of 59123 LinkedIn

Nieuws

 • Meerdere gemeenten willen beschermingsbewind zelf gaan aanbieden om de stijgende kosten van de bijzondere bijstand beheersbaar te maken en problemen met malafide bewindvoerders aan te pakken. Om te voorkomen dat dit schuurt met de Wet markt en overheid, doen gemeenten er goed aan het beschermingsbewind aanmerken als activiteit in het algemeen belang.

  'Gemeentelijk schuldenbewind kan bij algemeen belang’

  Meerdere gemeenten willen beschermingsbewind zelf gaan aanbieden om de stijgende kosten van de bijzondere bijstand beheersbaar te maken en problemen met malafide bewindvoerders aan te pakken. Als gemeenten het beschermingsbewind aanmerken als activiteit in het algemeen belang, handelen zij niet in strijd met de Wet markt en overheid

 • Alles wijst in de richting van die ene ambtenaar van de gemeente Amsterdam. Hij móét wel degene zijn die sms’jes heeft gestuurd met beledigingen en ­bedreigingen. Plichtsverzuim, dus strafontslag. Waarom kan deze man van de rechter toch blijven?

  College Amsterdam leed aan tunnelvisie

  Alles wijst in de richting van die ene ambtenaar van de gemeente Amsterdam. Hij móét wel degene zijn die sms’jes heeft gestuurd met beledigingen en ­bedreigingen. Plichtsverzuim, dus strafontslag. Waarom kan deze man van de rechter toch blijven?

 • Blauwe diesel wordt de nieuwe brandstof voor dieselauto’s van de gemeente Heerenveen. Dat is althans het voorstel van het college aan de raad nu de gemeente de aankoop van brandstof opnieuw gaat aanbesteden. ‘Blauwe diesel levert 90 procent minder CO2-uitstoot en veel minder fijnstof op’, aldus wethouder Jelle Zoetendal.

  Heerenveen gaat aan de blauwe diesel

  Dieselauto’s van de gemeente Heerenveen gaan voortaan op blauwe diesel rijden. Dat is althans het voorstel van het college aan de raad nu de gemeente de aankoop van brandstof opnieuw gaat aanbesteden. ‘Blauwe diesel levert 90 procent minder CO2-uitstoot en veel minder fijnstof op’, aldus wethouder Jelle Zoetendal.

 • Vorige maand zijn 210 leden voorlopig benoemd in het bestuur of een commissie van de VNG. Binnenlands Bestuur toetste de even­redigheid naar gemeente, provincie en politieke kleur. De G4 en lokale partijen komen er bekaaid van af.

  VNG-commissies zijn niet representatief

  Vorige maand zijn 210 leden voorlopig benoemd in het bestuur of een commissie van de VNG. Binnenlands Bestuur toetste de even­redigheid naar gemeente, provincie en politieke kleur. De G4 en lokale partijen komen er bekaaid van af. 

 • Amsterdamse handhavers krijgen in de binnenstad een mobiel pinapparaat mee, zodat toeristen hun boete gelijk kunnen betalen. Ook hebben handhavers een folder mee in zes talen, waarin wordt uitgelegd dat ontvangers gelijk direct moeten afrekenen.

  Handhavers krijgen mobiel pinapparaat mee

  Amsterdamse handhavers krijgen in de binnenstad een mobiel pinapparaat mee, zodat toeristen hun boete gelijk kunnen betalen. Ook hebben handhavers een folder mee in zes talen, waarin wordt uitgelegd dat ontvangers gelijk direct moeten afrekenen.

 • De Zandvoortse wethouder Gerard Kuipers (economie en toerisme, D66) is opgestapt. De partij vindt dat de integriteit van het college in het geding is, nu collega-wethouder Joop Berendsen (Ouderen Partij Zandvoort) ondanks een kritische motie is aangebleven.

  Zandvoortse wethouder stapt op na omstreden donatie

  De Zandvoortse wethouder Gerard Kuipers (economie en toerisme, D66) is opgestapt. De partij vindt dat de integriteit van het college in het geding is, nu collega-wethouder Joop Berendsen (Ouderen Partij Zandvoort) ondanks een kritische motie is aangebleven.

 • Democratisch vonden bestuur en een groot deel van de inwoners van Haren het herindelingsproces niet, maar nu doet de gemeente Haren toch volop mee met de Week van de Democratie in november. Dat doet zij samen met fusiepartners Groningen en Ten Boer.

  Groninger week van de democratie

  Democratisch vonden bestuur en een groot deel van de inwoners van het Groningse Haren het herindelingsproces niet, maar nu doet Haren toch volop mee met de Week van de Democratie in november. Samen met fusiepartners Groningen en Ten Boer organiseert Haren een week lang activiteiten met als doel zo veel mogelijk mensen naar de stembus te krijgen. Op 21 november zijn in deze gemeenten herindelingsverkiezingen.

 • De gemeente Enschede mag toch 50.000 euro terugvorderen van een stel dat bijstand ontving en bijverdiende met het zetten van tatoeages, oordeelt de Centrale Raad van Beroep. De gemeente werd vorig jaar juist teruggefloten door de rechtbank in Almelo.

  Enschede toch juist in ‘tatoeage-zaak’

  De gemeente Enschede mag toch 50.000 euro terugvorderen van een stel dat bijstand ontving en bijverdiende met het zetten van tatoeages, oordeelt de Centrale Raad van Beroep. De gemeente werd vorig jaar juist teruggefloten door de rechtbank in Almelo.

 • Oud-advocaat Frank Bakker, bestrijder van fietsoverlast in de Amsterdamse binnenstad, heeft het kort geding dat hij had aangespannen tegen de Nederlandse staat verloren. Met de procedure wilde Bakker de overheid dwingen de talrijke verkeersovertredingen van fietsers strenger aan te pakken.

  Nederlandse staat gaat niet over Amsterdamse fietser

  4 reacties

  Oud-advocaat Frank Bakker, bestrijder van fietsoverlast in de Amsterdamse binnenstad, heeft het kort geding dat hij had aangespannen tegen de Nederlandse staat verloren. Met de procedure wilde Bakker de overheid dwingen de talrijke verkeersovertredingen van fietsers strenger aan te pakken.

 • Het instorten van de vastgoedmarkt kostte gemeenten jaarlijks 1 miljard euro. Daar bovenop kwam de daling van de rijksbijdragen. De economische crisis had zo een grote invloed op de gemeente-investeringen, het grootste en meest volatiele onderdeel van overheidsinvesteringen. Hoe werkte dat en kan het anders?

  Hoe gemeenten investeerden tijdens de crisis

  Het instorten van de vastgoedmarkt kostte gemeenten jaarlijks 1 miljard euro. Daarbovenop kwam de daling van de rijksbijdragen. De economische crisis had zo een grote invloed op de gemeente-investeringen, het grootste en volatielste onderdeel van de overheidsinvesteringen. Hoe werkte dat en kan het anders?

 • Scheidend cdk Remkes

  Noord-Holland wil een 'integer mensenmens'

  2 reacties

  De nieuwe commissaris van de koning in Noord-Holland moet eerlijk en duidelijk zijn. Dat zien de inwoners liever dan iemand die diplomatiek en bedachtzaam is, zo blijkt uit een vragenlijst van de provincie die door 1200 Noord-Hollanders is ingevuld.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers