Advertentie

Vluchtelingenstroom heeft Nederland bereikt

Voor het eerst zijn er binnen een week meer dan 3000 voornamelijk Syrische vluchtelingen de Nederlandse grens gepasseerd. Gemeenten doen op hun eigen manier hun best om te helpen.

15 september 2015

Met 3100 arriverende vluchtelingen in een week kun je vaststellen dat de grote stroom nu ook Nederland heeft bereikt. Op het Centraal Station van Amsterdam meldden zich de afgelopen dagen honderden Syriërs zich bij de politie. Maar de mensen steken op verschillende plekken de grens over. In Emmen worden extra bussen en touringcars ingezet om de vluchtelingen naar het landelijke aanmeldcentrum in Ter Apel te brengen. Ondertussen wordt de marechaussee ingezet om de grenzen te controleren.

Vesnelde opvang
Die controles zijn er echter niet op gericht om de vluchtelingen terug te sturen of aan te houden. Op deze manier worden de vluchtelingenstromen in kaart gebracht. Gemeenten maken zich ondertussen op voor de toeloop, de een wat sneller dan de ander. De gemeente Weert bijvoorbeeld, maakt een leegstaande kazerne met spoed leeg voor duizend vluchtelingen met een status. ‘Het zou eigenlijk zes weken duren voor het geschikt zou zijn voor de opvang,’ legt een gemeentewoordvoerder uit. ‘Met hulp van defensie kunnen we komende woensdag de eerste bewoners al welkom heten.’

 
Politieke steun 

Een extra beroep van staatssecretaris Dijkhoff voor nog eens 1000 vluchtelingen moest de gemeente afwijzen: ‘We hebben de opvang voor 1000 mensen afgesproken en gecommuniceerd naar de bewoners, we houden ons aan het oorspronkelijke plan. We willen geen processtappen overslaan en politieke steun verliezen,’ aldus de gemeentewoordvoerder.

 
Overnachten op station

De laatste tijd overnachten steeds vaker vluchtelingen op Amsterdam CS omdat ze de laatste trein richting Ter Apel hebben gemist. Volgens korpschef Aalbersberg zijn er de afgelopen dagen honderden vluchtelingen naar de hoofdstad gekomen. ,,Vrijdag en zaterdag bijna kwamen er bijna tweehonderd vluchtelingen per dag aan'', zegt hij tegen de lokale zender AT5 . ,,Historisch gezien zijn dat er zo'n 1300 per jaar, en vorig jaar 3000. Je kunt dus wel nagaan dat dit ontzettend veel is.'' De politie helpt ze met een treinkaartje en zet ze op de trein. In Ter Apel is het aanmeldcentrum van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), waar asielzoekers die net in Nederland zijn worden opgevangen en waar de asielprocedure begint. Volgens de politie is het maandag een van de eerste keren dat een groep vluchtelingen op het station staat.


Grensgemeente

De gemeente Roermond, vlakbij de Duitse grens, heeft nog niets gemerkt van nieuwe vluchtelingen. ‘Op een steenworp afstand over de Duitse grens in Niederkrüchten staat een oude Engelse legerbasis klaar om vluchtelingen op te vangen,’ vertelt de gemeente. ‘We hebben nog geen verzoek van het COA gehad, zodra dat het geval is gaan we ons daarover beraden.’

Tegenstanders

In Enschede demonstreerden gisteravond ruim honderd mensen tegen de komst van een asielzoekerscentrum (azc) in de stad. Op het plein voor het stadhuis hadden zich ook zo'n vijftig mensen verzameld die juist voor een azc in Enschede zijn. De politie was aanwezig om voor- en tegenstanders uit elkaar te houden. ,,Maar de sfeer is eerder gemoedelijk dan grimmig'', zei een woordvoerder van de gemeente.


Minderjarige vluchtelingen 

Utrecht heeft in het asielzoekerscentrum Oog in Al plaats gemaakt voor de opvang van vijftig alleenstaande, minderjarige asielzoekers (ama's). De stad is bovendien samen met het Nidos, de jeugdbeschermingsorganisatie voor jonge vluchtelingen, op zoek naar mogelijkheden om minderjarige asielzoekers in zelfstandige woningen onder te brengen.


Gewone huizen

Utrecht heeft maandag ook een meldpunt in het leven geroepen waar mensen leegstaande gebouwen kunnen aanmelden die mogelijk geschikt zijn voor noodopvang. Het Nidos wil in Utrecht bij wijze van proef ongeveer veertig ama's in tien gewone huizen in gewone wijken onderbrengen. Het Nidos zorgt voor budget en begeleiding. De organisatie denkt dat jongeren makkelijker integreren als ze in gewone huizen wonen.


Te kleine locaties

Het COA krijgt ondertussem veel reacties van gemeenten vertelt een woordvoerder, maar niet alles is geschikt voor noodopvang. ‘Wanneer er te kleine aantallen worden aangeboden is het niet haalbaar.’ Er wordt daarom ook nadrukkelijk verwezen naar de speciale gemeentepagina van het COA.


EU-akkoord
Overigens heeft de Europese Unie maandag formeel besloten 40 duizend asielzoekers vanuit Griekenland en Italië over Europa te verdelen. De herplaatsing heeft geen verplicht karakter. Het gaat gelden voor vluchtelingen die tussen 15 augustus van dit jaar tot september 2017 in Griekenland of Italië zijn gearriveerd of nog binnenkomen. Over de verplichte herverdeling van nog eens 120.000 vluchtelingen zijn de bewindslieden nog in gesprek.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Herman Bekker / --
Bewondering voor de mensen die dit doen maar ook verbijstering over de totale politieke onmacht.Heb opvang vluchtelingen jaren moeten doen in een tijd dat het geen geliefd job was en de vluchtelingen ook niet. Praat over de gehele wereld. Wat Europa doet is te vergelijken met het openen van een winkeldeur en roepen dat je welkom bent zonder enige regie. Mensen op de vlucht hebben structuur nodig en snel duidelijkheid wat hun positie is. Emoties die politici tonen zijn krokodillentranen. Er zal op basis van Verdragen ook nee moeten worden verkocht is hartverscheurend maar That's a fact of life" Wat ook opvallend is dat ik geen AMC's in Wassenaar zie of Rozendael bij Arnhem,dat zijn de rijkste Gemeenten van Nederland. Zou de waarde van de huizen dan te snel dalen ??? Ben verbitterd dat weet ik maar gelijke monniken gelijke kappen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
C / Nederlander
Wat een waanzin, niet te geloven!!!Iedereen die maar een scheet dwars heeft zitten kan naar Noord Europa trekken, bed bad en brood claimen, voorrang op de woningmarkt, gratis miele wasmachine, telefoon hebben ze al... voor de selfies bij aankomst op het strand.ISIS heeft een half jaar geleden al gezegd dat ze de Europese grenzen zouden overspoelen met vluchtelingen, en tada daar zijn ze... massa's jonge kerels in de bloei van hun leven komen even landje shoppen. Waar is het meeste te halen?? Duitsland, Zweden, Engeland... gelukkig was NL tweede keus omdat elders nog meer te halen was. Nou de Duitse grenzen dicht zijn kunnen wij de borst nat maken...Vreemd trouwens dat je op TV alleen maar zielige mensen voorbij ziet komen, maar op het niet gecensureerde internet, de ware aard van de beesten kan ontwaren.Ik wordt ook niet goed van al die mensen die verblind door goede bedoelingen en naïviteit geen flauw idee hebben wat we allemaal binnen onze grenzen halen.Het is wachten op de eerste doden in het AZC, of nog erger... buiten het AZC. Het zal je maar gebeuren, vrienden of kennissen afgeslacht door hals af snijders van over ver... Bij wie kan je dan verhaal halen??? Vast niet bij een van de 1500 vol idioten als op het plaatje van de grote markt... of de directeur van het nu zeer goed verdienende Centraal Opvang Asieleisers.Ik hoop dat de Nederlandse burger eindelijk eens wakker wordt en verhaal gaat halen bij het misselijkmakende goedvolk wat ons ondoordacht in deze ellende stort!!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
henk bongers / burger
Wat een lafheid bij de regering.

Geen duidelijke standpunten innemen betekent dat alles je gewoon overkomt/overspoeld.Conclusie: Grenzen potdicht en de binnengekomen profiteurs zo snel mogelijk terug.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
ambtenaar / gemeenteambtenaar
Te gek voor woorden wat er allemaal weer gebeurt en kan in nederland . ten eeerste hoezo arm en op de vlucht ze hebben dik betaald om hier te kunnen komen lopen rond met de duurste telefoons merkkleding en schoenen en hoezo geen geld ze krijgen bij mc donald in rotterdam het niet gratis. alleen de zielige beelden worden je voorgeschoteld door de media en de belanghebbers zoveel mogelijk van dit soort gasten hier te krijgen . dit zijn de voorlopers geld wordt door familie daar ingezameld zodat ze kunnen komen om naderhand alles wat oud zwak en misselijk is ook naar hier te halen onder het mom van hereniging wat jaren geleden ook is gebeurt en we nu nog steeds de wrange vruchten van plukken . Ouderen, zieken, aowers, bejaarden en andere hulpbehoevende mensen worden steeds verder gekort en afgeknepen hier. En nu staan we toe dat duizenden gelukzoekers ons land nu en in de toekomst overspoelen wat een nog grotere druk op onze uitkerings en gezondheidsregelingen gaat brengen en wij als hardwerkende nederlanders weer op kunnen gaan brengen. En ja stop ze ook in wassenaar , bloemendaal ,bergen en andere upperclass gemeentes dan kunnen diegene die met dit soort beslissingen ook een lepel in de pap hebben ook genieten van de toekomstige overlast en ellende wat dit met zich mee gaat brengen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Joost
Precies waar die terroristen op uit zijn. Mensen verjagen die het westen overspoelen met als gevolg onenigheid in diverse parlementen. Hoe stom kunnen we hier zijn.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie