of 61043 LinkedIn

Nieuws

 • Een gewaarschuwd mens die een week later opnieuw een overtreding begaat, ontvangt dan direct een boete, zo legt voorzitter Hubert Bruls (burgemeester van Nijmegen) van het beraad uit. Ook overtreders die bijvoorbeeld lachen om de berisping die zij ontvangen, gaan onmiddellijk op de bon.

  Sneller boete bij corona-overtredingen

  Reageer

  Mensen die de coronaregels overtreden, worden sneller beboet. Hiervoor waarschuwen minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) en de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's maandag na afloop van het Veiligheidsberaad. Iemand die na 20.00 uur alcohol op straat drinkt of met meer dan drie anderen samenkomt, krijgt na één waarschuwing gelijk een boete. Bovendien gaan politiemensen en boa's de namen noteren van mensen die er met een waarschuwing vanaf zijn gekomen.

 • De provincie Limburg heeft het bezwaar van ex-directeur Geert Ruigrok van Stichting Topsport Limburg tegen de afwijzing van zijn verzoek om een integriteitsonderzoek naar de Limburgse gedeputeerden Ger Koopmans en Joost van den Akker ‘kennelijk niet-ontvankelijk’ verklaard. Dit is voor Ruigrok reden om naar de rechter te stappen.

  Ruigrok stapt naar de rechter

  De provincie Limburg heeft het bezwaar van ex-directeur Geert Ruigrok van Stichting Topsport Limburg tegen de afwijzing van zijn verzoek om een integriteitsonderzoek naar de Limburgse gedeputeerden Ger Koopmans en Joost van den Akker ‘kennelijk niet-ontvankelijk’ verklaard. Dit is voor Ruigrok reden om naar de rechter te stappen.

 • De gemeente 's Hertogenbosch omzeilt de Wet Markt en Overheid door beschermingsbewind aan te merken als economische activiteit in het algemeen belang.

  Beschermingsbewind is activiteit in algemeen belang

  De gemeente 's Hertogenbosch trekt de uitvoering van beschermingsbewind naar zich toe. De dienstverlening aan inwoners met financiële problemen moet daarmee beter en goedkoper worden. Eenzelfde poging van de gemeente Deventer bleek in strijd te zijn met wetgeving rondom concurrentie.

 • Ook drie raadsleden en negen ambtenaren zijn positief getest. Hoe de verspreiding van het virus precies heeft plaatsgevonden, is niet duidelijk.

  Alle wethouders van Hulst besmet met corona

  Reageer

  Alle vijf de wethouders van de gemeente Hulst in Zeeland zijn besmet met corona, meldt de gemeente maandag. Vorige week werd al bekend dat vier van hen het virus hadden opgelopen, nu blijkt ook de vijfde wethouder besmet. De wethouders hebben allemaal milde klachten en werken verder vanuit huis, aldus een woordvoerder van de gemeente.

 • Het kabinet gaat de ‘Oekaze van Kok’ volledig vernieuwen en staat positief tegenover de oproep om te experimenteren met meer feitelijke informatieverschaffing en meer toelichting door ambtenaren aan de Kamer binnen de kaders van de ministeriële verantwoordelijkheid. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) tijdens de begrotingsbehandeling van haar ministerie.

  Kabinet gaat Oekaze-Kok herzien

  Het kabinet gaat de ‘Oekaze van Kok’ volledig vernieuwen en staat positief tegenover de oproep om te experimenteren met meer feitelijke informatieverschaffing en meer toelichting door ambtenaren aan de Kamer binnen de kaders van de ministeriële verantwoordelijkheid. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) tijdens de begrotingsbehandeling van haar ministerie.

 • Het staat er natuurlijk veel nettere bewoordingen, maar vrij vertaald vindt de Studiegroep Begrotingsruimte dat er te veel gekissebis is tussen rijk en gemeenten om de centen. En al dat gejengel over geld staat de oplossing van maatschappelijke problemen alleen maar in de weg.

  Topambtenaren bezorgd over bestuurlijke onrust

  Het staat er natuurlijk veel nettere bewoordingen, maar vrij vertaald vindt de Studiegroep Begrotingsruimte dat er te veel gekissebis is tussen rijk en gemeenten om de centen. En al dat gejengel over geld staat de oplossing van maatschappelijke problemen alleen maar in de weg.

 • De schuld van de politieke crisis in Ermelo ligt niet (alleen) bij de burgemeester. Dat concludeert Paul Frisse in zijn vrijdag gepubliceerd rapport over de politieke situatie in Ermelo.

  Verzoening keihard nodig in politiek Ermelo

  De schuld van de politieke crisis in Ermelo ligt niet (louter) bij de burgemeester. Hij wordt als zondebok aangewezen, zodat wethouders en raadsleden niet de hand in eigen boezem hoeven te steken. Dat moeten zij wel doen.

 • De veiligheidsregio IJsselland heeft in Hotel Waanders in Staphorst zes kamers afgehuurd voor mensen uit de regio die wegens een coronaverdenking in quarantaine moeten, maar die daar niet zelf voor kunnen zorgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om partners van besmette patiënten, mensen die minder zelfredzaam zijn, arbeidsmigranten of toeristen. De veiligheidsregio betaalt de kosten van opvang van deze mensen, zegt een woordvoerster van het hotel.

  IJsselland huurt quarantainekamers in hotel

  Reageer

  De veiligheidsregio IJsselland heeft in Hotel Waanders in Staphorst zes kamers afgehuurd voor mensen uit de regio die wegens een coronaverdenking in quarantaine moeten, maar die daar niet zelf voor kunnen zorgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om partners van besmette patiënten, mensen die minder zelfredzaam zijn, arbeidsmigranten of toeristen. De veiligheidsregio betaalt de kosten van opvang van deze mensen, zegt een woordvoerster van het hotel.

 • Net zoals in veel andere gemeenten zijn ook de Enschedese ambtenaren weer massaal gaan thuiswerken. ‘Leuk is het niet, maar we hebben een voorbeeldfunctie’, stelt gemeentesecretaris Kees Meijer

  Weer volledig thuiswerken: niet leuk, wel nodig

  Net zoals in veel gemeenten zijn ook de Enschedese ambtenaren weer massaal gaan thuiswerken. Na een aanvankelijke versoepeling is het nu weer de regel om thuis te werken, uitgezonderd cruciale functies. ‘Leuk is het niet, maar we hebben een voorbeeldfunctie’, stelt gemeentesecretaris Kees Meijer.

 • Kiezers mogen bij het uitbrengen van hun stem tijdens de komende verkiezingen niet gehinderd of beperkt worden door de coronamaatregelen, vindt de Tweede Kamer. Zo mag kiezers niet de toegang tot het stemlokaal worden geweigerd als zij niet helemaal voldoen aan een 'gezondheidscheck', een aantal vragen die kiezers geacht worden zichzelf te stellen voordat ze naar het stembureau gaan.

  'Kiezer niet weigeren om gezondheidscheck'

  Reageer

  Kiezers mogen bij het uitbrengen van hun stem tijdens de komende verkiezingen niet gehinderd of beperkt worden door de coronamaatregelen, vindt de Tweede Kamer. Zo mag kiezers niet de toegang tot het stemlokaal worden geweigerd als zij niet helemaal voldoen aan een 'gezondheidscheck', een aantal vragen die kiezers geacht worden zichzelf te stellen voordat ze naar het stembureau gaan.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!