of 63428 LinkedIn

Nieuws

 • Een coalitie met VVD, CDA, GroenLinks, PvdA en SP of D66. Dat zien verkenners Marja van Bijsterveldt en Emile Roemer als de beste mogelijkheid voor een nieuw provinciebestuur in Noord-Brabant. Ze hebben een lichte voorkeur voor de variant zonder D66, zo staat in hun advies aan commissaris van de Koning, Ina Adema.

  'Bestuur Brabant met VVD, CDA, GroenLinks, PvdA en SP'

  1 reactie

  Een coalitie met VVD, CDA, GroenLinks, PvdA en SP of D66. Dat zien verkenners Marja van Bijsterveldt en Emile Roemer als de beste mogelijkheid voor een nieuw provinciebestuur in Noord-Brabant. Ze hebben een lichte voorkeur voor de variant zonder D66, zo staat in hun advies aan commissaris van de Koning, Ina Adema.

 • De herstart van het toerisme in Amsterdam in de zomer van 2020 kwam heel plotseling en sneller dan verwacht op gang, erkent het college in antwoord op schriftelijke vragen van de VVD. Ook deze zomer is de kans aanzienlijk dat het plots druk kan worden in de stad. Om overlast te voorkomen en drukte in goede banen te leiden treft het college maatregelen.

  Herstart toerisme in 2020 verraste Amsterdam

  De herstart van het toerisme in Amsterdam in de zomer van 2020 kwam heel plotseling en sneller dan verwacht op gang, erkent het college in antwoord op schriftelijke vragen van de VVD. Ook deze zomer is de kans aanzienlijk dat het plots druk kan worden in de stad. Om overlast te voorkomen en drukte in goede banen te leiden treft het college maatregelen.

 • De gemeente Utrecht wil een verbod op het zelf afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Burgemeester Sharon Dijksma schrijft donderdag in een brief aan de gemeenteraad dat zij na de zomer met een voorstel komt. Samen met de wethouders wil zij 'de vuurwerktraditie hervormen'.

  Utrecht gaat voor verbod op zelf afsteken vuurwerk

  1 reactie

  De gemeente Utrecht wil een verbod op het zelf afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Burgemeester Sharon Dijksma schrijft donderdag in een brief aan de gemeenteraad dat zij na de zomer met een voorstel komt. Samen met de wethouders wil zij 'de vuurwerktraditie hervormen'.

 • Roermondenaar Jos van Rey (76) doet weer mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. De omstreden politicus is door de ledenraad van de Liberale Volkspartij Roermond LVR unaniem gekozen tot lijstduwer voor de verkiezingen in 2022.

  Van Rey doet opnieuw mee aan gemeenteraadsverkiezingen

  3 reacties

  Roermondenaar Jos van Rey (76) doet weer mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. De omstreden politicus is door de ledenraad van de Liberale Volkspartij Roermond LVR unaniem gekozen tot lijstduwer voor de verkiezingen in 2022.

 • Digitaal vergaderen als volksvertegenwoordigers is niet ideaal, maar het is goed dat het democratische proces ondanks corona kon doorgaan. Zonder meer terug naar het ‘oude normaal’ als Eerste Kamer, Staten en raden willen de voorzitters niet.

  Politici moeten (deels) digitaal blijven vergaderen

  Ideaal is het niet, digitaal vergaderen als volksvertegenwoordigers, maar het is goed dat het democratische proces ondanks de beperkende coronamaatregelen kon doorgaan. Zonder meer terug naar het ‘oude normaal’ als Eerste Kamer, Staten en raden willen de voorzitters niet. De pluspunten moeten behouden blijven. Wel moet worden geïnvesteerd in een goede digitale infrastructuur.

 • Het samenwerkingsverband tussen negen fracties in de Limburgse Staten brokkelt na enkele dagen al af. Twee van de negen partijen die afgelopen vrijdag afspraken met elkaar samen te werken geven er woensdag al de brui aan. De SP en Samen voor Limburg (SVL), een afsplitsing van Forum voor Democratie, houden het voor gezien, zo maakte de provincie woensdag bekend.

  Formatie Limburgse Staten loopt nu al vast

  Reageer

  Het samenwerkingsverband tussen negen fracties in de Limburgse Staten brokkelt na enkele dagen al af. Twee van de negen partijen die afgelopen vrijdag afspraken met elkaar samen te werken geven er woensdag al de brui aan. De SP en Samen voor Limburg (SVL), een afsplitsing van Forum voor Democratie, houden het voor gezien, zo maakte de provincie woensdag bekend.

 • Een nieuw kabinet moet niet tornen aan de provinciale regie op de woningbouw. Dat stelt Jaap Smit, voorzitter van het Interprovinciaal Overleg (IPO) en commissaris van de koning van Zuid-Holland.

  ‘We zijn een ster in het regeren vanuit ongeduld’

  Een nieuw kabinet moet met zijn vingers afblijven van de provinciale regie op de woningbouw. Provincies, maar ook gemeenten en waterschappen, moeten voldoende beleidsvrijheid en budget krijgen zodat zij hun verantwoordelijk voor de hen toebedeelde taken kunnen waarmaken. Voorkomen moet worden dat de verschillende overheidslagen in een structuurdiscussie terecht komen.

 • In alle gemeenten waar sprake is van armoede en kansenongelijkheid moet langjarig worden geïnvesteerd. Dat stellen negentien burgemeesters in een brief aan informateur Hamer en in een motie die volgende week woensdag aan alle gemeenten wordt voorgelegd.

  Aanpak kansenongelijkheid nodig in heel het land

  Op alle plekken in Nederland waar sprake is van armoede en kansenongelijkheid moet langjarig worden geïnvesteerd. Niet alleen in de vijftien steden waarvan de burgemeesters eerder een nieuw kabinet om een ‘deltaplan’ en twintig jaar lang 500 miljoen euro vroegen. Dat stellen negentien (andere) burgemeesters in een brief aan informateur Hamer en in een motie die volgende week woensdag aan alle gemeenten wordt voorgelegd.

 • Bij de herindelingsverkiezingen van november kunnen geen stemmen per brief worden uitgebracht. Ook het maximumaantal volmachten wordt teruggebracht van drie naar twee.

  Geen briefstemmen bij herindelingsverkiezingen

  Bij de herindelingsverkiezingen van november komen er minder mogelijkheden om coronaproof te stemmen dan bij de Kamerverkiezingen van maart. Zo wordt het briefstemmen voor 70-plussers geschrapt. Ook het maximumaantal volmachten wordt teruggebracht van drie naar twee.

 • De kostendelersnorm kan ervoor zorgen dat ouders hun volwassen kinderen uit huis moeten zetten. © Shutterstock.

  Gemeenten willen af van kostendelersnorm

  Bij gemeenten is er weinig enthousiasme meer voor de kostendelersnorm, een regel die volgens hen kan bijdragen aan dakloosheid. De meeste gemeenten willen de regeling aanpassen en een behoorlijk aantal wil die zelfs het liefst volledig schrappen. 

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!