of 60715 LinkedIn

Nieuws

 • Vakbonden en gemeentelijk werkgevers staan aan de vooravond van de onderhandelingen over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren. Het dreigen de lastigste onderhandelingen in tijden te worden. Stelligheden van dat soort dienen doorgaans met een korreltje zout te worden genomen, maar dit keer is het waarschijnlijk toch niet ver van de waarheid.

  Cao-onderhandelingen gemeenten complex

  Vakbonden en gemeentelijk werkgevers staan aan de vooravond van de onderhandelingen over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren. Het dreigen de lastigste onderhandelingen in tijden te worden. Stelligheden van dat soort dienen doorgaans met een korreltje zout te worden genomen, maar dit keer is het waarschijnlijk toch niet ver van de waarheid.

 • Sinds de coronacrisis komt het Europees Parlement niet meer bijeen in Straatsburg. Daardoor loopt de regio miljoenen euro’s mis. Op 14 september was er eindelijk weer een plenaire vergadering gepland. Maar ook die gaat niet door: verplaatst naar Brussel.

  Straatsburg: geen vergaderingen, geen inkomsten

  Sinds de coronacrisis komt het Europees Parlement niet meer bijeen in Straatsburg. Daardoor loopt de regio miljoenen euro’s mis. Op 14 september was er eindelijk weer een plenaire vergadering gepland. Maar ook die gaat niet door: verplaatst naar Brussel.

 • De Centrale Raad van Beroep (CRvB) handhaaft het strafontslag van oud-griffier Nico Broekema van de gemeente Westland, maar de schadeclaim van 170.000 euro is van de baan. Broekema ontvangt zelfs 25.000 euro van de gemeente en mag niet langer gekort worden op zijn pensioen. Zijn advocaat ziet de uitspraak als overwinning en de gemeente is tevreden dat 'strafontslag' blijft staan. Een schikking ligt in de lijn der verwachting.

  Strafontslag gehandhaafd, schadeclaim van tafel

  De Centrale Raad van Beroep (CRvB) handhaaft het strafontslag van oud-griffier Nico Broekema van de gemeente Westland, maar de schadeclaim van 170.000 euro is van de baan. Broekema ontvangt zelfs 25.000 euro van de gemeente en mag niet langer gekort worden op zijn pensioen. Zijn advocaat ziet de uitspraak als overwinning en de gemeente is vooral tevreden dat 'strafontslag' blijft staan. Een schikking ligt in de lijn der verwachting.

 • Het college van de gemeenten Groningen moet actie ondernemen tegen zorginstellingen die structureel hoge winsten maken. Dat vinden de Groningse fracties van GroenLinks, ChristenUnie en de SP. Zorggeld moet niet weglekken naar aandeelhouders van zorgbedrijven.

  Forse winst jeugdinstelling schiet in verkeerde keelgat

  Een jeugdhulpinstelling die miljoenen euro’s winst maakt en een groot deel daarvan uitkeert aan de aandeelhouders. Dat ontdekte het Groningse GroenLinks-raadslid Jasper Been bij het doorspitten van de jaarverslagen van Team050. Onverteerbaar vindt het raadslid, dat samen met de ChristenUnie en de SP van het Gronings college wil weten wat het gaat doen om structureel hoge winsten bij zorgaanbieders tegen te gaan. Zorggeld moet niet weglekken naar aandeelhouders van zorgbedrijven.

 • De provincies gaan regio’s helpen om uit de crisis te komen. Er zullen op korte termijn extra middelen voor worden uitgetrokken. In totaal gaat het om 1,5 miljard euro dat in de regionale economie wordt gepompt. Dat melden de provincies in het Herstelplan Regionale Economie, dat is aangeboden aan staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken.

  Provincies willen geld laten rollen

  De provincies gaan regio’s helpen om uit de crisis te komen. Er zullen op korte termijn extra middelen voor worden uitgetrokken. In totaal gaat het om 1,5 miljard euro dat in de regionale economie wordt gepompt.

 • Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag wil de komende jaren meer gemeentelijk vastgoed gaan verkopen. Het is een van de manieren om de leeglopende algemene reserve aan te vullen.

  Den Haag gaat meer vastgoed verkopen

  Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag wil de komende jaren meer gemeentelijk vastgoed gaan verkopen. Het is een van de manieren om de leeglopende algemene reserve aan te vullen.

 • De plenaire zitting van het Europees Parlement die volgende week in Straatsburg zou plaatsvinden gaat niet door in de Franse stad. Vanwege het coronavirus heeft parlementsvoorzitter David Sassoli na een gesprek met de burgemeester van Straatsburg besloten de vergadering in Brussel te houden.

  ‘Rood’ Straatsburg mist aftrap parlementair seizoen

  1 reactie

  De plenaire zitting van het Europees Parlement die volgende week in Straatsburg zou plaatsvinden gaat niet door in de Franse stad. Vanwege het coronavirus heeft parlementsvoorzitter David Sassoli na een gesprek met de burgemeester van Straatsburg besloten de vergadering in Brussel te houden.

 • De provincie Zuid-Holland laat onderzoek doen naar de financiën bij gemeenten in de provincie. Het onderzoek richt zich op de vragen welke ruimte de lokale overheden nog hebben om zelfstandig plannen te maken en hoeveel geld zij daaraan kunnen uitgeven.

  Zuid-Holland onderzoekt financiële vrijheid gemeenten

  De provincie Zuid-Holland laat onderzoek doen naar de financiën bij gemeenten in de provincie. Het onderzoek richt zich op de vragen welke ruimte de lokale overheden nog hebben om zelfstandig plannen te maken en hoeveel geld zij daaraan kunnen uitgeven.

 • Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas hebben gezamenlijk een meldpunt ‘vermoeden zorgfraude’ geopend. Zorggeld is voor de zorg bestemd.

  Regio Gouda opent meldpunt zorgfraude

  Een directe aanleiding is er niet, maar Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas hebben gezamenlijk een meldpunt ‘vermoeden zorgfraude’ geopend. Zorggeld is voor de zorg bestemd.

 • Amsterdam stelt het afsteekverbod van vuurwerk een jaar uit vanwege de coronacrisis. Burgemeester Femke Halsema schrijft dinsdag aan de raad dat 'de uitzonderlijke omstandigheden van de coronacrisis' de gemeente ertoe dwingen het verbod niet al de komende jaarwisseling maar pas bij die van 2021 op 2022 in te laten gaan.

  Amsterdam stelt vuurwerkverbod jaar uit

  Reageer

  Amsterdam stelt het afsteekverbod van vuurwerk een jaar uit vanwege de coronacrisis. Burgemeester Femke Halsema schrijft dinsdag aan de raad dat 'de uitzonderlijke omstandigheden van de coronacrisis' de gemeente ertoe dwingen het verbod niet al de komende jaarwisseling maar pas bij die van 2021 op 2022 in te laten gaan.

 • Het is voor gemeenten straks mogelijk boetes kwijt te schelden die bijstandsontvangers krijgen als zij verkeerde gegevens hebben ingevuld. De Tweede Kamer heeft een voorstel van het CDA en de ChristenUnie aangenomen dat ervoor zorgt dat iemand in de bijstand met fout ingevoerde formulieren gewoon wordt geholpen met de boete mits er geen sprake is van doelbewuste fraude.

  Gemeenten mogen boete voor 'foutje' kwijtschelden

  1 reactie

  Gemeenten krijgen de mogelijkheid om boetes kwijt te schelden die bijstandsontvangers krijgen als zij verkeerde gegevens hebben ingevuld. De Tweede Kamer heeft een voorstel van het CDA en de ChristenUnie aangenomen dat ervoor zorgt dat iemand in de bijstand met fout ingevoerde formulieren gewoon wordt geholpen met de boete mits er geen sprake is van doelbewuste fraude.

 • Het wissen van zestien jaar e-mailverkeer van oud-burgemeester Jan de Ruiter door de gemeente Zevenaar mocht niet, maar blijft onbestraft, oordeelde de Raad van State (RvS) afgelopen juni. De RvS legde de handeling alleen langs de lat van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Niet langs de Archiefwet, terwijl het daarmee in strijd is, aldus UvA-hoogleraar archiefwetenschap Charles Jeurgens.

  ‘Zevenaar overtrad Archiefwet met wissen mails’

  Het wissen van zestien jaar e-mailverkeer van oud-burgemeester Jan de Ruiter door de gemeente Zevenaar mocht niet, maar blijft onbestraft, oordeelde de Raad van State (RvS) afgelopen juni. De RvS legde de handeling alleen langs de lat van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Niet langs de Archiefwet, terwijl het daarmee in strijd is, aldus UvA-hoogleraar archiefwetenschap Charles Jeurgens. 

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!