of 61441 LinkedIn

Nieuws

 • Minister Hugo de Jonge (VWS) gaat gemeenten niet extra compenseren voor de aanzuigende werking als gevolg van het Wmo-abonnementstarief. Ook wil hij niet tornen aan de inkomensonafhankelijke eigen bijdrage.

  Minister De Jonge wil niet tornen aan ‘Wmo-abotarief’

  Minister Hugo de Jonge (VWS) is niet van plan gemeenten extra te compenseren voor de aanzuigende werking als gevolg van het Wmo-abonnementstarief. Ook wil hij niet tornen aan de inkomensonafhankelijke eigen bijdrage. Het uitlokken van rechtszaken door gemeenten vindt hij onverstandig. ‘Die gaan ze verliezen.’

 • Het decentraliseren van taken van rijk naar decentrale overheden moet beter. Op die van de afgelopen vijftienjaar is behoorlijk wat aan te merken. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Decentraal Bestuur, dat in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken is uitgevoerd.

  Decentralisaties rammelen aan alle kanten

  Het decentraliseren van taken van rijk naar decentrale overheden moet beter. Decentrale overheden moeten meer in de melk te brokkelen krijgen bij regeerakkoorden, als daar over het overhevelen van taken wordt besloten. Ook moet er voldoende geld komen en oog zijn voor de uitvoering. Daar ontbreekt het nu veelal aan.

 • 'Het onderzoek bevestigt mij in de opvatting dat we zo snel mogelijk van de kostendelersnorm af moeten', reageert Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP). 'De kostendelersnorm is een mantelzorgboete.'

  Kostendelersnorm draagt bij aan dakloosheid

  Het delen van woonruimte wordt door het huidige systeem aan regelingen eerder belemmerd dan gestimuleerd. Dit terwijl woningdelen de woningnood kan verlichten en in sommige gevallen dakloosheid kan voorkomen. De oplossing ligt volgens staatssecretaris Van 't Wout bij gemeenten: die moeten meer maatwerk leveren.

 • Inwoners uit Krimpen aan den IJssel die zelf een huishoudelijke hulp kunnen betalen, krijgen geen huishoudelijke ondersteuning meer vanuit de Wmo. Met deze maatregel hoopt de gemeente een proefproces uit te lokken.

  Krimpen gaat proefproces Wmo uitlokken

  Inwoners uit Krimpen aan den IJssel die zelf een huishoudelijke hulp kunnen betalen, krijgen geen huishoudelijke hulp meer vanuit de Wmo. Met deze maatregel hoopt de gemeente een proefproces uit te lokken, als vermogende cliënten tegen de afwijzing door de gemeente bij de rechter verhaal gaan halen.

 • De gemeente Eindhoven heeft de rechter gevraagd om een ambtenaar te ontslaan, nadat deze niet alleen is veroordeeld voor een valse bommelding tijdens een modeshow, maar ook winkeldiefstal en het dumpen van privépost met aanmaningen in de container voor vertrouwelijke documenten aan het licht zijn gekomen. ‘Dit is zeer laakbaar handelen. De gemeente is in diskrediet gebracht.’

  Valse bommelding breekt ambtenaar op

  De gemeente Eindhoven heeft de rechter gevraagd om een ambtenaar te ontslaan, nadat deze niet alleen is veroordeeld voor een valse bommelding tijdens een modeshow, maar ook winkeldiefstal en het dumpen van privépost met aanmaningen in de container voor vertrouwelijke documenten aan het licht zijn gekomen. ‘Dit is zeer laakbaar handelen. De gemeente is in diskrediet gebracht.’

 • De Wet inburgering wordt met zeker een half jaar uitgesteld. Minister Koolmees vindt het nu onverantwoord om het nieuwe inburgeringsstelsel op 1 juli 2021 inwerking te laten treden. Hij koerst nu op 1 januari 2022, maar houdt een slag om de arm.

  Wet inburgering wordt opnieuw uitgesteld

  De Wet inburgering wordt uitgesteld. Minister Wouter Koolmees (SZW) vindt het nu onverantwoord om het nieuwe inburgeringsstelsel op 1 juli 2021 inwerking te laten treden. Hij koerst nu op 1 januari 2022, maar houdt een slag om de arm.

 • Omdat de Europese Unie met een speciaal noodfonds honderden miljarden euro’s extra gaat steken in de herstart van de economie, moet er meer werk worden gemaakt van de controle op de besteding ervan. Daarvoor waarschuwt de Europese Rekenkamer.

  ‘Extra controle op EU-uitgaven nodig’

  Omdat de Europese Unie met een speciaal noodfonds honderden miljarden euro’s extra gaat steken in de herstart van de economie, moet er meer werk worden gemaakt van de controle op de besteding ervan. Daarvoor waarschuwt de Europese Rekenkamer.

 • De mogelijkheden zijn beperkt voor overheden om draagvlak te bevorderen voor energieprojecten. Er komt volgens de Rekenkamer Oost-Nederland, die de inspanningen van Overijssel en Gelderland op dit gebied onderzocht, echter mogelijk een kantelpunt aan met de Omgevingswet en Regionale Energiestrategieën waardoor inspanningen voor draagvlak bepalend worden. Het is aan overheden om aan te geven wat er wordt verwacht.

  Mogelijk kantelpunt voor draagvlak energieprojecten

  De mogelijkheden zijn beperkt voor overheden om draagvlak te bevorderen voor energieprojecten. Er komt volgens de Rekenkamer Oost-Nederland, die de inspanningen van Overijssel en Gelderland op dit gebied onderzocht, echter mogelijk een kantelpunt aan met de Omgevingswet en Regionale Energiestrategieën waardoor inspanningen voor draagvlak bepalend worden. Het is aan overheden om aan te geven wat er wordt verwacht.

 • Voor veel ex-wethouders is het lastig weer aan werk te komen. Belangrijke oorzaak is de perceptie van potentiële werkgevers. Zij zien niet de toegevoegde waarde van ex-wethouders, omdat zij niet bekend zijn met werkzaamheden van een wethouder. Veel wethouders hebben tijdens hun ambt nauwelijks tijd en ruimte te investeren in hun duurzame inzetbaarheid en het vinden van werk na deze periode.

  Competenties wethouder vaak onbekend

  Voor veel voormalig wethouders is het lastig weer aan werk te komen. Een belangrijke oorzaak is de perceptie van potentiële werkgevers. Zij zien niet de toegevoegde waarde van ex-wethouders, omdat zij niet bekend zijn met de werkzaamheden van een wethouder. Veel wethouders hebben tijdens hun ambt ook nauwelijks tijd en ruimte te investeren in hun duurzame inzetbaarheid en het vinden van werk na deze periode. Dat blijkt uit onderzoek van EMMA Experts in Media en Maatschappij.

 • Sharon Dijksma wordt de nieuwe burgemeester van Utrecht. De oud-staatssecretaris volgt Jan van Zanen op die Utrecht verruilde voor Den Haag.

  Sharon Dijksma nieuwe burgemeester van Utrecht

  6 reacties

  Amsterdams PvdA-wethouder Sharon Dijksma (49) wordt de nieuwe burgemeester van Utrecht. De oud-staatssecretaris volgt Jan van Zanen op, die Utrecht verruilde voor Den Haag.

 • De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) roept gemeenten op paal en perk te stellen aan huishoudelijke Wmo-hulp aan 'rijken'.

  Gemeenten zoeken grenzen Wmo op

  Inwoners met een goed gevulde portemonnee moeten, als zij een aanvraag doen voor huishoudelijke ondersteuning via de Wmo, door gemeenten met geldtekorten op een wachtlijst worden geplaatst. Echt zorgbehoevenden krijgen voorrang. Dat is een van de maatregelen die de VNG gemeenten adviseert om hiermee een einde te maken aan de ‘run’ van mensen met een hoog inkomen op met name huishoudelijke hulp.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!