of 64204 LinkedIn

Nieuws

 • Beeld: Shutterstock

  'Vervroegd stemmen vergroot toegankelijkheid'

  Vervroegd stemmen is tijdens de Tweede Kamerverkiezingen goed bevallen en daarom wil demissionair minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) het ook mogelijk maken voor de verkiezingen van provinciale staten en waterschappen in maart 2023. Om aan Europese kritiek tegemoet te komen, brengt ze het aantal volmachten terug naar een. Behalve vervroegd stemmen zijn er meerdere acties waarmee wordt geprobeerd de verkiezingen toegankelijker te maken.

 • De situatie in de Nederlandse noodopvang wordt steeds nijpender. Daardoor komen vluchtelingenkinderen in de knel. UNICEF, het kinderfonds van de VN, zegt zich grote zorgen te maken over de omstandigheden waarin kinderen in noodopvanglocaties verblijven.

  Grote zorgen over kinderen in noodopvanglocaties

  1 reactie

  De situatie in de Nederlandse noodopvang wordt steeds nijpender. Daardoor komen vluchtelingenkinderen in de knel. UNICEF, het kinderfonds van de VN, zegt zich grote zorgen te maken over de omstandigheden waarin kinderen in noodopvanglocaties verblijven.

 • Vanaf maandag begint een inzamelweek voor messen en nepwapens, waarbij vooral jongeren worden aangemoedigd wapens af te staan. Dat kunnen ze anoniem en zonder een straf te riskeren doen tot en met zondag 17 oktober. Een groot aantal gemeenten doet mee en in sommige gemeenten kunnen ook vuurwapens worden ingeleverd.

  Gemeenten openen inzamelpunten voor wapens

  1 reactie

  Vanaf maandag begint een inzamelweek voor messen en nepwapens, waarbij vooral jongeren worden aangemoedigd wapens af te staan. Dat kunnen ze anoniem en zonder een straf te riskeren doen tot en met zondag 17 oktober. Een groot aantal gemeenten doet mee en in sommige gemeenten kunnen ook vuurwapens worden ingeleverd.

 • Beeld: Shutterstock

  Europese zorgen over lokale Nederlandse overheden

  De Raad van Europa is bezorgd over de lokale democratie in Nederland. De financiële problemen zijn groot, de vele samenwerkingsverbanden roepen vragen op over de verantwoording en de rol van de burgemeester is politieker geworden.

 • Beeld: Shutterstock

  Geen belangenverstrengeling bestuurders Limburg

  9 reacties

  Voormalige CDA-bestuurders Ger Koopmans en Hubert Mackus van de provincie Limburg hebben zich niet schuldig gemaakt aan belangenverstrengeling. Dat geldt ook voor huidig dijkgraaf Patrick van der Broeck, voormalig CDA-gedeputeerde, blijkt uit een vrijdagavond gepubliceerd onderzoek naar de integriteit van deze oud-bestuurders.

 • John Jorritsma stopt als burgemeester van Eindhoven, maakte de gemeente vrijdag bekend. Jorritsma is sinds september 2016 burgemeester. De 65-jarige VVD'er stopt aan het einde van zijn termijn, volgend jaar september. Hij 'ambieert geen tweede ambtsperiode', zo staat te lezen in een verklaring.

  Jorritsma stopt als burgemeester Eindhoven

  Reageer

  John Jorritsma stopt als burgemeester van Eindhoven, maakte de gemeente vrijdag bekend. Jorritsma is sinds september 2016 burgemeester. De 65-jarige VVD'er stopt aan het einde van zijn termijn, volgend jaar september. Hij 'ambieert geen tweede ambtsperiode', zo staat te lezen in een verklaring.

 • Een nieuw loonbod van de VNG of niet, ambtenaren van de gemeente Amsterdam gaan over tot werkonderbrekingen. Op dinsdagmiddag 12 oktober bij de Dokwerker, het monument ter nagedachtenis aan de Februaristaking van 1941 op het Jonas Daniël Meijerplein.

  Ambtenaren Amsterdam leggen werk neer

  Een nieuw loonbod van de VNG of niet, ambtenaren van de gemeente Amsterdam gaan over tot werkonderbrekingen. Op dinsdagmiddag 12 oktober bij de Dokwerker, het monument ter nagedachtenis aan de Februaristaking van 1941 op het Jonas Daniël Meijerplein.

 • Een commissaris van de koning die op eigen gezag een waarnemend burgemeester uit zijn functie ontheft, zoals gisteren gebeurde in Scherpenzeel, is uitzonderlijk in gemeenteland. De Tilburgse bestuurskundige Niels Karsten moest er even op puzzelen. ‘Deze ontheffing is namelijk niet expliciet wettelijk geregeld, maar als je de redeneerlijn van de Gemeentewet volgt dat een cdk in het belang van de gemeente een waarnemer mag benoemen, dan mag hij deze ook ontheffen uit zijn functie.’

  ‘Scherpenzeel zal zich nu moeten bewijzen’

  Een commissaris van de koning die op eigen gezag een waarnemend burgemeester uit zijn functie ontheft, zoals gisteren gebeurde in Scherpenzeel, is uitzonderlijk in gemeenteland. De Tilburgse bestuurskundige Niels Karsten moest er even op puzzelen. ‘Deze ontheffing is namelijk niet expliciet wettelijk geregeld, maar als je de redeneerlijn van de Gemeentewet volgt dat een cdk in het belang van de gemeente een waarnemer mag benoemen, dan mag hij deze ook ontheffen uit zijn functie.’

 • Gedeputeerde Staten van Gelderland houden grote zorgen over de zelfstandige toekomst van Scherpenzeel. Dat stellen GS in reactie op het besluit van minister Ollongren om de stekker te trekken uit de provincie gewenste herindeling van Barneveld. .

  Provincie blijft bezorgd over toekomst Scherpenzeel

  De provinciale zorgen over de levensvatbaarheid van een zelfstandig Scherpenzeel blijven ‘onverminderd groot’. Dat stellen GS van Gelderland in een reactie op het besluit van minister Ollongren om de stekker te trekken uit de door de provincie gewenste herindeling van Barneveld en Scherpenzeel. In Scherpenzeel overheerst opluchting, met een zwart randje. Barneveld houdt het op een zuinige ‘waardering’ over het feit dat de minister nu duidelijkheid heeft gegeven.

 • Beeld: Shutterstock

  Amsterdam voert coronapolsbandjes niet in

  Reageer

  De Amsterdamse horeca gaat geen gebruik maken van coronapolsbandjes voor toegang tot een restaurant, café, theater of bioscoop. De horeca heeft dat besloten omdat de meeste horecaondernemers in de stad 'geen toegevoegde waarde' zien in zulke polsbandjes, zeggen woordvoerders van horecabranchevereniging KHN en de gemeente. Horecagasten moeten nog wel steeds een QR-code laten zien als ze naar binnen willen.

 • De gemeenteraad van Vijfheerenlanden gaat niet akkoord met de bouw van een nieuw gemeentehuis voor de fusiegemeente. Het gemeentebestuur vindt een nieuw gebouw de meest toekomstbestendige en -op lange termijn- goedkoopste optie. Maar een meerderheid van de raad vindt de uitgave voor een nieuw pand niet passen voor een gemeente in geldnood.

  Raad zet streep door nieuw gemeentehuis Vijfheerenlanden

  De gemeenteraad van Vijfheerenlanden gaat niet akkoord met de bouw van een nieuw gemeentehuis voor de fusiegemeente. Het gemeentebestuur vindt een nieuw gebouw de meest toekomstbestendige en -op lange termijn- goedkoopste optie. Maar een meerderheid van de raad vindt de uitgave voor een nieuw pand niet passen voor een gemeente in geldnood.

 • Beeld: Shutterstock

  Meer gemeenten stappen over op polsbandje bij kroeg

  Reageer

  In meer gemeenten kunnen mensen een polsbandje krijgen wanneer ze naar een restaurant, café, theater of bioscoop willen gaan. Ze ontvangen het bandje wanneer ze de QR-code uit de CoronaCheck-app laten zien bij een controlepost, en hoeven de code dan niet meer bij elke voordeur te laten zien. Dat moet de controles ook voor uitbaters gemakkelijker maken. De CoronaCheck blijft wel gewoon te gebruiken voor wie geen polsbandje heeft.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!