of 61043 LinkedIn

Nieuws

 • De meest directe actie die de gemeente kan ondernemen, is het stimuleren van inclusiviteit in de eigen organisatie. Zo geeft de gemeente het goede voorbeeld, gaat het personeelsbestand meer lijken op een doorsnede van de samenleving, en wordt de gemeente aantrekkelijker als werkgever.

  Inclusiviteit is een taak van de hele gemeente

  In het bestrijden van discriminatie op de arbeidsmarkt heeft de gemeente maar liefst vijf verschillende rollen. Werken aan een inclusievere arbeidsmarkt gebeurt dus in allerlei lagen van de gemeentelijke organisatie, van de afdeling HRM tot Werk & Inkomen tot Communicatie. 

 • Er is veel gevraagd van de flexibiliteit van ambtenaren, zo blijkt uit verschillende interviews met Arnhemse ambtenaren. De gemeente heeft een boek gemaakt ‘Van huis uit. Gemeente in de eerste coronamaanden’ waarin ambtenaren vertellen over hun persoonlijke en werkervaringen tijdens de coronacrisis.

  Jongleren als ambtenaar tijdens coronacrisis

  ‘Er heerste opruimwoede in het land, inwoners ontplooiden initiatieven, het aantal meldingen vloog omhoog. Soms tientallen mailtjes per uur. We moesten oppassen niet in het werk te verzuipen.’ Zo maar een ervaring van het hoofd onderhoud van de gemeente Arnhem, Martin Kloppenburg, tijdens de coronacrisis. Hij, en nog veel meer, medewerkers van de gemeente Arnhem vertellen in het boek ‘Van huis uit. Gemeente in de eerste coronamaanden’ over hun persoonlijke en werkervaringen tijdens de coronacrisis.

 • De geplande wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) is geen echte oplossing voor raadsleden, stelt de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

  Nieuwe Wgr dicht democratisch gat niet

  Gemeenteraadsleden moeten niet kunnen toetreden tot het algemeen bestuur van een gemeenschappelijke regeling. Hoewel deze mogelijkheid in de wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) is geschrapt, houdt minister Ollongren van Binnenlandse Zaken dit toch als stok achter de deur. Die stok moet weg, vindt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

 • Het succes van de app CoronaMelder zal groter zijn wanneer meer mensen hem gebruiken, dus roept de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) haar leden op om ‘zich als één overheid achter dit initiatief te scharen’. De privacy is volgens de VNG voldoende gewaarborgd en het gebruik is te allen tijde vrijwillig. Om misbruik te voorkomen is een meldpunt opgericht, waarbij ook een taak ligt voor gemeenten.

  VNG: ondersteun campagne CoronaMelder

  Het succes van de app CoronaMelder zal groter zijn wanneer meer mensen hem gebruiken, dus roept de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) haar leden op om ‘zich als één overheid achter dit initiatief te scharen’. De privacy is volgens de VNG voldoende gewaarborgd en het gebruik is te allen tijde vrijwillig. Om misbruik te voorkomen is een meldpunt opgericht, waarbij ook een taak ligt voor gemeenten.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!