Advertentie

Meer initiatief moskeeën gewenst bij radicalisering

Om radicalisering onder moslimjongeren tegen te gaan moeten moskeeën zelf initiatief nemen om contact te zoeken met de gemeente. Dit zegt de VNG na een oproep van Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO).

05 februari 2014
Moskeekoepels kunnen het beste zelf het initiatief nemen om met gemeenten samen te gaan werken in de aanpak tegen radicaliserende jongeren. Dat zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) woensdag. Drie belangrijke koepels roepen Nederlandse gemeenten woensdag in Trouw op om regelmatig met elkaar te overleggen over wat er speelt binnen en rond een moskee.
Imam naar gemeentehuis
De oproep komt van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), het Turkse Milli Görüs en het Samenwerkingsverband voor Marokkaanse Nederlanders. De imam zou maandelijks of één keer per kwartaal langs moeten gaan op het gemeentehuis. Daar zou dan gesproken kunnen worden over eventuele radicalisering binnen de achterban en kan er samen met de gemeente een plan van aanpak worden gemaakt om dat tegen te gaan.

Signaal

Volgens VNG kan zo'n overleg nuttig zijn, maar ligt het initiatief bij de moskeekoepels. ,,Het is per gemeente weer anders'', zegt een woordvoerder van de VNG. ,,Maar de koepels geven een duidelijk signaal af. Dat signaal kunnen gemeenten niet zomaar voorbij laten gaan.''


Samenwerking religieuze gemeenschappen

De koepels reageren met hun oproep in Trouw op een appel van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). Die schreef maandag aan de Tweede Kamer dat er een betere samenwerking moet komen tussen religieuze en etnische gemeenschappen en gemeenten.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kees de Vette / adviseur
Misleidende titel (althans dat mag ik hopen)
Hannes Haganum / kritisch lezer
We hebben toch vrijheid van godsdienst ? De regering heeft haar eigen verantwoordelijkheid en wie in buitenlandse krijgsdienst treedt of zich aansluit bij een buitenlandse oorlogspartij, dient per direct het staatsbugerschap te verliezen. Ze mogen best naar Syrië gaan, maar het wordt dan een enkele reis. Het paspoort vervalt gewoon en bij terugkeer zijn ze een ongewenste vreemdeling. Alles is een keuze in het leven, ook gaan vechten in Syrië.
Advertentie