of 62812 LinkedIn

Nieuws

 • © Shutterstock

  Amsterdam in beroep tegen uitspraak over vakantieverhuur

  Reageer

  Amsterdam gaat in beroep tegen een uitspraak van de bestuursrechter over het verbod op vakantieverhuur in drie wijken in het centrum. De rechter zette daarop op 12 maart een streep door een zaak die was aangespannen door onder meer Amsterdam Gastvrij, dat de belangen behartigt van huizenbezitters die hun woning verhuren via Airbnb of een ander platform.

 • In een brief die Bovens woensdag aan de Limburgse Staten stuurde, geeft hij een overzicht van urgente zaken die om een snel besluit vragen.

  Gouverneur Bovens wil dat Staten beslissen over urgente zaken

  1 reactie

  Waarnemend gouverneur Theo Bovens (CDA) van Limburg heeft een aantal urgente zaken op een rijtje gezet waarover Provinciale Staten op korte termijn knopen zouden moeten doorhakken. Veel besluiten kunnen niet worden doorgeschoven naar een nieuw college van Gedeputeerde Staten. Het vorige college trad vorige week vrijdag af en ook Bovens liet weten niet langer aan te willen blijven. In afwachting van de benoeming van een nieuwe commissaris van de Koning blijft hij waarnemer en enig lid van Gedeputeerde Staten.

 • Beeld: Shutterstock

  Digitalisering krijgt vaste plek aan bestuurstafel rijk

  Niet alleen zijn er aanvullende investeringen nodig, ook moeten er fundamentele keuzes worden gemaakt. Volgens de ambtelijke top van de ministeries staat Nederland aan het begin van het maatschappelijke debat over de regulering van de digitale wereld. ‘Hoe willen wij als overheid en samenleving non-discriminatie, privacy, autonomie, vrijheid van meningsuiting, kiesrecht, menselijke waardigheid en procedurele rechtvaardigheid ook in een digitale wereld borgen?’

 • Het college van Arnhem wil dat het personeelsbestand binnen vijf jaar een afspiegeling vormt van de beroepsbevolking van de stad. Na de ‘discriminatieaffaire’ wil het stadsbestuur de knop omzetten en werk maken van aanbevelingen voor verbetering met een bestuursopdracht, een rapportage en een plan van aanpak.

  Arnhem in vijf jaar naar diverse, inclusieve organisatie

  Het college van Arnhem wil dat het personeelsbestand binnen vijf jaar een afspiegeling vormt van de beroepsbevolking van de stad. Na de ‘discriminatieaffaire’ wil het stadsbestuur de knop omzetten en werk maken van aanbevelingen voor verbetering met een bestuursopdracht, een rapportage en een plan van aanpak.

 • Gemeenten moeten ook hun rol pakken als het gaat om de Conferentie over de Toekomst van Europa, daartoe roepen onder meer Europees Parlementsvoorzitter David Sassoli en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen op. De burger moet meer bij de
EU worden betrokken en daar zijn de gemeenten als meest nabije overheid hard bij nodig.

  ‘Gemeente moet burger betrekken bij EU’

  De Conferentie over de Toekomst van Europa, een breed debat met de burger in alle hoeken van de EU gaat nu echt beginnen. Wat zit er voor gemeenten in? ‘Er staat wat op het spel’, zegt de een. ‘Welnee’, zegt de ander.

 • Premier Mark Rutte vindt het ‘jammer’ dat 21 april als mogelijke datum voor de eerste stappen richting heropening van de samenleving, vorige week voortijdig is uitgelekt.

  Nieuwe versoepelingen pas na piek derde coronagolf

  Reageer

  Er komen pas nieuwe versoepelingen van de coronaregels als de piek van de derde coronagolf, waar Nederland nu in zit, voorbij is. Dat zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge op een persconferentie over corona. Daarbij wordt dagelijks gekeken naar het aantal ziekenhuisopnames.

 • ‘Wij werken aan een overheid die vakwerk levert en maatwerk mogelijk maakt in de dienstverlening en handhaving’, aldus de verzamelde secretarissen generaal in een acht kantjes tellende brief aan Herman Tjeenk Willink. Daarvoor hebben zij wel ruimte, tijd, geld, personeel en ict nodig. De topambtenaren wijzen op de vele verbetermaatregelen die moeten worden geïmplementeerd in tijden van crisis ‘en met (over)vermoeide professionals.’

  Geld, tijd en personeel nodig voor betere rijksoverheid

  De ambtelijke top van de ministeries meldt informateur Tjeenk Willink de boodschap over de toeslagenaffaire te hebben begrepen en te werken aan het herstel van het geschonden vertrouwen in de overheid. Voorwaarde is wel: ruimte, tijd en geld.

 • De raden van vier gemeenten ‘in de frontlinie van het coronavirus’ hadden toen de crisis net uitbrak weinig te kiezen. Dat blijkt uit onderzoek van de rekenkamers van Arnhem, Breda, Oss en Tilburg. Veelal dezelfde maatregelen werden tijdens de crisis genomen, maar de uitgangspunten verschilden. Er zijn ook na het begin geen echte financiële keuzes gemaakt op basis van scenario’s en de raden controleerden weinig of niet of de colleges zich aan de uitgangspunten hielden. Zo verdienen de democratische beginselen ‘extra aandacht’.

  Weinig te kiezen voor raadsleden tijdens crisis

  De raden van vier gemeenten ‘in de frontlinie van het coronavirus’ hadden toen de crisis net uitbrak weinig te kiezen. Dat blijkt uit onderzoek van de rekenkamers van Arnhem, Breda, Oss en Tilburg. Veelal dezelfde maatregelen werden tijdens de crisis genomen, maar de uitgangspunten verschilden. Er zijn ook na het begin geen echte financiële keuzes gemaakt op basis van scenario’s en de raden controleerden weinig of niet of de colleges zich aan de uitgangspunten hielden. Zo verdienen de democratische beginselen ‘extra aandacht’.

 • Afgelopen vrijdag stapten het college van Gedeputeerde Staten van Limburg en commissaris van de koning Theo Bovens op in reactie op een debat in Provinciale Staten over de gang van zaken rond voormalig directeur van landschapsbeheerder IKL en oud-gedeputeerde Herman Vrehen (CDA). Opvallend is dat Bovens van het presidium wel unaniem de steun en het vertrouwen krijgt om aan te blijven tot er een nieuwe ‘gouverneur’ is. In zijn statement verwijt Bovens zichzelf niets.

  Voorlopig mag Bovens aanblijven

  Afgelopen vrijdag stapten zowel het college van Gedeputeerde Staten van Limburg als commissaris van de koning Theo Bovens op in reactie op een debat in Provinciale Staten over de gang van zaken rond voormalig directeur van landschapsbeheerder IKL en oud-gedeputeerde Herman Vrehen (CDA). Opvallend is dat Bovens van het presidium wel unaniem de steun en het vertrouwen krijgt om aan te blijven tot er een nieuwe ‘gouverneur’ is. In zijn statement verwijt Bovens zichzelf niets.

 • Het kabinet zegt per week te bekijken of de terrassen open kunnen. ‘We houden bij wijze van elke dag een vinger aan de pols’, zegt demissionair minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) maandag na afloop van het Veiligheidsberaad. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb hoopt dat het kabinet durf toont. ‘Wij vragen niet zoveel, alleen de openbare ruimte. De rest kan nog even wachten.’

  Kabinet peilt wekelijks openen terrassen

  Reageer

  Het kabinet zegt per week te bekijken of de terrassen open kunnen. ‘We houden bij wijze van elke dag een vinger aan de pols’, zegt demissionair minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) maandag na afloop van het Veiligheidsberaad. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb hoopt dat het kabinet durf toont. ‘Wij vragen niet zoveel, alleen de openbare ruimte. De rest kan nog even wachten.’

 • © Shutterstock

  Oproep grote steden om terrassen te openen

  1 reactie

  De vier grote steden doen opnieuw ‘een dringend appel’ op het kabinet om de terrassen en andere buitenruimten te heropenen. Dat hebben de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zondag laten weten.

 • Beeld: Shutterstock

  ‘Formateur, vergeet de gemeenten niet’

  Er moet één zinnetje in het regeerakkoord: dat er een Wet op het decentraal bestuur komt. Als dat zinnetje er komt, kan dat een hoop knelpunten voor gemeenten oplossen, betoogde emeritus-hoogleraar Douwe Jan Elzinga tijdens de Dag voor de Raad. ‘Raden zitten de afgelopen twintig jaar in een neerwaartse spiraal.’

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!