of 58952 LinkedIn

Nieuws

 • Minister Slob (basisonderwijs) mocht ingrijpen om de komst van een islamitische basisschool in de gemeente Westland af te dwingen. Omdat de gemeenteraad weigerde de school in het plan van scholen op te nemen, volgde de raad de Wet op het primair onderwijs niet. Daardoor is sprake van taakverwaarlozing door de raad en stond minister Slob (ChristenUnie) in zijn recht de basisschool in plaats van de raad op het plan van scholen te zetten.

  Gemeentenaad Westland verwaarloosde taak

  Minister Slob (basisonderwijs) mocht ingrijpen om de komst van een islamitische basisschool in de gemeente Westland af te dwingen. Omdat de gemeenteraad weigerde de school in het plan van scholen op te nemen, volgde de raad de Wet op het primair onderwijs niet. Daardoor is sprake van taakverwaarlozing door de raad en stond minister Slob (ChristenUnie) in zijn recht de basisschool in plaats van de raad op het plan van scholen te zetten.

 • Meer dan de helft van de strategische beslissingen van bestuurders pakt verkeerd uit. Hoe kunnen zij beter doordachte besluiten nemen en minder op hun ‘onderbuikgevoel’ afgaan? Daar zijn vijf manieren voor, blijkt uit onderzoek van Joep Steffes die er maandag op promoveerde aan Nyenrode Business Universiteit.

  5 manieren om onderbuikbeslissingen te corrigeren

  Meer dan de helft van de strategische beslissingen van bestuurders pakt verkeerd uit. Hoe kunnen zij beter doordachte besluiten nemen en minder op hun ‘onderbuikgevoel’ afgaan? Daar zijn vijf manieren voor, blijkt uit onderzoek van Joep Steffes die er maandag op promoveerde aan Nyenrode Business Universiteit.

 • De VNG maakt gehakt van de aanpassing van de Participatiewet, zoals voorgesteld door staatssecretaris Van Ark (SZW). Als Van Ark toch doorzet, moet zij structureel minimaal een half miljard euro per jaar aan het gemeentefonds toevoegen.

  Half miljard nodig voor wetswijziging Participatiewet

  Gemeentekoepel VNG maakt gehakt van de aanpassing van de Participatiewet, zoals voorgesteld door staatssecretaris Van Ark (SZW). De verplichte tegenprestatie werkt niet en de beleidsvrijheid van gemeenten wordt te zeer beknot. Als Van Ark toch doorzet, moet zij structureel minimaal een half miljard euro per jaar aan het gemeentefonds toevoegen.

 • Gemeenten wijzen graag naar burgerinitiatieven omdat ze efficiënt en sociaal zouden zijn, maar deze vorm van zelfsturing kent ‘onderbelichte schaduwkanten’. Tot die conclusie komt Hiska Ubels in haar proefschrift. Ze noemt drie belangrijke beperkingen.

  ‘Burgerinitiatieven kennen belangrijke beperkingen’

  Gemeenten wijzen graag naar burgerinitiatieven omdat ze efficiënt en sociaal zouden zijn, maar deze vorm van zelfsturing kent ‘onderbelichte schaduwkanten’. Tot die conclusie komt Hiska Ubels in haar proefschrift. Ze noemt drie belangrijke beperkingen.

 • Defensie vreest een leegloop, omdat mariniers niet van Doorn naar Vlissingen willen verhuizen. De provincie was niet op de hoogte gesteld dat de verhuizing mogelijk niet zou doorgaan. Dit zou de regio ongeveer 2000 banen kosten. Volgens de woordvoerder heeft de staatssecretaris haar excuses aangeboden voor het gebrek aan communicatie.

  Vertrouwen in staatssecretaris Visser is geschaad

  3 reacties

  De provincie Zeeland laat weten dat het vertrouwen in staatssecretaris Barbara Visser ‘is geschaad’. De staatssecretaris sprak maandag met vertegenwoordigers van de gemeente Vlissingen, het waterschap en de provincie over de komst van de marinierskazerne. Het kabinet heeft twijfels over de eerder toegezegde verhuizing en wil daar eind maart duidelijkheid over geven.

 • Denkend bestuur is harder nodig dan ooit, vindt de Utrechtse hoogleraar verantwoording, gedrag en instituties Thomas Schillemans. De uitdagingen van deze tijd, zoals klimaatverandering, migratie en ondermijning, vragen namelijk het uiterste van ons collectieve denkvermogen. Helaas wijzen veel prikkels in de praktijk van het openbaar bestuur juist de verkeerde kant uit.

  ‘Denkend bestuur harder nodig dan ooit’

  Denkend bestuur is harder nodig dan ooit, vindt de Utrechtse hoogleraar verantwoording, gedrag en instituties Thomas Schillemans. De uitdagingen van deze tijd, zoals klimaatverandering, migratie en ondermijning, vragen namelijk het uiterste van ons collectieve denkvermogen. Helaas wijzen veel prikkels in de praktijk van het openbaar bestuur juist de verkeerde kant uit.

 • De LPG uit Grave heeft de stekker uit de coalitie met het CDA getrokken. Directe aanleiding is de uitslag van de volksraadpleging in Mill en Sint Hubert over de bestuurlijke toekomst van de gemeente in het Land van Cuijk.

  Coalitie Grave klapt om toekomst gemeente

  De coalitie in Grave van CDA en LPG is geklapt. Directe aanleiding is de uitslag van de volksraadpleging in Mill en Sint Hubert over de bestuurlijke toekomst van de gemeente in het Land van Cuijk. Het CDA in Grave is bang dat de gemeente geïsoleerd raakt nu alle omliggende gemeenten samen willen gaan. Dat veranderde standpunt is voor de LPG reden om de stekker uit de coalitie te trekken.

 • De gemeente Gilze en Rijen mag het gebruik van het bestrijdingsmiddel glyfosaat door pachtende boeren op gemeente pachtgronden niet verbieden. Dat staat in een uitspraak van de Grondkamer, die pachtovereenkomsten beoordeeld. De gemeente is het niet eens met de uitspraak en gaat in beroep.

  Gemeente mag Roundup niet verbieden

  De gemeente Gilze en Rijen mag het gebruik van het bestrijdingsmiddel glyfosaat door pachtende boeren op gemeente pachtgronden niet verbieden. Dat staat in een uitspraak van de Grondkamer, die pachtovereenkomsten beoordeeld. De gemeente is het niet eens met de uitspraak en gaat in beroep.

 • © Shutterstock

  Verlenging leerplicht, dankzij de Duitse bezetter

  Reageer

  De Duitse bezetter bepaalde dat Nederlandse kinderen tot en met het veertiende levensjaar onderwijs moesten volgen. Eigenlijk was die verlenging van de leerplicht een lang gekoesterde wens van velen in ons land. Maar ja, de politiek kreeg dat niet voor elkaar. Met ambtelijke hulp lukte de vijand dat wel.

 • De VNG is momenteel bezig met het in kaart brengen van de gevolgen van het verbod op rookruimten. Op basis van de uitkomsten daarvan verwacht de gemeentekoepel een dezer maanden met een nader standpunt te komen, zo staat in een ledenbrief.

  Vrees voor overlast rookverbod

  Het verbod op rookruimten in horecagelegenheden baart de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zorgen. Eerste analyses van enkele politie-eenheden laten volgens de koepelorganisatie zien dat het verbod ‘substantiële gevolgen’ kan hebben voor de openbare orde.

 • Rondreizende criminele bendes uit het buitenland moeten en kunnen nog veel effectiever worden aangepakt dan nu gebeurt, stellen de politie en het Openbaar Ministerie. Ze willen dat gemeenten scherper controleren op verdachte personen die een burgerservicenummer aanvragen, een nummer "waarmee heel Nederland voor je open ligt".

  OM en politie: Aanpak mobiele bandieten moet beter

  Reageer

  Rondreizende criminele bendes uit het buitenland moeten en kunnen nog veel effectiever worden aangepakt dan nu gebeurt, stellen de politie en het Openbaar Ministerie. Ze willen dat gemeenten scherper controleren op verdachte personen die een burgerservicenummer aanvragen, een nummer 'waarmee heel Nederland voor je open ligt'.

 • © Shutterstock

  Uit de Brabantse impasse

  De coalitiefracties van de Brabantse Provinciale Staten hebben twee rapporteurs aangesteld om uit de bestuurlijke impasse te komen. Die is ontstaan nadat de CDA-fractie uit de coalitie stapte vanwege onenigheid over de aanpak van de stokstofcrisis. De coalitie heeft nu geen meerderheid meer in Provinciale Staten. 

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers