten de avondklok voor de tweede keer te verlengen, in ieder geval tot maandag 15 maart. Tegelijk komen er enige versoepelingen, vooral vanwege de maatschappelijke en economische situatie, zo maakten premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dinsdag bekend.

 • Inwoners uit Leusden die huishoudelijke hulp zelf kunnen betalen, moeten dat vanaf 1 april ook zelf doen. Met deze maatregel hoopt de gemeente de kosten van de Wmo betaalbaar te houden.

  Leusden zoekt ‘noodgedwongen’ grenzen Wmo op

  Inwoners die huishoudelijke hulp zelf kunnen betalen, moeten dat in Leusden vanaf 1 april ook zelf doen. Naar schatting vier op de tien inwoners die voor deze hulp bij de gemeente aankloppen, zijn volgens de gemeente financieel daadkrachtig genoeg om zelf een hulp betalen.

 • Een ruime meerderheid van de raadsleden uit gemeenten die een herindeling achter de rug heeft, staat daar nog steeds achter. Bijna een op de vijf raadsleden ziet juist liever dat de fusie ongedaan wordt gemaakt. Dat blijkt uit een enquête van het onderzoeksprogramma Pointer.

  Takenpakket gemeenten maakt herindeling noodzakelijk

  Een ruime meerderheid van de raadsleden uit gemeenten die een herindeling achter de rug heeft, staat daar nog steeds achter. Als er opnieuw over een fusie zou moeten worden gestemd, zou zeventig procent zich opnieuw uitspreken voor herindeling. Bijna een op de vijf raadsleden ziet juist liever dat de fusie ongedaan wordt gemaakt.

 • Geen van de betrokkenen vindt de wijze waarop men in de raad van Waterland met elkaar omgaat plezierig. Met die zin opent waarnemend burgemeester Sicko Heldoorn het hoofdstukje ‘beleving’ in zijn beschouwing, die een aanzet geeft tot een cultuurverbetering in de Waterlandse gemeenteraad.

  Het kan anders in Waterland

  Geen van de betrokkenen vindt de wijze waarop men in de raad van Waterland met elkaar omgaat plezierig. Met die zin opent waarnemend burgemeester Sicko Heldoorn het hoofdstukje ‘beleving’ in zijn beschouwing, die een aanzet geeft tot een cultuurverbetering in de Waterlandse gemeenteraad.

 • 'De mensen in Meerssen zijn enorm geschrokken.' Dat zei burgemeester Mirjam Clermonts van Meerssen zaterdagavond nadat een vrachtvliegtuig eerder die dag na een explosie onderdelen van een motor verloor. Onderdelen die als een regen boven Meerssen naar beneden vielen. 'Op een dag als vandaag waren er heel veel mensen buiten met dit mooie weer. Ze hebben dit heel intens beleefd. De schrik zit er goed in!'

  Burgemeester Meerssen: de schrik zit er goed in

  Reageer

  'De mensen in Meerssen zijn enorm geschrokken.' Dat zei burgemeester Mirjam Clermonts van Meerssen zaterdagavond nadat een vrachtvliegtuig eerder die dag na een explosie onderdelen van een motor verloor. Onderdelen die als een regen boven Meerssen naar beneden vielen. 'Op een dag als vandaag waren er heel veel mensen buiten met dit mooie weer. Ze hebben dit heel intens beleefd. De schrik zit er goed in!'

 • Het lijkt erop dat er een nieuwe tweede directeur van de Floriade komt na het recent aangekondigde vertrek van oud-topambtenaar Pieter Cloo als directeur per 2 april 2021. In een debat dat aangevraagd was door de PVV en Partij voor de Dieren ontraadde Floriade-wethouder Jan Hoek (GroenLinks) een PvdA-motie voor het houden van één directeur. Het grootste zorgpunt voor de Floriade is en blijft de sponsoring.

  Nieuwe directeur Floriade nog onzeker

  Het lijkt erop dat er een nieuwe tweede directeur van de Floriade komt na het recent aangekondigde vertrek van oud-topambtenaar Pieter Cloo als directeur per 2 april 2021. In een debat dat aangevraagd was door de PVV en Partij voor de Dieren ontraadde Floriade-wethouder Jan Hoek (GroenLinks) een PvdA-motie voor het houden van één directeur. Het grootste zorgpunt voor de Floriade is en blijft de sponsoring.

 • Ongeveer een op de vier ambtenaren zou zich geremd voelen als alle ambtelijke stukken waarop een college- of kabinetsbesluit is gebaseerd, actief openbaar worden gemaakt. Dat blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur in samenwerking met FNV Overheid.

  Ambtenaren beducht voor represailles

  Ongeveer een kwart van de ambtenaren zou zich in het werk geremd voelen als alle ambtelijke stukken waarop een college- of kabinetsbesluit is gebaseerd, actief openbaar worden gemaakt. Zo’n een op de vijf ambtenaren zou zich juist bevrijd voelen. Angst voor represailles maken dat veel ambtenaren zich geblokkeerd voelen.

 • Fractievoorzitter Ghislen Nysten van de VVD in Beek legt zijn functie in de gemeenteraad van het Limburgse dorp neer. De 29-jarige jurist en ondernemer heeft in een brief aan partijgenoot en premier Mark Rutte laten weten het huidige coronabeleid niet langer te kunnen ondersteunen. In een vrijdagavond verzonden tweet moedigt hij andere liberalen aan een tegengeluid te laten horen.

  VVD-fractievoorzitter weg om 'doordrukken avondklok'

  18 reacties

  Fractievoorzitter Ghislen Nysten van de VVD in Beek legt zijn functie in de gemeenteraad van het Limburgse dorp neer. De 29-jarige jurist en ondernemer heeft in een brief aan partijgenoot en premier Mark Rutte laten weten het huidige coronabeleid niet langer te kunnen ondersteunen. In een vrijdagavond verzonden tweet moedigt hij andere liberalen aan een tegengeluid te laten horen.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!