of 63966 LinkedIn

Nieuws

 • In 2010 besloot Amsterdam geen projecten meer te doen met Suriname wegens de beëdiging destijds van Desi Bouterse als president.

  Santokhi en Halsema tekenen voor samenwerking

  4 reacties

  President van Suriname Chan Santokhi ondertekende zaterdag samen met burgemeester van Amsterdam Femke Halsema een nieuwe samenwerkingsovereenkomst, elf jaar nadat die samenwerking tussen het land en de hoofdstad werd beëindigd. 

 • Waarnemend burgemeester Eppie Klein van Scherpenzeel is meerdere malen door de Gelderse commissaris van de koning John Berends op zijn vingers getikt over zijn houding in het omstreden herindelingsproces Barneveld-Scherpenzeel. Klein denkt er niet over om op te stappen.

  Burgemeester wijkt niet voor druk cdk over herindeling

  Tot twee keer toe is waarnemend burgemeester Eppie Klein van Scherpenzeel door de Gelderse commissaris van de koning John Berends op het matje geroepen over zijn houding in het omstreden herindelingsproces Barneveld-Scherpenzeel. Ook telefonisch, per brief en per mail is Klein door Berends diverse keren tot de orde geroepen. De druk vanuit het provinciehuis valt Klein zwaar, maar hij piekert er niet over op te stappen.

 • Bijna driekwart van door de Europese Unie ondervraagde Nederlanders (73 procent) vindt dat de EU alleen geld mag toekennen aan lidstaten die zich houden aan de rechtsstaat en democratische waarden. Dat is minder dan het Europese gemiddelde.

  'Alleen EU-geld voor landen die rechtsstaat respecteren'

  5 reacties

  Bijna driekwart van door de Europese Unie ondervraagde Nederlanders (73 procent) vindt dat de EU alleen geld mag toekennen aan lidstaten die zich houden aan de rechtsstaat en democratische waarden. Dat is minder dan het Europese gemiddelde.

 • ‘Ik zou dat niet op die manier doen. Niet omdat iemand het een keer fout zou doen. Maar het gaat ook om het vertrouwen dat je mensen geeft’, zei Grapperhaus in een Kamerdebat over etnisch profileren door de politie. Tegelijk benadrukte hij dat het aan het Amsterdamse gezag is - de gemeente, politie en justitie - om dit te besluiten en dat hij zich daarmee niet te bemoeien heeft.

  Waarnemers om politie te controleren niet nodig

  1 reactie

  Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus zou zelf geen waarnemers inzetten om erop toe te zien of de politie op een juiste manier preventief fouilleert. Amsterdam is op bepaalde locaties begonnen om kleding en tassen van mensen te doorzoeken, in een poging het wapenbezit te verminderen. Geselecteerde burgers controleren op hun beurt of agenten zich niet schuldig maken aan etnisch profileren, waarbij ze mensen op hun afkomst zouden selecteren.

 • © Shutterstock

  Remkes regelde subsidie DSM voor verhuizing

  3 reacties

  Waarnemend gouverneur Johan Remkes heeft samen met burgemeester Annemarie Penn van Maastricht een subsidie voor DSM geregeld die het voor de multinational aantrekkelijker moest maken om het hoofdkantoor van Heerlen naar Maastricht te verhuizen. Dat blijkt uit mededelingen van Remkes donderdagavond tijdens een debat voor de Limburgse Staten over de subsidie voor DSM. Overigens ontstond over deze subsidie zoveel commotie dat DSM daar uiteindelijk van afzag.

 • © Shutterstock

  Gemeenteraad wil meer wapeninleveracties

  Reageer

  Om het wapenbezit en -gebruik in de stad terug te dringen wil de Rotterdamse gemeenteraad meer wapeninleveracties. Ook moeten meldpunten waar ontspoord gedrag bij jongeren kan worden gemeld, beter bekend worden.

 • De gemeente Den Haag gaat de komende maanden een aantal zogenaamde ‘Fuck-Up Nights’ organiseren, bijeenkomsten waarbij mislukte projecten om de openbare ruimte leefbaar te maken worden besproken. Er komen ook bijeenkomsten waar juist de positieve ervaringen centraal komen te staan.

  Den Haag wil leren van ruimtelijke ‘fuck-ups’

  De gemeente Den Haag gaat de komende maanden een aantal zogenaamde ‘Fuck-Up Nights’ organiseren, bijeenkomsten waarbij mislukte projecten om de openbare ruimte leefbaar te maken worden besproken. Er komen ook bijeenkomsten waar juist de positieve ervaringen centraal komen te staan.

 • Het gezondheidsgevaar van de uitstoot van Tata Steel in IJmuiden voor de directe omgeving moet zo snel mogelijk worden opgelost, vinden alle partijen in de Tweede Kamer. Veel partijen denken dat de overheid daarom de invloed op het bedrijf moet vergroten, bijvoorbeeld door een overheidsbelang in de staalfabriek. Maar minister Stef Blok (Economische Zaken) ziet niets in die oplossing.

  Kamer hamert op meer controle van Tata

  Het gezondheidsgevaar van de uitstoot van Tata Steel in IJmuiden voor de directe omgeving moet zo snel mogelijk worden opgelost, vinden alle partijen in de Tweede Kamer. Veel partijen denken dat de overheid daarom de invloed op het bedrijf moet vergroten, bijvoorbeeld door een overheidsbelang in de staalfabriek. Maar minister Stef Blok (Economische Zaken) ziet niets in die oplossing.

 • Het rapport van Necker van Naem en de bespreking van het rapport van vorige week geven onvoldoende aanleiding om een raadsenquête te houden naar de vele langlopende dossiers in de gemeente. Dat vindt de gemeenteraad van Ermelo. Het aanbevolen burgerforum komt er ook niet, maar wel een open dialoog met de betrokkenen bij de drie onderzochte hoofdpijndossiers over de communicatie met de gemeente.

  Geen raadsenquête of burgerforum in Ermelo

  Het rapport van Necker van Naem en de bespreking van het rapport van vorige week geven onvoldoende aanleiding om een raadsenquête te houden naar de vele langlopende dossiers in de gemeente. Dat vindt de gemeenteraad van Ermelo. Het aanbevolen burgerforum komt er ook niet, maar wel een open dialoog met de betrokkenen bij de drie onderzochte hoofdpijndossiers over de communicatie met de gemeente.

 • De Sociale Verzekeringsbank (SVB) moet alsnog een te laat ingediend bezwaar behandelen, oordeelt de Centrale Raad van Beroep (CRvB). De CRvB, de hoogste beroepsrechter in kwesties over sociale verzekeringen en ambtenarenzaken, vindt dat burgers vaak niet kan worden verweten dat ze een bericht in de Berichtenbox van MijnOverheid niet op tijd hebben gelezen.

  Ongelezen berichtenbox kan burger niet worden verweten

  2 reacties

  De Sociale Verzekeringsbank (SVB) moet alsnog een te laat ingediend bezwaar behandelen, oordeelt de Centrale Raad van Beroep (CRvB). De CRvB, de hoogste beroepsrechter in kwesties over sociale verzekeringen en ambtenarenzaken, vindt dat burgers vaak niet kan worden verweten dat ze een bericht in de Berichtenbox van MijnOverheid niet op tijd hebben gelezen.

 • Beeld: Shutterstock

  Weinig bescherming tegen risico’s ‘crowdsourced' toezicht

  Europese wetgeving biedt onvoldoende bescherming tegen de privacyrisico’s van ‘crowdsourced surveillance’ in de openbare ruimte. Bedrijven en overheden maken bij deze vorm van toezicht gebruik van gegevens die de sensoren in telefoons verzamelen. Deze vorm van gegevensverzameling zet de privacy en burgerrechten verder onder druk.

 • © Shutterstock

  Sluiting vliegveld Maastricht nu ook optie voor provincie

  2 reacties

  De provincie Limburg sluit een mogelijke sluiting van Maastricht Aachen Airport niet langer uit. De provincie wil laten doorrekenen wat de kosten en baten van het vliegveld zijn, en wat de gevolgen zijn als het vliegveldterrein een andere bestemming krijgt. Het onderzoek moet duidelijkheid verschaffen over de toekomst van het vliegveld, blijkt uit een brief van gedeputeerde Stephan Satijn aan Provinciale Staten.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!