of 59345 LinkedIn

Nieuws

 • Het noodlijdende Afval Energie Bedrijf (AEB) krijgt 45 miljoen euro extra van het Amsterdamse gemeentebestuur.

  Raad Amsterdam stemt in met financiële injectie AEB

  Reageer

  Het noodlijdende Afval Energie Bedrijf (AEB) krijgt 45 miljoen euro extra van het Amsterdamse gemeentebestuur. De gemeenteraad ging vrijdag in de kleine uurtjes in meerderheid akkoord met het verzoek daartoe van het college.

 • Groepen leerlingen zochten elkaar de afgelopen dagen op om te vechten. Via sociale media waren berichten verstuurd waarin werd opgeroepen tot de matpartij. Aanleiding hiervoor zou een ruzie zijn tussen twee meisjes om een jongen. De politie greep in om verdere escalatie te voorkomen, maar constateerde dat de spanningen voortduurden.

  Samenscholingsverbod voor jongeren in Terneuzen

  Reageer

  De gemeente Terneuzen heeft in samenspraak met politie en justitie een samenscholingsverbod voor jongeren afgekondigd voor de stad Terneuzen. Een gemeentewoordvoerder meldt dat de maatregel is genomen naar aanleiding van ongeregeldheden tussen jongeren. Het verbod is op donderdag 16.00 uur ingegaan en geldt voorlopig voor een week.

 • Niet de burgemeester, maar de wethouder zou handhaving van de openbare orde en veiligheid als portefeuille moeten hebben. Het maakt de burgemeester minder kwetsbaar. Plus: een wethouder is, aldus voorstanders, beter ter verantwoording te roepen. Een wethouder met portefeuille veiligheid lijkt vooralsnog het maximaal haalbare.

  ‘Leg portefeuille veiligheid bij wethouder neer’

  Niet de burgemeester, maar de wethouder zou handhaving van de openbare orde en veiligheid als portefeuille moeten hebben. Het maakt de burgemeester minder kwetsbaar. Plus: een wethouder is, aldus voorstanders, beter ter verantwoording te roepen. Een wethouder met portefeuille veiligheid lijkt vooralsnog het maximaal haalbare.

 • Willibrord van Beek (70) wordt vanaf 14 oktober waarnemend burgemeester in de Limburgse gemeente Gennep. Dat heeft de provincie laten weten.

  Willibrord van Beek waarnemer in Gennep

  Reageer

  Willibrord van Beek (70) wordt vanaf 14 oktober waarnemend burgemeester in de Limburgse gemeente Gennep. Dat heeft de provincie laten weten.

 • Het college van de gemeente Noordoostpolder nam gisteren afstand van de suggestie dat zij valselijk gebruik hebben gemaakt van beschuldigingen van ongewenst gedrag richting de deze week opgestapte burgemeester Harald Bouman. SP-fractievoorzitter Tjitske Hoekstra ziet in het opbrengen van de niet bewezen beschuldigingen een ‘afleiding’ van het ‘verschil van bestuurlijk inzicht’ dat Bouman zelf ter berde brengt als reden voor zijn onverwachte vertrek.

  ‘Beschuldiging ongewenst gedrag voelt als afleiding’

  Het college van de gemeente Noordoostpolder nam gisteren afstand van de suggestie dat zij valselijk gebruik hebben gemaakt van beschuldigingen van ongewenst gedrag in de richting van de deze week opgestapte burgemeester Harald Bouman. SP-fractievoorzitter Tjitske Hoekstra ziet in het opbrengen van de niet bewezen beschuldigingen een ‘afleiding’ van het ‘verschil van bestuurlijk inzicht’ dat Bouman zelf ter berde brengt als reden voor zijn onverwachte vertrek.

 • De gemeenteraad van Gennep gaat aangifte doen van het lekken uit de besloten raadsvergadering waarin raadsleden werden bijgepraat over de redenen voor het opstappen van burgemeester Peter de Koning. Onlangs kwam naar buiten dat een woede-uitbarsting van de burgemeester de druppel was.

  Gennep doet aangifte van lek uit besloten vergadering

  De gemeenteraad van Gennep gaat aangifte doen van het lekken uit de besloten raadsvergadering waarin raadsleden werden bijgepraat over de redenen voor het opstappen van burgemeester Peter de Koning. Onlangs kwam naar buiten dat een woede-uitbarsting van de burgemeester de druppel was.

 • Frans Timmermans heeft volgens Lambertz de Green Deal terecht neergezet als een ijkpunt voor de nieuwe Europese Commissie. Hij spreekt van een ambitieuze groene agenda door met name volledige klimaat-neutraliteit na te streven in 2050, een doel dat het Comité van de Regio’s al vanaf 2015 heeft gevraagd.

  Comité van de Regio’s blij met ‘groene’ Timmermans

  Het Comité van de Regio’s is heel tevreden met de Green Deal zoals Frans Timmermans die als eerste vice-voorzitter van de Europese Commissie in het Europees Parlement presenteerde. Dat laat Karl-Heinz Lambertz, voorzitter van het Comité van de Regio’s, weten.  

 • Overgeplaatst naar een andere functie, ook nog eens in een lagere schaal? Omdat bij ambtenaren sprake is van een eenzijdige aanstelling, kan een overheidswerkgever op eigen houtje besluiten iemand over te plaatsen, ook tegen slechtere arbeidsvoorwaarden. Vanaf 2020, met de inwerkingtreding van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren, verandert dat.

  Positie ambtenaar ‘iets beter’ na 2020

  Nu nog kunnen overheidswerkgevers een functie van een ambtenaar eenzijdig wijzigen, ook als het een verslechtering betreft. Na 2020 is zijn instemming nodig. De positie van de ambtenaar wordt er over een paar maanden iets beter op.

 • Gemeenten zoeken steeds meer de samenwerking met hun inwoners, zetten in op inclusieve democratie of overheidsparticipatie en experimenteren met democratische innovaties. Dat stelt andere eisen aan het vakmanschap van de ambtenaar en behelst beduidend meer dan het ophalen of voorleggen van ideeën.

  Ambtenaren zitten vooral elkaar in de weg

  Gemeenteambtenaren in de participatiesamenleving hebben andere vaardigheden, een andere werkhouding en soms meer vrijheid nodig om hun werk goed te kunnen doen. Eigen collega's blijken de grootste hindermacht. Dat blijkt uit onderzoek van Tilburg University in zes gemeenten.

 • Sjors Fröhlich stopt als hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio. Fröhlich is voorgedragen als burgemeester van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden (provincie Utrecht). Dat is bekendgemaakt tijdens een raadsvergadering.

  Radioman Fröhlich wordt burgemeester

  1 reactie

  Sjors Fröhlich stopt als hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio. Hij is voorgedragen als burgemeester van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden (provincie Utrecht). Dat is bekendgemaakt tijdens een raadsvergadering.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers