of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • Gemeenten betalen de stichting achter kliklijn Meld Misdaad Anoniem om tips te krijgen, meldt De Groene Amsterdammer. Experts zijn kritisch. Stichting NL Confidential zegt met het verdienmodel de kosten te moeten dekken.

  Gemeenten kopen tips Meld Misdaad Anoniem

  Gemeenten betalen de stichting achter kliklijn Meld Misdaad Anoniem om tips te krijgen, meldt De Groene Amsterdammer. Experts zijn kritisch. Stichting NL Confidential zegt met het verdienmodel de kosten te moeten dekken.

 • In de Tweede Kamer tekent zich een meerderheid af voor samenvoeging van de gemeente Haren met Groningen en Ten Boer. De vijf gemeenten in de Hoeksche Waard moeten per 2019 fuseren. Een Kamermeerderheid zal volgende week met het wetsvoorstel hiertoe instemmen.

  Omstreden herindelingen gaan door

  Het ziet er naar uit dat Haren zijn zelfstandigheid gaat verliezen. In de Tweede Kamer tekent zich een meerderheid af voor samenvoeging van de gemeente met Groningen en Ten Boer. Volgens het Burgercomité Haren is het echter nog geen gelopen race. Ook de vijf gemeenten in de Hoeksche Waard moeten per 2019 fuseren. Een Kamermeerderheid zal volgende week met het wetsvoorstel hiertoe instemmen.

 • Gemeenten moeten rekening houden met een flinke contributieverhoging van hun koepelorganisatie, de VNG. In de concept kadernota 2019 van de vereniging staat het voorstel om de contributie volgend jaar met 6,1 procent te verhogen.

  VNG wil contributie met 6,1 procent verhogen

  Gemeenten moeten rekening houden met een flinke contributieverhoging van hun koepelorganisatie, de VNG. In de concept kadernota 2019 van de vereniging staat het voorstel om de contributie volgend jaar met 6,1 procent te verhogen.

 • De gemeente heeft laten weten dat Scholte de tijd krijgt om persoonlijke spullen te verzamelen die hij en zijn gezin willen meenemen. De sloten van het pand worden vervangen. Scholte weet al sinds juni vorig jaar officieel dat hij het pand moet verlaten, stelt de gemeente. Dit is vorige maand nogmaals door de rechter bevestigd. Scholte moest uiterlijk afgelopen vrijdag vertrekken uit het pand, dat hij in bruikleen had van de gemeente.

  Rob Scholte wordt pand uitgezet

  4 reacties

  Kunstenaar en museumhouder Rob Scholte wordt zijn pand in Den Helder uitgezet. Hij moet per direct het voormalige postkantoor verlaten. De deurwaarder is dinsdagmiddag bezig het pand te ontruimen.

 • Hulpbehoevenden moeten moeite doen om de zorg en hulp te krijgen die ze nodig hebben. De schotten tussen de verschillende wetten met hun eigen potjes spelen daarbij parten. Gemeenten kunnen daar wat aan doen, stelt het Toezicht Sociaal Domein (TSD) in zijn jaaroverzicht 2017.

  ‘Maak werk van ontschotting budgetten’

  Veel hulpbehoevenden moeten moeite doen om de zorg en hulp te krijgen die ze nodig hebben. Dit komt onder meer door schotten tussen de verschillende wetten, met elk hun eigen 'potje'. Om de schotten te doorbreken, kunnen gemeenten budgetten flexibeler maken.

   

 • Hoewel statushouders over het algemeen graag willen integreren in de Nederlandse samenleving, worden ze daarmee door het huidige inburgeringsbeleid niet bepaald geholpen, blijkt uit de Integratiebarometer 2018 van het Verwey-Jonker Instituut.

  Integratie statushouders blijft achter door streng beleid

  Hoewel statushouders over het algemeen graag willen integreren in de Nederlandse samenleving, worden ze daarmee door het huidige inburgeringsbeleid niet bepaald geholpen, blijkt uit de Integratiebarometer 2018 van het Verwey-Jonker Instituut.

 • De Tweede Kamer debatteert dinsdag en woensdag over twaalf gemeentelijke herindelingen waarbij 33 gemeenten betrokken zijn. De voorstellen tot samenvoeging van Groningen, Ten Boer en Haren en de samenvoeging van vijf gemeenten in de Hoeksche Waard zijn omstreden.

  Gemeenten blijven strijden tegen herindeling

  De Tweede Kamer debatteert dinsdag en woensdag over maar liefst twaalf gemeentelijke herindelingen waarbij 33 gemeenten betrokken zijn. Het gros van de herindelingsvoorstellen is onomstreden. Dit geldt niet voor het voorstel tot samenvoeging van Groningen, Ten Boer en Haren en de samenvoeging van vijf gemeenten in de Hoeksche Waard. Haren strijdt al tijden voor zelfstandigheid. In een laatste poging aan herindeling te ontkomen, roepen de Samenwerkende Raadsfracties Hoeksche Waard en het Burgercomité Hoeksche Waard de Tweede Kamer op tegen het herindelingsvoorstel te stemmen.

 • ‘We rekenen met hele oude cijfers’, zegt een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Gemeenten krijgen geld van het Rijk voor voorschoolse educatie, waarmee achterstandsleerlingen spelenderwijs taal leren.

  'Betere verdeling geld achterstandsleerlingen'

  De verdeling van het geld voor achterstandsleerlingen verloopt vanaf 2019 anders. Momenteel krijgen grote gemeenten meer middelen dan de rest, ook al is de problematiek relatief gezien even groot. Onlangs bleek dat Limburgse scholen hier last van hebben. Oorzaken zijn bijvoorbeeld verouderde gegevens bij de overheid en administratieproblemen bij scholen. Volgens minister Slob zal het nieuwe systeem, dat waarschijnlijk in 2019 geïntroduceerd wordt, de verdeling verbeteren.

 • Met een persoonsgebonden budget zorg inkopen in andere EU-landen was tot voor kort niet mogelijk. De Centrale Raad van Beroep heeft echter geoordeeld dat de ziektekostenverzekeraar dit ten onrechte heeft geweigerd.

  Met pgb zorg inkopen in andere EU-landen mag

  Met een persoonsgebonden budget zorg inkopen in andere EU-landen was tot voor kort niet mogelijk. De Centrale Raad van Beroep heeft echter geoordeeld dat de ziektekostenverzekeraar dit ten onrechte heeft geweigerd.

 • Na Johan Remkes, commissaris van de Koning in Noord-Holland, en Clemens Cornielje, commissaris van de Koning in Gelderland, heeft ook de commissaris van Utrecht, Willibrord van Beek, bekend gemaakt dat hij gaat stoppen.

  Ook commissaris van de Koning Utrecht stopt

  Na Johan Remkes, commissaris van de Koning in Noord-Holland, en Clemens Cornielje, commissaris van de Koning in Gelderland, heeft ook de commissaris van Utrecht, Willibrord van Beek, bekend gemaakt dat hij gaat stoppen.

 • De Vereniging van Nederlandse Jeugdrechtadvocaten (VNJA) richt zich in een brandbrief tot minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CDA) omdat jongeren volgens hen onnodig lang in een gesloten instelling verblijven wegens een tekort aan passende jeugdhulp.

  Advocaten: ’jongeren door tekorten te lang opgesloten’

  De Vereniging van Nederlandse Jeugdrechtadvocaten (VNJA) richt zich in een brandbrief tot minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CDA) omdat jongeren volgens hen onnodig lang in een gesloten instelling verblijven wegens een tekort aan passende jeugdhulp.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

 • Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...

  Overtuigen

  Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...
 • Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...

  Presenteren

  Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...

Alle whitepapers

Dossiers