of 62812 LinkedIn

Nieuws

  • © Shutterstock

    Amsterdam wil organiseren referendum makkelijker maken

    Reageer

    Het organiseren van een referendum moet makkelijker worden in Amsterdam. Het stadsbestuur wil vanaf volgend jaar de regels om een volksraadpleging te houden flink versoepelen. Ook kunnen Amsterdammers zich straks over meer onderwerpen uitspreken. Volgens verantwoordelijk wethouder Rutger Groot Wassink vindt het stadsbestuur het belangrijk dat de mogelijkheden worden verruimd. ‘Op dit moment zijn er te veel barrières voor Amsterdammers om een referendum aan te vragen.’

  • Via een novelle (aangepast wetsvoorstel) kan de gemeente Grave mogelijk alsnog in het wetsvoorstel tot de vorming van de nieuwe gemeente Land van Cuijk worden opgenomen. De gemeente zou dan al meteen kunnen aansluiten, en niet pas in 2026.

    Via novelle kan Grave wellicht al per 2022 fuseren

    De gemeente Grave kan mogelijk toch al per 2022 aanhaken bij het Land van Cuijk, in plaats van pas in 2026. Via een novelle (aangepast wetsvoorstel) kan de gemeente in het wetsvoorstel tot de vorming van die nieuwe gemeente worden opgenomen. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken (BZK) staat hiervoor open, maar weet niet of dit scenario haalbaar is.

  • Sinds 2019 moeten stemlokalen volledig fysiek toegankelijk zijn voor mensen met een lichamelijke beperking. Maar het college ontving toch nog veel meldingen over onder meer te hoge drempels, zware deuren of gladde rolstoelhellingen. Hierdoor was het voor sommigen niet mogelijk om zelfstandig het stemlokaal binnen te komen. Dit gold ook mensen met een visuele beperking.

    Mensen met beperking konden niet overal stemmen

    Reageer

    Veel mensen met een beperking konden vorige week tijdens de verkiezingen nog steeds niet zonder obstakels hun stem uitbrengen in een stembureau. Dit meldt het College voor de Rechten van de Mens op basis van informatie van het meldpunt Onbeperkt Stemmen.

  • Voormalig waarnemend burgemeester Harry de Vries (CDA) heeft op eigen houtje geprobeerd bij Provinciale Staten op voorhand steun te krijgen voor provinciaal ingrijpen in de slepende discussie over de bestuurlijke toekomst van de gemeente. Dat blijkt uit een reconstructie van Binnenlands Bestuur.

    Burgemeester voerde lobby voor provinciaal ingrijpen

    De Scherpenzeelse oud-waarnemend burgemeester Harry de Vries heeft op eigen houtje geprobeerd bij Provinciale Staten op voorhand steun te krijgen voor provinciaal ingrijpen in de slepende discussie over de bestuurlijke toekomst van de gemeente. Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben zich een aantal keer actief, voor cruciale raadsbesluiten, gemengd in het lokale democratische proces.

  • Excuses zijn passend, aan de gemeenteraad en aan de inwoners van Hof van Twente. Zo begon burgemeester Nauta het eerste openbare debat over de hack die de gemeente zo’n 3,5 miljoen euro zal kosten. De burgemeester voelt zich verantwoordelijk. Daarmee, en met het ogenschijnlijk ‘vergoelijkende’ rapport van bevindingen, nam niet iedereen genoegen.

    Burgemeester Hof van Twente ‘dacht in control te zijn’

    Excuses zijn passend, aan de gemeenteraad en aan de inwoners van Hof van Twente. Zo begon burgemeester Nauta het eerste openbare debat over de hack die de gemeente zo’n 3,5 miljoen euro zal kosten. De burgemeester voelt zich verantwoordelijk. Daarmee, en met het ogenschijnlijk ‘vergoelijkende’ rapport van bevindingen, nam niet iedereen genoegen.

  • Gemeenteambtenaren gebruiken hun Individueel Keuze Budget (IKB) amper voor hun eigen ontwikkeling. Ze weten vaak niet eens hoeveel leerbudget er is. Ook leidinggevenden en hr-verantwoordelijken zijn er lang niet altijd van op de hoogte. Een gemiste kans.

    Liever leven dan leren van IKB

    Gemeenteambtenaren gebruiken hun Individueel Keuze Budget (IKB) amper voor hun eigen ontwikkeling. Ze weten vaak niet eens hoeveel leerbudget er is. Ook leidinggevenden en hr-verantwoordelijken zijn er lang niet altijd van op de hoogte. Een gemiste kans.

  • Zeven Maastrichtse oppositiepartijen doen een klemmend beroep op coalitiepartijen CDA, Seniorenpartij (SPM), GroenLinks, D66 en de VVD om af te zien van het voornemen van de SPM om na te het vertrek van wethouder Jim Janssen zo snel mogelijk op zoek te gaan naar een vervanger.

    Oppositie Maastricht: vervang wethouder niet

    Zeven Maastrichtse oppositiepartijen doen een klemmend beroep op coalitiepartijen CDA, Seniorenpartij (SPM), GroenLinks, D66 en de VVD om af te zien van het voornemen van de SPM om na te het vertrek van wethouder Jim Janssen zo snel mogelijk op zoek te gaan naar een vervanger.

  • VVD, GroenLinks, PvdA en Arnhem Centraal vormen de nieuwe coalitie in de Gelderse hoofdstad. Het Arnhemse college viel begin deze maand uit elkaar.

    Nieuwe coalitie in Arnhem

    Reageer

    VVD, GroenLinks, PvdA en Arnhem Centraal vormen de nieuwe coalitie in de Gelderse hoofdstad. Het Arnhemse college viel begin deze maand uit elkaar nadat VVD, GroenLinks en PvdA voor de tweede keer in deze collegeperiode het vertrouwen in D66 opzegden, omdat die partij alleen aan zichzelf zou denken. Met toon en inhoud zit het in de nieuwe coalitie wel goed, aldus de fractievoorzitters donderdagmorgen.

  • De Vereniging Bestuurskunde (VB) heeft net als vorig jaar wetenschappers gestrikt die vanuit de eigen disciplines hun licht laten schijnen over de aanpak van de corona-pandemie.

    Corona College: Burgercollectief bewijst zich in crisis

    De Vereniging Bestuurskunde (VB) heeft net als vorig jaar wetenschappers gestrikt die vanuit de eigen disciplines hun licht laten schijnen over de aanpak van de corona-pandemie. In de derde aflevering van deze Corona Colleges zetten Tine de Moor en Ton Duffhues van de Rotterdam School of Management (RSM), Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) uiteen wat burgercollectieven betekenen ten tijde van de pandemie en voor de omgang met maatschappelijke vraagstukken daarna, zoals de klimaatcrisis.

  • © Shutterstock

    Inboedel na ontruiming zaak van gemeente

    Vanaf 1 april worden gemeenten verantwoordelijk voor de afvoer en opslag van inboedels van woningen die zijn ontruimd. Nu is daar wettelijk nog niets voor geregeld waardoor boedels vaak op straat achter blijven. Gerechtsdeurwaarders zijn blij met de wetswijziging, de gemeentekoepel niet.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!