of 63908 LinkedIn

Nieuws

 • De raadspolitiek faalde bij de decentralisaties van het sociaal domein. Aldus Douwe Jan Elzinga en Geerten Boogaard afgelopen voorjaar in een geruchtmakend essay in Binnenlands Bestuur. Gaat dat straks bij de Omgevingswet beter, vraagt Trees van der Schoot zich af in een essay.

  Raad moet snel aan de bak met de Omgevingswet

  De raadspolitiek faalde bij de decentralisaties van het sociaal domein. Aldus Douwe Jan Elzinga en Geerten Boogaard afgelopen voorjaar in een geruchtmakend essay in Binnenlands Bestuur. Gaat dat straks bij de Omgevingswet beter, vraagt Trees van der Schoot zich af in een essay.

 • © Shutterstock

  Terrorismedeskundige: ‘Dreiging niet opblazen’

  De Nederlander verdrinkt eerder in bad dan dat hij bij een terreuraanslag omkomt. Toch vinden we terrorisme een existentiële bedreiging. Willemijn Verkoren pleit ter gelegenheid van twintig jaar 9/11 in haar boek ‘Uit de terreurspiraal’ voor nuchterheid.

 • Samen met de Universiteit van Amsterdam start het college van Amsterdam nog dit jaar met een analyse van aanwezigheid van rechtsextremisme in alle stadsdelen. Dat antwoordt burgemeester Femke Halsema op vragen uit de gemeenteraad over welke maatregelen het college gaat nemen om de dreiging vanuit anti-overheidsextremisten en rechtsextremisten beter in beeld te krijgen.

  Amsterdam onderzoekt aanwezigheid rechtsextremisme

  Het college van Amsterdam start nog dit jaar samen met de Universiteit van Amsterdam met een analyse van aanwezigheid van rechtsextremisme in alle stadsdelen. Dat antwoordt burgemeester Femke Halsema op vragen uit de gemeenteraad over welke maatregelen het college gaat nemen om de dreiging vanuit anti-overheidsextremisten en rechtsextremisten beter in beeld te krijgen.

 • Demissionair minister Tamara van Ark (VVD) voor Medische Zorg neemt ontslag om gezondheidsredenen. Minister Hugo de Jonge en staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid nemen haar taken over, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Van Ark nam deze zomer zes weken rust, omdat ze nekklachten had. Ze geeft ook haar zetel in de Tweede Kamer op.

  Minister Van Ark stapt op om gezondheidsredenen

  1 reactie

  Demissionair minister Tamara van Ark (VVD) voor Medische Zorg neemt ontslag om gezondheidsredenen. Minister Hugo de Jonge en staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid nemen haar taken over, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Van Ark nam deze zomer zes weken rust, omdat ze nekklachten had. Ze geeft ook haar zetel in de Tweede Kamer op.

 • Beeld: Shutterstock

  Lagere overheden: opschieten met kabinet

  3 reacties

  Het Interprovinciaal Overleg (IPO) heeft een heldere boodschap voor de formateur: schiet op met de vorming van een nieuw kabinet. Het IPO voert samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Unie van Waterschappen gesprekken in Den Haag en windt er geen doekjes meer om.

 • © Shutterstock

  Venetië ‘verlost’ van cruiseschepen na corona

  Door corona werd het zelfs in het door toeristen overlopen Venetië akelig rustig. Cruiseschepen meerden er een jaar lang niet aan. Sinds een maand mogen ze het kanaal voor de San Marco niet meer oversteken. Dit ter bescherming van het milieu en het culturele erfgoed.

 • Het Europees Herstelplan van 800 miljard euro heeft een diepe dialoog nodig op alle overheidsniveaus. Eurocommissiaris Paolo Gentiloni (economie) roept de lidstaten op dat gesprek met lokale en regionale overheden en sociale partners te verdiepen en uit te breiden.Ons land behoort met Bulgarije tot de twee landen die nog geen herstelplan hebben ingediend.

  Herstelplan: oproep voor lokale betrokkenheid

  Het Europees Herstelplan van 800 miljard euro heeft een diepe dialoog nodig op alle overheidsniveaus. Eurocommissiaris Paolo Gentiloni (economie) roept de lidstaten op dat gesprek met lokale en regionale overheden en sociale partners te verdiepen en uit te breiden.

 • Stijn Lavier*, als ambtenaar werkzaam in een Amsterdams zwembad, krijgt op een dag toestemming om – onder voorwaarden – nevenwerkzaamheden te verrichten. In zijn geval: het geven van zelfstandige zwemlessen. Als die nevenactiviteit wijzigt, moet hij dit melden aan zijn leidinggevende. En hij mag die zwemlessen niet geven in het zwembad waar hij werkt.

  Zwemlessen mogen niet concurreren

  Een Amsterdamse ambtenaar runt een eigen zwemschool en concurreert daarmee met een gemeentelijk zwembad waar hij werkt. In hoeverre is hier sprake van belangenverstrengeling?

 • Beeld: Shutterstock

  Raad Rotterdam wil maatregelen na ‘zomer van geweld’

  Reageer

  De Rotterdamse gemeenteraad wil meer politie-inzet in wijken waar de afgelopen zomer geweldsincidenten plaatsvonden. De partijen zeggen zich zorgen te maken over het wapenbezit in de stad, vooral onder jongeren.

 • © Shutterstock

  Statenlid Flevoland: ‘Gemeente, steun Afghanen’

  ‘Gemeenten, spreek je uit over de humanitaire catastrofe in Afghanistan. Toon medeleven met de Afghaanse gemeenschap in Nederland. Maak gebruik van de expertise van de lokale Afghaanse verenigingen en kaart het onderwerp ook aan in het Comité van de Regio’s.’

 • Een verdubbeling van het aantal woningen in Lelystad in 2040 moet mogelijk zijn. Maar dat betekent wel dat de gemeente een projectorganisatie op moet tuigen die kan bijsturen als het moet. Dat betoogt de Delftse hoogleraar gebiedsontwikkeling Friso de Zeeuw.

  'Lelystad kan ambitie waarmaken met goede afspraken'

  Een verdubbeling van het aantal woningen in Lelystad in 2040 moet mogelijk zijn. Maar dat betekent wel dat de gemeente een projectorganisatie op moet tuigen die kan bijsturen als het moet. Dat betoogt de Delftse hoogleraar gebiedsontwikkeling Friso de Zeeuw.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!