of 60715 LinkedIn

Nieuws

 • Niemand wist ervan, maar het Haagse Vuurwerkfestival ging dit jaar toch door met een show op de Scheveningse pier. De organisatoren konden door de coronadreiging niet anders dan het festival organiseren door een totale geheimhouding. De gemeente gaf 134.250 euro aan subsidie

  Ruim een ton voor geheime vuurwerkshow

  Niemand wist ervan, maar het Haagse Vuurwerkfestival ging dit jaar toch door met een show op de Scheveningse pier. De organisatoren konden door de coronadreiging niet anders dan het festival organiseren in totale geheimhouding. De gemeente gaf toch 134.250 euro aan subsidie

 • Het lukt de geheime diensten AIVD en MIVD nog steeds niet om de rechten van burgers voldoende te beschermen bij onder meer het verzamelen van grote pakketten data. Dit is een inbreuk op de privacy en heeft grote impact op de grondrechten.

  Rechten burgers nog steeds onder druk met sleepwet

  2 reacties

  Het lukt de geheime diensten AIVD en MIVD nog steeds niet om de rechten van burgers voldoende te beschermen bij onder meer het verzamelen van grote pakketten data. Dit is een inbreuk op de privacy en heeft grote impact op de grondrechten.

 • Scholeksters in de Waddenzee

  'Nieuwe zoutwinning Waddenzee funest voor vogels'

  Reageer

  De Waddenvereniging, Natuurmonumenten en de Vogelbescherming willen dat minister Eric Wiebes (Economische Zaken) een stokje steekt voor de aanstaande start van een nieuwe zoutwinning uit de bodem van de Waddenzee. 

 • De nieuwe Jeugdwet is overbodig en grijpt te veel in op de gemeentelijke beleidsvrijheid. Dat stellen onder meer Divosa en jeugdhulpregio’s. De Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd (BGZJ) vinden juist dat het wetsvoorstel niet ver genoeg gaat.

  Weinig bijval voor nieuwe Jeugdwet

  Voor de nieuwe Jeugdwet gaan de handen vooralsnog niet op elkaar. De nieuwe wet is overbodig en grijpt te veel in op de gemeentelijke beleidsvrijheid. Dat stellen enkele jeugdhulpregio’s en samenwerkende gemeenten, in navolging van de VNG. Ook Divosa is uiterst kritisch op het Haagse ingrijpen. Anderen, zoals de Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd (BGZJ), stellen juist dat het wetsvoorstel niet ver genoeg gaat. Er zijn 156 reacties op de internetconsultatie van het wetsvoorstel ‘Verbetering beschikbaarheid zorg voor jeugdigen’ binnengekomen.

 • De tijdelijke verhuur van particuliere woningen en kamers aan toeristen, wordt begin volgend jaar verder aan banden gelegd. Zo moeten aanbieders zich registreren bij de gemeente, zodat die kan controleren of de adressen kloppen en alles volgens de regels verloopt. Ook overtredingen, misbruik, overlast en andere ongewenste effecten van de toeristische verhuur worden harder aangepakt, onder meer met boetes.

  Kamer steunt beperkingen verhuurplatforms

  Reageer

  De tijdelijke verhuur van particuliere woningen en kamers aan toeristen, wordt begin volgend jaar verder aan banden gelegd. Zo moeten aanbieders zich registreren bij de gemeente, zodat die kan controleren of de adressen kloppen en alles volgens de regels verloopt. Ook overtredingen, misbruik, overlast en andere ongewenste effecten van de toeristische verhuur worden harder aangepakt, onder meer met boetes.

 • De instroom van ambtenaren onder 30 jaar bij de rijksoverheid loopt sinds 2011 terug. Was het aandeel in de instroom in 2011 nog bijna 55 procent; in 2019 lag het onder de 40 procent. Dat de gemiddelde leeftijd bij de rijksdienst (47,1) hoger is dan bij de totale werkende beroepsbevolking (42) komt vooral door het hogere aandeel vijftigplussers. Toch zijn er zorgen over leeftijdsdiscriminatie, ook bij de (rijks)overheid.

  Instroom jonge rijksambtenaren gestaag gedaald

  De instroom van ambtenaren onder 30 jaar bij de rijksoverheid loopt sinds 2011 terug. Was het aandeel in de instroom in 2011 nog bijna 55 procent; in 2019 lag het onder de 40 procent. Dat de gemiddelde leeftijd bij de rijksdienst (47,1) hoger is dan bij de totale werkende beroepsbevolking (42) komt vooral door het hogere aandeel vijftigplussers. Toch zijn er zorgen over leeftijdsdiscriminatie, ook bij de (rijks)overheid.

 • Burgemeester Henri Lenferink

  Leiden wetenschappelijke hoofdstad van Europa

  Reageer

  In Italië is de titel wetenschappelijke hoofdstad van Europa officieel overgedragen aan Leiden. Henri Lenferink, burgemeester van Leiden, ontving de titel uit handen van Roberto Dipiazza, burgemeester van Trieste, in bijzijn van de Italiaanse premier Conte.

 • De provincie Utrecht betaalt maximaal een kleine 40.000 euro aan kosten voor gemeenten om zich aan te sluiten bij Meld Misdaad Anoniem. Een melding aldaar wordt alleen doorgestuurd naar de politie en andere opsporingsdiensten als die concreet is en de anonimiteit van de melder kan worden gewaarborgd, laten de provincie Utrecht en Meld Misdaad Anoniem (MMA) desgevraagd weten. 1 op de 3 tips wordt doorgezet.

  ‘Anonimiteit staat bij ons op de eerste plaats’

  De provincie Utrecht betaalt maximaal een kleine 40.000 euro aan kosten voor gemeenten om zich aan te sluiten bij Meld Misdaad Anoniem. Een melding aldaar wordt alleen doorgestuurd naar de politie en andere opsporingsdiensten als die concreet is en de anonimiteit van de melder kan worden gewaarborgd, laten de provincie Utrecht en Meld Misdaad Anoniem (MMA) desgevraagd weten. 1 op de 3 tips wordt doorgezet.

 • Vaten met drugsafval

  Honderden miljoenen extra nodig tegen drugscriminaliteit

  8 reacties

  De bestrijding van de drugscriminaliteit in Nederland heeft een andere aanpak nodig. Om de prominente rol van Nederland in de drugsindustrie te dammen is de komende tien jaar structureel 400 miljoen euro extra per jaar nodig. Dat schrijft de voorzitter Strategisch Beraad Ondermijning, Peter Noordanus, in een 'pact voor de rechtsstaat, een advies aan de overheid.

 • Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft bij de overdracht van de statushouder vanuit het azc naar de gemeente Bernheze binnen de juridische mogelijkheden de informatie gedeeld die het kon delen. Dat is staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid van mening op basis van de huidige beschikbare informatie over de casus rond de 25-jarige statushouder die in april van dit jaar een 18-jarige inwoner van Bernheze doodstak.

  Statushouder Bernheze mocht naar andere gemeente

  Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)  heeft bij de overdracht van de statushouder vanuit het azc naar de gemeente Bernheze binnen de juridische mogelijkheden de informatie gedeeld die het kon delen. Dat is staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid van mening op basis van de huidige beschikbare informatie over de casus rond de 25-jarige statushouder die in april van dit jaar een 18-jarige inwoner van Bernheze doodstak.

 • Ruim twee jaar nadat een verwarde man met zijn auto de voorgevel van het gebouw had geramd, is het gemeentehuis van de gemeente Lingewaard (Gelderland) heropend. Het gemeentehuis in Bemmel is helemaal vernieuwd.

  Gemeentehuis Lingewaard weer open na aanslag

  Reageer

  Ruim twee jaar nadat een verwarde man met zijn auto de voorgevel van het gebouw had geramd, is het gemeentehuis van de gemeente Lingewaard (Gelderland) heropend. Het gemeentehuis in Bemmel is helemaal vernieuwd.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!