of 58952 LinkedIn

Nieuws

 • © Hans Peters / Anefo

  Lelystad en Helmond miskennen Hans Gruijters

  Behalve zijn graf en een armetierige tekening in het stadhuis, herinnert niets in Lelystad aan zijn eerste burgemeester, Hans Gruijters. ‘Hij is vergeten’, zegt Klaas Tammes, auteur van een kostelijke biografie van de kleurrijke oud-minister en burgemeester.

 • Dankzij een recente aanpassing van de Crisis- en Herstelwet kan Utrecht als eerste Nederlandse gemeente burgers uiteindelijk dwingen van het gas af te gaan. Het gaat om een pilot in het Programma Aardgasvrije wijken onder 4.400 woningen in de wijk Overvecht-Noord.

  Primeur: Utrecht mag ‘gasklevers’ hun gas ontzeggen

  Dankzij een recente aanpassing van de Crisis- en Herstelwet kan Utrecht als eerste Nederlandse gemeente burgers uiteindelijk dwingen van het gas af te gaan. Het gaat om een pilot in het Programma aardgasvrije wijken onder 4.400 woningen in de wijk Overvecht-Noord.

 • De burgemeester van Dokkum had de anti-Zwarte Pietdemonstratie tijdens de nationale sinterklaasintocht in 2017 niet mogen verbieden. Er had meer onderzoek moeten worden gedaan naar minder ingrijpende maatregelen dan een verbod, aldus de bestuursrechter.

  Burgemeester Dokkum mocht anti-Pietdemo niet verbieden

  3 reacties

  De burgemeester van Dokkum had de anti-Zwarte Pietdemonstratie tijdens de nationale sinterklaasintocht in 2017 niet mogen verbieden. Er had meer onderzoek moeten worden gedaan naar minder ingrijpende maatregelen dan een verbod, aldus de bestuursrechter.

 • Welke burgemeester vertelt nu in een filmpje op YouTube dat hij ergens anders burgemeester wil worden? Bert Blase (60) dus, waarnemer in Heerhugowaard en het liefst straks burgemeester van Den Haag. ‘De inwoners van de stad hebben het recht te weten wie hun burgemeester wil worden.’

  Bert Blase: ‘Ik solliciteer op mijn manier’

  Welke burgemeester vertelt nu in een filmpje op YouTube dat hij ergens anders burgemeester wil worden? Bert Blase (60) dus, waarnemer in Heerhugowaard en het liefst straks burgemeester van Den Haag. ‘De inwoners van de stad hebben het recht te weten wie hun burgemeester wil worden.’

 • Gemeenten moeten meer beleidsruimte en meer geld krijgen voor de uitvoering van de Participatiewet. Dat was een belangrijke gedeelde boodschap van onder meer de VNG, Divosa, Cedris en FNV tijdens de hoorzitting van de Tweede Kamer over de evaluatie van de Participatiewet van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

  Stop met inperken beleidsvrijheid gemeenten

  Ga niet recentraliseren wat gedecentraliseerd is. Zet gemeenten, en mensen in de bijstand, niet het mes op de keel door nieuwe verplichtingen in de Participatiewet in te bouwen, maar geef ze juist ruimte. Gemeenten moeten meer geld krijgen voor de begeleiding van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. De rijksbezuinigingen per 2015 zijn te rigoureus geweest. En maak nu eens echt die ene regeling voor de onderkant van de arbeidsmarkt.  

 • Door veranderende wetgeving zijn taken en bevoegdheden van de burgemeester de laatste jaren behoorlijk opgerekt. Het werk krijgt een steeds grotere impact, met name op het privéleven. De grenzen lijken volgens Frits Lintmeijer en Luc Dietz bereikt, zo stellen ze in een essay* in Binnenlands Bestuur vast op basis van elf gesprekken met burgemeesters.

  ‘Zwaardere’ loco moet burgemeester ontlasten

  Om een te zware belasting van burgemeesters te voorkomen, zou de functie van loco-burgemeester zwaarder kunnen worden opgetuigd. Het moet de positie van de burgemeester minder kwetsbaar en de persoon minder eenzaam maken.

 • Medewerkers van de Radbouduniversiteit onderzochten wat er op de diverse departementen in de oorlogsjaren aan nieuw beleid werd ontwikkeld dat ook na de bevrijding bleef bestaan. Binnenlands Bestuur presenteert tot mei een serie artikelen waarin de beleidsmaatregelen van een aantal departementen worden uitgelicht.

  Ontslagbescherming dankzij de nazi’s

  Reageer

  Voor de Tweede Wereldoorlog konden werkgevers hun personeel zonder enige reden ontslaan. De Duitse bezetter maakte daar een eind aan: een ambtenaar moest vooraf eerst toestemming geven voor ontslag. Tot op de dag van vandaag geldt het toen ingestelde staatstoezicht op ontslag nog steeds. 

 • Den Haag krijgt waarschijnlijk een nieuwe rosse buurt. De raambordelen zitten nu aan de Geleenstraat, de naastgelegen Hunsestraat en aan de Doubletstraat een eindje verderop. Als het aan de gemeente ligt, verhuizen de prostituees naar een plek net buiten station Den Haag Centraal. Dat moet mensenhandel tegengaan en de sekswerkers een veiligere en hygiënischer werkplek geven.

  Den Haag wil rosse buurt verplaatsen

  Reageer

  Den Haag krijgt waarschijnlijk een nieuwe rosse buurt. De raambordelen zitten nu aan de Geleenstraat, de naastgelegen Hunsestraat en aan de Doubletstraat een eindje verderop. Als het aan de gemeente ligt, verhuizen de prostituees naar een plek net buiten station Den Haag Centraal. Dat moet mensenhandel tegengaan en de sekswerkers een veiligere en hygiënischer werkplek geven.

 • Uit het onderzoek van de FNV blijkt dat bijna de helft van de mensen die onder de Participatiewet vallen, zich slecht behandeld voelt door de gemeente. Zo'n 40 voelde zich bovendien gekleineerd en een kwart voelde zich bedreigd.

  Gekleineerd door de Participatiewet

  Bijna de helft van de mensen die onder de Participatiewet vallen, voelt zich niet goed behandeld door de gemeente. Dat meldt de FNV in de aanloop naar de parlementaire hoorzitting over de Participatiewet die donderdag plaatsvindt.

 • © Shutterstock

  Newsrooms, voor een beter zicht op buiten

  Ongeveer 80 gemeenten beschikken over een newsroom. De bollenstreekgemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen en hun gezamenlijke werkorganisatie delen er sinds kort samen een. Er wordt vooral in de gaten gehouden wat er op de ‘socials’ speelt.

 • Zowel griffiers als raadsleden hebben behoefte aan een meer strategische griffier, in plaats van vooral een administratief ondersteuner waarvan in veel gemeenten sprake is. De rechtspositie van wethouders moet worden versterkt. Daartoe is een wetswijziging nodig. Dat stelt Bureau Berenschot in zijn recent verschenen notitie Knelpunten en oplossingsrichtingen in de Gemeentewet en Provinciewet.

  Ondersteuning gemeenteraad ondermaats

  Zowel griffiers als raadsleden hebben behoefte aan een meer strategische griffier, in plaats van vooral een administratief ondersteuner waarvan in veel gemeenten sprake is. Aan de andere kant gunnen raden of colleges griffiers geen strategische positie. De rechtspositie van wethouders moet worden versterkt. Daartoe is een wetswijziging nodig.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers