of 63428 LinkedIn

Nieuws

 • De kostendelersnorm kan ervoor zorgen dat ouders hun volwassen kinderen uit huis moeten zetten. © Shutterstock.

  Gemeenten willen af van kostendelersnorm

  Bij gemeenten is er weinig enthousiasme meer voor de kostendelersnorm, een regel die volgens hen kan bijdragen aan dakloosheid. De meeste gemeenten willen de regeling aanpassen en een behoorlijk aantal wil die zelfs het liefst volledig schrappen. 

 • ‘In de afgelopen weken zijn er, in aanloop naar het proces van Feyenoord City, verschillende betrokkenen bedreigd en geïntimideerd. Dit is ontoelaatbaar’, aldus burgemeester Ahmed Aboutaleb.

  Gesprek over Feyenoord City afgelast om intimidatie

  1 reactie

  De gemeente Rotterdam heeft het gesprek dinsdagavond met de directie van voetbalclub Feyenoord over de plannen voor Feyenoord City afgelast, na signalen van bedreigingen en intimidatie. Ook de inspreekmomenten die later deze week stonden gepland vervallen, meldt de gemeente.

 • De SP diende met steun van GroenLinks, PvdA, PVV en JA21 een amendement in om financiële problemen bij deze groep zo mogelijk te voorkomen.

  Kamer: bijstand moet blijven na gedwongen ggz-opname

  De Tweede Kamer wil dat mensen die gedwongen opgenomen worden voor hun geestelijke problemen recht houden op de bijstand. De Kamer heeft dinsdag ingestemd met een voorstel van de SP om de wet aan te passen. Verschillende organisaties hadden daartoe opgeroepen omdat deze groep mensen anders snel in financiële problemen raakt.

 • 'Het onder de loep nemen van de Participatiewet past in een bredere discussie die zowel politiek, maatschappelijk als in de media wordt gevoerd', schrijft Koolmees in een kamerbrief over die gesprekken.

  Wet moet uitgaan van vertrouwen, vindt Koolmees

  De regels in de bijstand moeten eenvoudiger worden, meer ruimte voor maatwerk bieden en meer uitgaan van vertrouwen. Dat zijn de voorlopige uitkomsten van gesprekken die minister Wouter Koolmees heeft gevoerd met gemeenten. De minister en gemeenten zijn het erover eens dat het tijd is voor een fundamentele herziening van de Participatiewet. 

 • Burgemeesters en het Openbaar Ministerie kunnen van maatschappelijke organisaties een overzicht eisen van alle ontvangen giften, zowel uit binnen- als uit het buitenland. Ook mogen burgemeesters informatie delen met het OM als dat de rechter verzoekt maatregelen te nemen bij maatschappelijke organisaties die de democratische rechtsstaat (dreigen te) ondermijnen door donaties te ontvangen.

  Burgemeester mag meer informatie over donaties delen

  Burgemeesters en het Openbaar Ministerie kunnen van maatschappelijke organisaties een overzicht eisen van alle ontvangen giften, zowel uit binnen- als uit het buitenland. Ook mogen burgemeesters informatie delen met het OM als dat de rechter verzoekt maatregelen te nemen bij maatschappelijke organisaties die de democratische rechtsstaat (dreigen te) ondermijnen door donaties te ontvangen.

 • Het Utrechtse college van burgemeester en wethouders heeft een voorlopige vergunning afgegeven voor de herontwikkeling van het prostitutiegebied aan het Zandpad. De partij die de vergunning heeft gekregen zal het plan nu verder gaan uitwerken. In 2022 besluit het college of de partij ook een definitieve vergunning krijgt.

  Voorlopige vergunning herontwikkeling Utrechts Zandpad

  Reageer

  Het Utrechtse college van burgemeester en wethouders heeft een voorlopige vergunning afgegeven voor de herontwikkeling van het prostitutiegebied aan het Zandpad. De partij die de vergunning heeft gekregen zal het plan nu verder gaan uitwerken. In 2022 besluit het college of de partij ook een definitieve vergunning krijgt.

 • Een aantal gemeenten gaat door met het verzamelen van gegevens van burgers door het gebruik van nepaccounts op sociale media. SP-Kamerlid Renske Leijten wil van minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) weten hoe ze ervoor gaat zorgen dat gemeenten daarmee stoppen.

  SP: gemeenten moeten stoppen met nepaccounts

  Een aantal gemeenten gaat door met het verzamelen van gegevens van burgers door het gebruik van nepaccounts op sociale media. SP-Kamerlid Renske Leijten wil van minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) weten hoe ze ervoor gaat zorgen dat gemeenten daarmee stoppen.

 • ‘Europa heeft een aanzienlijke hoeveelheid aan duurzame investeringen nodig', zegt Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging).

  EU overweegt versoepeling groene subsidies

  Reageer

  De Europese Commissie bekijkt een versoepeling van de regels voor staatssteun aan duurzame energieprojecten om zo de Europese klimaatdoelstellingen te helpen bereiken. Daardoor zouden EU-lidstaten dergelijke projecten voor 100 procent kunnen subsidiëren.

 • De gemeente Amsterdam kiest voor intensieve taallessen tijdens de intake van het inburgeringstraject.

  Intake nieuwe inburgeraars in elke gemeente anders

  Het opzetten van een inburgeringstraject duurt in de ene gemeente drie keer zo lang als in de andere. Dat geldt althans voor een groep van zes gemeenten die alvast 'oefenen' met de werkwijze van de nieuwe inburgeringswet. De aanpakken lopen nogal uiteen. 

 • De samenleving heeft de versoepelingen van de coronaregels in het afgelopen weekeinde goed gevierd. Sterker nog: veel mensen gedragen zich alsof er al helemaal geen regels meer zijn, terwijl pas eind juni naar verwachting alleen de mondkapjesplicht en afstand houden nog voorgeschreven zijn. 'Je houdt dat niet meer tegen, maar we blijven wel optreden tegen excessen', zegt Hubert Bruls voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen.

  Burgemeesters maken zich zorgen over groepsvorming

  1 reactie

  De samenleving heeft de versoepelingen van de coronaregels in het afgelopen weekeinde goed gevierd. Sterker nog: veel mensen gedragen zich alsof er al helemaal geen regels meer zijn, terwijl pas eind juni naar verwachting alleen de mondkapjesplicht en afstand houden nog voorgeschreven zijn. 'Je houdt dat niet meer tegen, maar we blijven wel optreden tegen excessen', zegt Hubert Bruls voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen. 

 • De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) heeft in het eerste jaar dat de organisatie verantwoordelijk is voor de versterkingsoperatie in Groningen laten zien dat hij "op de goede weg" is. Dat schrijft demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren maandag in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van het jaarverslag van de organisatie. Ondanks de coronacrisis zijn belangrijke doelstellingen gehaald, zo staat daarin.

  Nationaal Coördinator Groningen 'op goede weg'

  2 reacties

  De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) heeft in het eerste jaar dat de organisatie verantwoordelijk is voor de versterkingsoperatie in Groningen laten zien dat hij 'op de goede weg' is. Dat schrijft demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren maandag in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van het jaarverslag van de organisatie. Ondanks de coronacrisis zijn belangrijke doelstellingen gehaald, zo staat daarin.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!