of 61869 LinkedIn

Nieuws

 • De bevoegdheid om te handhaven is formeel afgesproken, lokaal moet er in overleg met de driehoek worden geregeld hoe en waar de boa's precies worden ingezet. Gemeenten zijn vrij om te kiezen of boa's mogen handhaven of niet.

  Boa's mogen op avondklok handhaven

  1 reactie

  Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) mogen vanaf maandag handhaven op de avondklok. Dat bevestigt de voorzitter van de Nederlandse BOA Bond Ruud Kuin na berichtgeving van Hart van Nederland. De afgelopen dagen heeft de bond bij het ministerie van Justitie en Veiligheid aangedrongen boa's die bevoegdheid te geven.

 • Wethouder Van Gils.

  Rotterdam betuigt spijt in slepende beroepsziektezaak

  Reageer

  De gemeente Rotterdam heeft voor het eerst spijt betuigd over de gang van zaken rondom oud-medewerker Jaco van Heijst die chronisch ziek werd door zijn werk voor de gemeente, meldt het datajournalistieke platform Pointer. De zaak duurde zo'n 7 jaar, mede doordat de gemeente de beroepsziekte niet erkende.

 • De gemeente Alkmaar heeft (interne) regelgeving niet gevolgd in de verkoop en exploitatie van het voormalige Vegro-terrein, wees feitenonderzoek van Hoffmann Bedrijfsrecherche uit. Het vond geen concrete aanwijzingen dat dit bewust gebeurde om partijen te bevoordelen of te benadelen. Onafhankelijke Partij Alkmaar (OPA) wil nu dat de procedure wordt overgedaan en de diverse opties aan de raad worden voorgelegd.

  ‘Laat raad Alkmaar beslissen over verkoop Vegro-terrein’

  De gemeente Alkmaar heeft (interne) regelgeving niet gevolgd in de verkoop en exploitatie van het voormalige Vegro-terrein, heeft feitenonderzoek van Hoffmann Bedrijfsrecherche uitgewezen. Het bureau vond geen concrete aanwijzingen dat dit bewust gebeurde om partijen te bevoordelen of te benadelen. Onafhankelijke Partij Alkmaar (OPA) wil nu dat de procedure wordt overgedaan en de diverse opties aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

 • Staatssecretaris Van Huffelen.

  VNG: 'Belastingdienst gooit problemen over de schutting'

  Reageer

  De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) maakt zich zorgen over de ‘herstelaanpak’ van de staatssecretaris van Financiën, Alexandra van Huffelen (Toeslagen, D66), in de kindertoeslagenaffaire. De vereniging heeft hierover een brief geschreven aan het kabinet en doet daarin ‘voorstellen voor het vervolg’.

 • Zo concludeerde het college dat de vrouw tussen 2015 en 2018 ál haar boodschappen van haar ouders had gekregen, ondanks bankafschriften en verklaringen van zowel de vrouw als haar ouders, die dat ontkrachtten.

  Geen zorgvuldig onderzoek in boodschappenkwestie

  De gemeente Heerenveen heeft nagelaten zorgvuldig onderzoek te doen bij een terugvordering van ruim 14.000 euro op de bijstandsuitkering van een inwoner. Dat blijkt uit een kritisch rapport van de bezwarencommissie die de zaak behandelde. Het college van Heerenveen – dat het rapport niet wilde delen met de gemeenteraad – verzekerde raadsleden eerder deze week nog dat er altijd onderzoek wordt gedaan bij een besluit om terug te vorderen.

 • Voor lokale bestuurders, politici en ondersteuners geldt de avondklok niet. Als fysiek moet worden vergaderd, mogen zij zich ook na 21 uur buiten vertonen.

  Avondklok zit (lokale) democratie niet echt in de weg

  Voor burgemeesters, wethouders, raads- en commissieleden en griffiers geldt de avondklok niet, die zaterdag ingaat. Zij mogen zich na 21 uur buiten vertonen als er fysiek wordt vergaderd, of als het noodzakelijk is om vanuit het gemeentehuis een digitale vergadering bij te wonen.

 • De terugvordering op de bijstandsuitkering van een inwoner van Heerenveen die boodschappen voor haar ouders deed, was volgens de gemeente terecht. Wel wil het college, net als de raad, in het vervolg een ruimer bedrag aan giften vrijstellen van controle.

  Heerenveen wil meer ruimte voor giften in de bijstand

  De terugvordering op de bijstandsuitkering van een inwoner van Heerenveen die boodschappen voor haar ouders deed, was volgens de gemeente terecht. Wel wil het college, net als de raad, in het vervolg een ruimer bedrag aan giften vrijstellen van controle. 

 • Criminelen in de zorg moeten snoeihard worden aangepakt. Gemeenten lopen daarbij tegen obstakels op. De veertien Twentse gemeenten willen als proeftuin voor het land fungeren.

  Criminelen in de zorg moeten keihard aangepakt

  Criminelen in de zorg moeten de pas worden afgesneden. Gemeenten lopen daarbij echter tegen dikke muren aan. De veertien Twentse gemeenten willen als proeftuin voor het land fungeren. Niet alleen door de huidige obstakels bij de aanpak van ‘rotte appels’ te beslechten, maar ook om met oplossingen te komen die landelijk kunnen worden ingevoerd.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!