of 63428 LinkedIn

Nieuws

 • Beeld: ANP

  Remkes wijst verzoek lening IKL af

  1 reactie

  De Limburgse landschapsinstelling IKL dreigt ten onder te gaan. Het gaat om de stichting die onlangs in het middelpunt van een affaire stond die leidde tot het aftreden van het voltallige college van Gedeputeerde Staten in Limburg. De stichting vraagt de provincie Limburg om een lening van 350.000 euro. Als IKL die lening niet krijgt, ziet het er somber uit voor de stichting, komt donderdag naar voren in een brief van waarnemend gouverneur Johan Remkes aan de Limburgse Staten.

 • Vrouwen die belangrijke privégegevens over hun huishouden willen inzien in het gemeentelijke digitale loket krijgen daar meestal het deksel op de neus. De digitale systemen zijn zo ingericht dat de man vaak de enige is die de toegang krijgt. GroenLinks heeft er al Kamervragen over gesteld.

  Vrouw delft vaak onderspit bij digitaal loket

  Vrouwen die belangrijke privégegevens over hun huishouden willen inzien in het gemeentelijke digitale loket krijgen daar meestal het deksel op de neus. De digitale systemen zijn zo ingericht dat de man vaak de enige is die de toegang krijgt. GroenLinks heeft er al Kamervragen over gesteld.

 • Ook Kamerleden pleiten voor modernisering van hun verlof- en vervangingsregeling. D66, GroenLinks en PvdA hebben minister Ollongren gevraagd haar licht te laten schijnen over een flexibelere verlofregeling voor volksvertegenwoordigers. De gevolgen van de starheid van de huidige regeling is met het met 16 weken verlengde ziekteverlof van Pieter Omtzigt alleen maar zichtbaarder geworden.

  Kamerleden steunen modernisering verlofregeling ook

  Ook Kamerleden pleiten voor modernisering van hun verlof- en vervangingsregeling. D66, GroenLinks en PvdA hebben minister Ollongren gevraagd haar licht te laten schijnen over een flexibelere verlofregeling voor volksvertegenwoordigers. De gevolgen van de starheid van de huidige regeling is met het met 16 weken verlengde ziekteverlof van Pieter Omtzigt alleen maar zichtbaarder geworden.

 • Als het kabinet in het najaar nog geen duidelijkheid geeft over voldoende budget en bevoegdheden voor gemeenten om de komende jaren hun taken fatsoenlijk te kunnen uitvoeren, gaat de deur naar ‘Den Haag’ op slot.

  Gemeenten dreigen te stoppen met uitvoeren taken

  Als er in het najaar nog geen duidelijkheid vanuit het kabinet is over voldoende budget en bevoegdheden voor gemeenten, gaat de deur naar ‘Den Haag’ dicht. Overleggen met het kabinet worden gestopt. Vanaf het voorjaar 2022 gaan gemeenten nieuwe taken, zoals de Omgevingswet en de Wet inburgering, niet uitvoeren. Ze gaan knijpen in de zorg voor ouderen en jongeren.

 • Voor- en tegenstanders van een fusie tussen Barneveld en Scherpenzeel hebben tijdens een hoorzitting van de Gelderse Staten flink de trom geroerd. Duidelijk werd ook dat Scherpenzelers die voor herindeling zijn, worden geïntimideerd door tegenstanders.

  Voorstanders herindeling worden geïntimideerd

  Voor- en tegenstanders van een herindeling van Barneveld en Scherpenzeel hebben tijdens een hoorzitting van de Gelderse Staten flink de trom geroerd. Daarbij vielen harde woorden en werden stevige beschuldigingen geuit. Duidelijk werd ook dat Scherpenzelers die voor herindeling zijn, worden geïntimideerd door tegenstanders.

 • Het beeld dat de autoriteiten hadden voorafgaand aan de kampioenswedstrijd van Ajax was niet zodanig dat er voor de Johan Cruyff Boulevard en het ArenA-gebied een noodverordening gerechtvaardigd zou zijn geweest.

  Halsema: ‘Noodverordening bij ArenA was niet nodig’

  Reageer

  Het beeld dat de autoriteiten hadden voorafgaand aan de kampioenswedstrijd van Ajax was niet zodanig dat er voor de Johan Cruyff Boulevard en het ArenA-gebied een noodverordening gerechtvaardigd zou zijn geweest. 

 • Ruim een derde van de huishoudens die recht heeft op een bijstandsuitkering, maakt daar geen gebruik van. Het gaat om 170.000 huishoudens. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) maakt zich zorgen en roept gemeenten op actiever op zoek te gaan naar mensen die recht hebben op bijstand.

  Beroep op bijstand is te laag; armoede dreigt

  Ruim een derde van het aantal huishoudens dat recht heeft op bijstand, maakt daar geen gebruik van. Het gaat om 170.000 huishoudens. Een derde van die 170.000 huishoudens heeft helemaal geen of slechts een klein inkomen, tot maximaal twintig procent van de bijstandsnorm. De Inspectie SZW maakt zich zorgen en roept gemeenten op actiever op zoek te gaan naar mensen die recht hebben op bijstand. Ook het rijk moet aan de bak.

 • De Toeslagenaffaire, te strikte vaccinatieregels en een boete op boodschappen doen voor je moeder in de bijstand. Allemaal voorbeelden van complexe systemen waarbij regels steeds minder ruimte bieden. De balans tussen regels en rek is zoek, constateert dr. Boukje Keijzer, sociaal psycholoog, procesbegeleider en adviseur in haar boek De regels en de rek. ‘Als je niet meer naar de mens kijkt, word je een zielloze organisatie.’

  Vind de rek in de regels

  De Toeslagenaffaire, te strikte vaccinatieregels en een boete op boodschappen doen voor je moeder in de bijstand. Allemaal voorbeelden van complexe systemen waarbij regels steeds minder ruimte bieden. De balans tussen regels en rek is zoek, constateert dr. Boukje Keijzer, sociaal psycholoog, procesbegeleider en adviseur in haar boek 'De regels en de rek'. ‘Als je niet meer naar de mens kijkt, word je een zielloze organisatie.’

 • Scherpenzeel wil van fusiepartner Barneveld harde garanties over onder meer zeggenschap en budget in de nieuw te vormen gemeente. Een van de eisen: griffie en gemeenteraad moeten in Scherpenzeel gaan zetelen.

  Scherpenzeel eist keiharde garanties van Barneveld

  Scherpenzeel wil van beoogd fusiepartner Barneveld harde garanties over onder meer zeggenschap en budget in de nieuw te vormen gemeente. Beide gemeenten moeten hiertoe een bestuursovereenkomst sluiten, voor minimaal vijftien jaar. Een van de eisen: griffie en gemeenteraad moeten in Scherpenzeel gaan zetelen.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!