of 61043 LinkedIn

Nieuws

 • Andere gemeenten zouden veel kunnen opsteken van kritische rapporten van de rekenkamers van Rotterdam en Nijmegen. Die gaan over de hardnekkigste beleidsproblemen die ze respectievelijk al 10 en 20 jaar optekenen. Directeur Chris Ravensbergen van VNG Risicobeheer gaat er werk van maken.

  Gemeenten kunnen meer leren van elkaars fouten

  Andere gemeenten zouden veel kunnen opsteken van kritische rapporten van de rekenkamers van Rotterdam en Nijmegen. Die gaan over de hardnekkigste beleidsproblemen die ze respectievelijk al 10 en 20 jaar optekenen. Directeur Chris Ravensbergen van VNG Risicobeheer gaat er werk van maken.

 • Raadsleden van GroenLinks, PvdA en SP in Amsterdam zijn bezorgd over witwassen in de binnenstad. Uit onderzoek van platform Investico, dat deze week onder de kop ‘Ze zijn hier zo lekker aan het witwassen’ in De Groene Amsterdammer verscheen, blijkt dat souvenirwinkels kwetsbaar zijn voor kwetsbare praktijken, zeker in coronatijd. De partijen willen weten of het college hun zorgen deelt.

  Raadsleden bezorgd over opkopen souvenirshops

  Raadsleden van GroenLinks, PvdA en SP zijn bezorgd over witwassen in de Amsterdamse binnenstad. Uit onderzoek van platform Investico, dat deze week onder de kop ‘Ze zijn hier zo lekker aan het witwassen’ in De Groene Amsterdammer verscheen, blijkt dat souvenirwinkels kwetsbaar zijn voor kwetsbare praktijken, zeker in coronatijd. De partijen willen weten of het college hun zorgen deelt.

 • De gemeente Zaanstad verbiedt het bij je dragen van gevaarlijke voorwerpen zoals messen en slagwapens. Bij overtreding wordt het wapen in beslag genomen en volgt een boete van 2500 euro. 'Wapens en geweld moeten onze gemeente uit', stelt burgemeester Jan Hamming.

  Zaanstad voert messenverbod in

  Reageer

  De gemeente Zaanstad verbiedt het bij je dragen van gevaarlijke voorwerpen zoals messen en slagwapens. Bij overtreding wordt het wapen in beslag genomen en volgt een boete van 2500 euro. "Wapens en geweld moeten onze gemeente uit", stelt burgemeester Jan Hamming.

 • Justitieminister Ferd Grapperhaus begrijpt de zorg van Twente over het sterk oplopende aantal coronabesmettingen, maar is terughoudend over de oproep van deze veiligheidsregio voor een totale lockdown.

  Grapperhaus wil nu nog geen totale lockdown Twente

  Reageer

  Justitieminister Ferd Grapperhaus begrijpt de zorg van Twente over het sterk oplopende aantal coronabesmettingen, maar is terughoudend over de oproep van deze veiligheidsregio voor een totale lockdown. 

 • Je kunt erop wachten. Nu hun collega’s bij het rijk en de waterschappen van hun werkgevers een compensatie krijgen voor het thuiswerken in coronatijd, zullen de vakbonden ook voor gemeenteambtenaren een soortgelijke regeling willen in de nieuwe cao. Probleem is: staatssecretaris Vijlbrief maakt de vergoeding voor werkgevers extra duur.

  VNG: thuiswerkvergoeding fiscaal onaantrekkelijk

  Je kunt erop wachten. Nu hun collega’s bij het rijk en de waterschappen van hun werkgevers een compensatie krijgen voor het thuiswerken in coronatijd, zullen de vakbonden ook voor gemeenteambtenaren een soortgelijke regeling willen in de nieuwe cao. Probleem is: de fiscus werkt niet bepaald mee.

 • Den Bosch zet stevig in op de aanpak van zorgfraude. Er wordt onder meer, samen met andere gemeenten, onderzoek gedaan naar een zorgaanbieder die veel winst maakt.

  Den Bosch maakt korte metten met zorgfraude

  De gemeente Den Bosch zet stevig in op de aanpak van zorgfraude. ‘Elke euro die bedoeld is voor zorg, moet terechtkomen bij de inwoners en niet in de zakken van zorgaanbieders verdwijnen’, stelt het college. Er wordt onder meer, samen met andere gemeenten, onderzoek gedaan naar een zorgaanbieder die veel winst maakt.

 • Boa's mogen vanaf 1 januari bij wijze van proef een wapenstok gaan dragen. Dat laat het ministerie van Justitie en Veiligheid donderdag weten: 'Alle inzet is erop gericht om te starten met deze pilot op 1 januari.'

  Pilot boa's met wapenstok start pas op 1 januari

  Reageer

  Boa's mogen vanaf 1 januari bij wijze van proef een wapenstok gaan dragen. Dat laat het ministerie van Justitie en Veiligheid donderdag weten: 'Alle inzet is erop gericht om te starten met deze pilot op 1 januari.'

 • Het Amsterdamse college wil open en transparant zijn en meer informatie uit eigen beweging openbaar maken, maar er wordt meer geheim gehouden dan noodzakelijk en meer dan in de vorige collegeperiode. Dat blijkt uit onderzoek van de Amsterdamse Rekenkamer naar de omgang met geheimhouding door het college en gemeenteraad in de eerste helft van deze collegeperiode.

  Amsterdam houdt meer geheim

  Het Amsterdamse college wil open en transparant zijn en meer informatie uit eigen beweging openbaar maken, maar er wordt meer geheim gehouden dan noodzakelijk en meer dan in de vorige collegeperiode. Dat blijkt uit onderzoek van de Amsterdamse Rekenkamer naar de omgang met geheimhouding door het college en gemeenteraad in de eerste helft van deze collegeperiode.

 • ‘Niets is complexer dan organisaties die gegrepen zijn door angst, wantrouwen en woede’, schrijft teamtrainer en organisatieadviseur Peter Fijbes in zijn boek ‘Angstcultuur’. Razend actueel, want een economische crisis vergroot de kans erop.

  Angstcultuur kent vele vormen

  ‘Niets is complexer dan organisaties die gegrepen zijn door angst, wantrouwen en woede’, schrijft teamtrainer en organisatieadviseur Peter Fijbes in zijn boek ‘Angstcultuur’. Razend actueel, want een economische crisis vergroot de kans erop.

 • Initiatiefnemers van zonneparken moeten streven naar een participatie van 50% van de omwonenden. Maar gemeenten mogen lokaal eigendom niet als harde eis opnemen in een vergunning. Dat blijkt uit een factsheet van het Nationaal Programma RES. Toch worden die eisen regelmatig gesteld, zegt de brancheorganisatie van ondernemers in zonne-energie.

  Gemeente kan deelname zonnepark niet verplichten

  Initiatiefnemers van zonneparken moeten streven naar een participatie van 50% van de omwonenden. Maar gemeenten mogen lokaal eigendom niet als harde eis opnemen in een vergunning. Dat blijkt uit een factsheet van het Nationaal Programma RES. Toch worden die eisen regelmatig gesteld, zegt de brancheorganisatie van ondernemers in zonne-energie.

 • Het moderniseren van koeien- en varkenstallen levert per geïnvesteerde euro negen keer zoveel milieuwinst op als het opkopen van de grootste stikstofdepositie veroorzakende bedrijven in de buurt van kwetsbare natuurgebieden. Dat blijkt uit een nieuwe door ­Connecting Agri & Food ontwikkelde rekenmethodiek.

  Opkopen stal minder effectief dan moderniseren

  Het moderniseren van koeien- en varkenstallen levert per geïnvesteerde euro negen keer zoveel milieuwinst op als het opkopen van de grootste stikstofdepositie veroorzakende bedrijven in de buurt van kwetsbare natuurgebieden.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!