of 61869 LinkedIn

Nieuws

 • Na de landelijke, roert ook de lokale politiek zich in de discussie over het terugvorderen van de bijstand. De SP in Bergen op Zoom roept het college op om samen met andere gemeenten en de VNG een lobby te starten voor een humaner beleid.

  Ook lokale politiek wil humaner bijstandsbeleid

  Niet alleen de landelijke, maar ook de lokale politiek roert zich in de discussie over het terugvorderen van de bijstand. Directe aanleiding is de kwestie in Wijdemeren, waar een vrouw 7.000 euro bijstand moet terugbetalen omdat haar moeder jarenlang en keer per week boodschappen voor haar deed. De SP in Bergen op Zoom roept het college op om samen met andere gemeenten en de VNG een lobby te starten voor een humaner beleid.

 • Amsterdam heeft een 'minnelijke regeling' getroffen met de in 2017 ontslagen Amsterdamse topambtenaar Saadia Ait-Taleb. Dat schrijft burgemeester Femke Halsema aan de gemeenteraad. Over de inhoud van de regeling worden om privacyredenen geen mededelingen gedaan, aldus de burgemeester.

  Ex-ambtenaar Ait-Taleb treft regeling met Amsterdam

  Reageer

  Amsterdam heeft een 'minnelijke regeling' getroffen met de in 2017 ontslagen Amsterdamse topambtenaar Saadia Ait-Taleb. Dat schrijft burgemeester Femke Halsema aan de gemeenteraad. Over de inhoud van de regeling worden om privacyredenen geen mededelingen gedaan, aldus de burgemeester.

 • Als gemeente onder curatele worden gesteld door de provincie, maar daar als raad niet over mogen praten. De oppositie in Grave voelt zich monddood gemaakt door de coalitiepartijen en verlaat en masse de juist speciaal daarvoor bijeengeroepen raadsvergadering.

  Botsing in de digitale raadszaal Grave

  Als gemeente onder curatele worden gesteld door de provincie, maar daar als raad niet over mogen praten. De oppositie in Grave voelt zich monddood gemaakt door de coalitiepartijen en verlaat en masse de juist speciaal daarvoor bijeengeroepen raadsvergadering.

 • Bubbels werden doorgeprikt bij het aanboren van ‘de wijsheid van Amsterdam’, waarbij 248 ingelote Amsterdammers, wiens stemmen normaal niet worden gehoord, (online) ambtswoninggesprekken voerden met collegeleden over het leven in de stad en daarbij adviezen gaven om de uitdagingen van die stad aan te gaan. Er is onlangs een boekje verschenen met de uitkomsten.

  College hoort ‘de wijsheid van Amsterdam’

  Bubbels werden doorgeprikt bij het aanboren van ‘de wijsheid van Amsterdam’, waarbij 248 ingelote Amsterdammers, wiens stemmen normaal niet worden gehoord, (online) ambtswoninggesprekken voerden met collegeleden over het leven in de stad en daarbij adviezen gaven om de uitdagingen van die stad aan te gaan. Er is een boekje verschenen met de uitkomsten.

 • Raadsleden zijn maar matig tevreden over de manier waarop zij zelf hun vertegenwoordigende rol vervullen. Bij wethouders en burgemeesters is de tevredenheid over de eigen vertegenwoordigende rol duidelijk groter. Dat blijkt uit de Basismonitor Politieke Ambtsdragers 2019 (BPA).

  Wethouder tevredener over eigen rol dan raadslid

  Raadsleden zijn maar matig tevreden over de manier waarop zij zelf hun vertegenwoordigende rol vervullen. Bij wethouders en burgemeesters is de tevredenheid over de eigen vertegenwoordigende rol duidelijk groter. Dat blijkt uit de Basismonitor Politieke Ambtsdragers 2019 (BPA).

 • Een Poolse supermarkt in het Brabantse dorp Schijndel mag voorlopig niet open. Dat heeft burgemeester Kees van Rooij van de gemeente Meierijstad, waar Schijndel onder valt, bepaald. Deze winkel is volgens de gemeente van dezelfde familie als een aantal andere Poolse winkels waar eerder explosieven afgingen.

  Schijndel houdt Poolse supermarkt op slot

  2 reacties

  Een Poolse supermarkt in het Brabantse dorp Schijndel mag voorlopig niet open. Dat heeft burgemeester Kees van Rooij van de gemeente Meierijstad, waar Schijndel onder valt, bepaald. Deze winkel is volgens de gemeente van dezelfde familie als een aantal andere Poolse winkels waar eerder explosieven afgingen.

 • De gemeente Grave valt dit jaar onder verscherpt toezicht van de provincie. Daartoe heeft het Brabantse college van Gedeputeerde Staten besloten omdat de ingediende meerjarenbegroting structureel en reëel niet sluit.

  Grave twaalfde gemeente onder curatele

  De gemeente Grave valt dit jaar onder verscherpt toezicht van de provincie. Daartoe heeft het Brabantse college van Gedeputeerde Staten besloten omdat de ingediende meerjarenbegroting structureel en reëel niet sluit.

 • Reizigers in de Groningen en Friesland die overstappen van trein naar bus of andersom, hoeven niet langer twee keer het opstaptarief te betalen. De provincies hebben daarover afspraken gemaakt met vervoerders Arriva en Qbuzz.

  Noorden schaft dubbel opstaptarief af

  Reizigers in de Groningen en Friesland die overstappen van trein naar bus of andersom, hoeven niet langer twee keer het opstaptarief te betalen. De provincies hebben daarover afspraken gemaakt met vervoerders Arriva en Qbuzz.

 • Een dikke maand geleden begon een campagne om extra stembureauleden te werven. Volgens een dinsdag gepubliceerd overzicht van het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben onder meer Amsterdam, Eindhoven, Leiden en Leeuwarden voldoende mensen. Grote steden als Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Groningen zijn nog niet klaar.

  Voldoende mensen voor stembureaus in vijftig gemeenten

  1 reactie

  Van de 352 Nederlandse gemeenten hebben er inmiddels vijftig voldoende stembureauleden en tellers. Er zijn bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer over twee maanden extra medewerkers nodig vanwege de coronamaatregelen.

 • Het is een antwoord op de inmiddels verwijderde letters op het Amsterdamse Museumplein ‘I Amsterdam’. Terneuzen wilde iets soortgelijks, en zette op het Stadhuisplein de letters TER, gevolgd door twee grote neuzen. Dat leidde tot nogal wat beroering en hilariteit op Twitter.

  Hilariteit op Twitter rond neuzen van Terneuzen

  Het is een antwoord op de inmiddels verwijderde letters op het Amsterdamse Museumplein ‘I Amsterdam’. Terneuzen wilde iets soortgelijks, en zette op het Stadhuisplein de letters TER, gevolgd door twee grote neuzen. Dat leidde tot nogal wat beroering en hilariteit op Twitter.

 • De Haarlemse burgemeester Jos Wienen gaat de regels bij demonstraties strenger maken.

  Burgemeester Wienen strenger bij protestacties

  3 reacties

  De Haarlemse burgemeester Jos Wienen gaat de regels bij demonstraties strenger maken. Hij hoopt daarmee te voorkomen dat protestacties zoals die van Vrouwen voor Vrijheid afgelopen zondag ongewenste, ’festivalachtige’ trekjes krijgen. ‘Het is treurig en erg dat mensen zich niet aan de regels houden’, zegt Wienen tegen De Telegraaf. Muziek is voortaan uit den boze en er wordt strenger gehandhaafd.

 • De gemeenteraad van Molenlanden heeft eind 2020 via een amendement voor elkaar gekregen dat huishoudens 50 euro minder hoeven te betalen aan woonlasten. Het college had huishoudens in de begroting al 20 euro ‘korting’ gegeven, omdat het een relatief forse stijging van woonlasten ‘feitelijk ongepast’ vindt, maar de gemeenteraad stemde unaniem voor 50 euro korting.

  Molenlanden geeft 50 euro ‘coronakorting’

  De gemeenteraad van Molenlanden heeft eind 2020 via een amendement voor elkaar gekregen dat huishoudens 50 euro minder hoeven te betalen aan woonlasten. Het college had huishoudens in de begroting al 20 euro ‘korting’ gegeven, omdat het een relatief forse stijging van woonlasten ‘feitelijk ongepast’ vindt, maar de gemeenteraad stemde unaniem voor 50 euro korting.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!