of 61441 LinkedIn

Nieuws

 • De beschikbare capaciteit aan handhavers in verhouding tot aantal inwoners loopt sterk uiteen. Gemene deler bij ruim twee op de drie gemeenten is dat er een capaciteitstekort is of wordt ervaren. Dat constateert bureau Necker van Naem na een onderzoek in achttien gemeenten naar hoe het is gesteld met toezicht en handhaving op openbare orde en veiligheid.

  Gemeenten: tekort aan boa’s

  De beschikbare capaciteit aan handhavers in verhouding tot aantal inwoners loopt sterk uiteen. Gemene deler bij ruim twee op de drie gemeenten is dat er een capaciteitstekort is of wordt ervaren.

 • In maart 2019 besloot de Raad van State dat de Wet openbaarheid bestuur (WOB) van toepassing is op tekstberichten over een bestuurlijke aangelegenheid, óók als ze zijn verstuurd op een privételefoon. Die uitspraak kan verregaande gevolgen hebben voor (ex)bestuurders. Wat doen gemeenten met deze wetenschap?

  Appjes niet veilig voor de WOB

  Sommige ambtenaren en bestuurders tikken tientallen Whatsappjes of sms-jes per dag. Omdat het zo snel gaat, lijken het niemendalletjes. Maar niets is minder waar. Berichten die over ‘de zaak’ gaan zijn niet privé. Ze moeten zelfs worden gearchiveerd.

 • Groningen krijgt ruim 1,5 miljard euro extra voor aanvullende maatregelen om de gevolgen van aardbevingsschade aan te pakken. Dat hebben de ministers Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en Eric Wiebes (Economische Zaken) vrijdag in Groningen gezegd. De Groningen Bodem Beweging (GBB) spreekt van een bezuinigingsakkoord. Coalitiepartijen zijn voorzichtig positief. Volgens de PvdA mag het akkoord ‘geen afkoopsom’ zijn.

  Gemengde reacties op 'Groningenakkoord'

  Groningen krijgt ruim 1,5 miljard euro extra voor aanvullende maatregelen om de gevolgen van aardbevingsschade aan te pakken. Dat hebben de ministers Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en Eric Wiebes (Economische Zaken) vrijdag in Groningen gezegd. De Groningen Bodem Beweging (GBB) spreekt van een 'bezuinigingsakkoord'. Coalitiepartijen zijn voorzichtig positief. Volgens de PvdA mag het akkoord ‘geen afkoopsom’ zijn.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!