of 61043 LinkedIn

Nieuws

 • Moet het Huis voor Klokkenluiders (HvK) zijn advies- en onderzoekstaak wel of niet nader scheiden om respectievelijk de vertrouwelijkheid en onafhankelijkheid ervan te waarborgen? In de evaluatie van de Wet Huis voor Klokkenluiders vond Kwink Groep van niet en na een aanvullend onderzoek is dat oordeel niet gewijzigd.

  Advies en onderzoek HvK niet nader scheiden

  Moet het Huis voor Klokkenluiders (HvK) zijn advies- en onderzoekstaak wel of niet nader scheiden om respectievelijk de vertrouwelijkheid en onafhankelijkheid ervan te waarborgen? In de evaluatie van de Wet Huis voor Klokkenluiders vond Kwink Groep van niet en na een aanvullend onderzoek is dat oordeel niet gewijzigd.

 • Vanaf de start van de handhaving tot 11 oktober zijn door het Openbaar Ministerie ongeveer 17.400 strafbeschikkingen uitgevaardigd voor overtreding van regionale noodverordeningen in de coronacrisis. Dat antwoordt minister Grapperhaus op vragen van D66-Kamerlid Salima Belhaj over het aantal boetes dat is uitgedeeld voor illegale feesten en festivals. Intussen wordt onderzoek voorbereidt naar veilig en verantwoord events organiseren.

  17.400 strafbeschikkingen tijdens noodverordeningen

  Vanaf de start van de handhaving tot 11 oktober zijn er door het Openbaar Ministerie ongeveer 17.400 strafbeschikkingen uitgevaardigd voor overtreding van regionale noodverordeningen in de coronacrisis. Dat antwoordt minister Grapperhaus op vragen van D66-Kamerlid Salima Belhaj over het aantal boetes dat is uitgedeeld voor illegale feesten en festivals. Intussen wordt onderzoek voorbereidt naar veilig en verantwoord events organiseren.

 • Diverse gemeenten hebben een speciaal meldpunt toeslagenaffaire geopend. Rotterdam kent met bijna 1.100 mensen de meeste, bij de Belastingdienst bekende, gedupeerden. Den Haag en Amsterdam tellen er respectievelijk 701 en 693.

  Gemeenten openen meldpunten toeslagenaffaire

  Diverse gemeenten hebben inmiddels een speciaal meldpunt of mailadres toeslagenaffaire geopend, waar gedupeerde ouders zich kunnen melden voor hulp en ondersteuning van de gemeente. Bij de Belastingdienst zijn ruim 8.300 gedupeerde ouders bekend. Rotterdam kent met bijna 1.100 mensen de meeste, bij de Belastingdienst bekende, gedupeerden. Den Haag en Amsterdam tellen er respectievelijk 701 en 693.

 • Gebrek aan mogelijkheden om gegevens uit te wisselen zorgt ervoor dat gemeenten, politie en bedrijven ondermijning niet altijd effectief kunnen tegengaan. De aanstaande Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (Wgs) moet dit gemakkelijker maken, maar er zijn ook nadelen, aldus expert Marieke Thijssen van Hekkelman Advocaten.

  Convenant handig voor gegevensuitwisseling

  Gebrek aan mogelijkheden om gegevens uit te wisselen zorgt ervoor dat gemeenten, politie en bedrijven niet altijd in staat zijn om ondermijning effectief tegen te gaan. De aanstaande Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (Wgs) moet dit gemakkelijker maken, maar naast voordelen, zijn er ook nadelen, aldus expert Marieke Thijssen van Hekkelman Advocaten.

 • De kans slinkt met de dag dat de wet waarmee de rechtsmatigheidsverantwoording verschuift van de accountant naar het college van burgemeester en wethouders op tijd klaar is. Onduidelijk is wat de gevolgen van die vertraging zijn.

  Uitstel dreigt voor rechtmatigheidscontrole

  De kans slinkt met de dag dat de wet waarmee de rechtsmatigheidsverantwoording verschuift van de accountant naar het college van burgemeester en wethouders op tijd klaar is. Onduidelijk is wat de gevolgen van die vertraging zijn.

 • De Wob-stukken gaan woensdag naar de Tweede Kamer. Op de demonstratie op de Dam, tegen racisme, kwamen zeker 5000 mensen af, veel meer dan de paar honderd die vooraf waren verwacht.

  Grapperhaus vroeg zelf om informatie aan korpschef

  Reageer

  Justitieminister Ferd Grapperhaus heeft een dag voor de te massale demonstratie op 1 juni in Amsterdam uit zichzelf gevraagd om op de hoogte te worden gehouden van het verloop van het protest. Hij vroeg dat aan de landelijk korspschef Henk van Essen, blijkt uit correspondentie die de Telegraaf heeft opgevraagd op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Essen verwijst daarop naar een afspraak met de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, die de minister zou informeren.

 • Als burgemeester van een gemeente met veel buitengebied heeft ze niet alleen ervaring met de bestrijding van ondermijning in agrarisch gebied, maar ze is ook bestuurlijk trekker voor heel Noord-Brabant in bestrijding van ondermijning. ‘Voorkom verkeerd gebruik van lege schuren door al lang voor boeren stoppen met ze in gesprek te gaan.’

  ‘Koppel bestrijding ondermijning aan energietransitie’

  Als burgemeester van een gemeente met veel buitengebied heeft ze niet alleen ervaring met de bestrijding van ondermijning in agrarisch gebied, maar Marieke Moorman is ook bestuurlijk trekker voor heel Noord-Brabant in bestrijding van ondermijning. ‘Voorkom verkeerd gebruik van lege schuren door al lang voor boeren stoppen met ze in gesprek te gaan.’

 • De politiek en de ambtelijke top van uitvoeringsinstanties moeten beter gaan luisteren naar de mensen op de werkvloer. Dat is de boodschap van vakbond CNV Overheid in de eerste hoorzitting van de Tijdelijke Kamercommissie Uitvoeringsorganisaties.

  ‘Luister beter naar ambtenaren op de werkvloer’

  De politiek en de ambtelijke top van uitvoeringsinstanties moeten beter gaan luisteren naar de mensen op de werkvloer. Dat is de boodschap van vakbond CNV Overheid in de eerste hoorzitting van de Tijdelijke Kamercommissie Uitvoeringsorganisaties.

 • Midden in coronatijd, waarin bijna iedere kantoorambtenaar thuiswerkt en de kantines veelal zijn gesloten, sloten elf provincies en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit deze maand de Green Deal Catering Overheidslocaties. Zij zetten zich in voor meer lokaal geproduceerd voedsel in restaurants van de overheid. Het ministerie wil nu ook gemeenten erbij betrekken.

  Lokaal geteeld voedsel in overheidskantine

  Midden in coronatijd, waarin bijna iedere kantoorambtenaar thuiswerkt en de kantines veelal zijn gesloten, sloten elf provincies en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit deze maand de Green Deal Catering Overheidslocaties. Zij zetten zich in voor meer lokaal geproduceerd voedsel in restaurants van de overheid. Het ministerie wil nu ook gemeenten erbij betrekken.

 • Voor de inkoop van Wmo-diensten hanteren gemeenten nog steeds volop de open house procedure. Bij Wmo-contracten die per 2020 zijn afgesloten, was dit in meer dan de helft van de inkoopprocedures het geval. Bij de inkoop van jeugdzorg is het aandeel open house teruggelopen, ten gunste van de ‘klassieke aanbesteding’. De looptijd van contracten in zowel de jeugdhulp als de Wmo neemt toe.

  Looptijd contracten Wmo en jeugdhulp wordt langer

  Voor de inkoop van Wmo-diensten hanteren gemeenten nog steeds volop de open house procedure. Bij Wmo-contracten die per 2020 zijn afgesloten, was dit in meer dan de helft van de inkoopprocedures het geval. Bij de inkoop van jeugdzorg is het aandeel open house teruggelopen, ten gunste van de ‘klassieke aanbesteding’. De looptijd van contracten in zowel de jeugdhulp als de Wmo neemt toe.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!