bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Marlies Westerhof wint opleidingscheque met ‘Vissenkom-sessies’

Donderdag 29 maart vond de jaarlijkse Jonge ambtenarendag plaats. Het centrale thema tijdens deze dag was ‘Vooruit, de toekomst centraal’. De Bestuursacademie daagde de deelnemers van de Jonge Ambtenarendag uit om hun visie te delen rondom het subthema ‘Vooruit door verbinden’. Ze vroeg de deelnemers om concreet te worden in wat zij zouden kunnen doen, binnen hun functie om de verbinding en samenwerking met burgers en andere externe partijen aan te gaan. Aanleiding voor deze prijsvraag was dat de Bestuursacademie in haar trainingen en opleidingen veel professionals ziet die hun blik wel naar buiten willen richten en de verbinding wel willen zoeken, maar daar vaak geen handen en voeten aan kunnen geven. Er zijn altijd beren op de weg, er zijn altijd redenen om het niet te doen.

‘Vissenkom-sessies’, winnende inzending
Het winnende idee was afkomstig van Marlies Westerhof. Zij dacht na over verdienmogelijkheden voor plattelandsontwikkeling in Drenthe. Ze wilde branchevreemd inspireren, professionaliseren en zocht daarbij naar rendement. Binnen haar kunnen bedacht ze hoe lokale initiatieven verder geholpen kunnen worden met een kennisnetwerk in plaats van subsidies (in tijden van bezuinigingen) en zo ontstond het idee van de ‘vissenkom-sessies’.

De jury koos voor het idee van ‘Vissenkom-sessies’ van Marlies Westerhof, omdat het praktisch uitvoerbaar is en het lef toont om iets anders dan anders te organiseren.
In het programma tussen Frans Nauta (lector Innovatie Publieke Sector HAN, oud-secretaris Innovatieplatform) en Agnes Jongerius (voorzitter van FNV) mocht Marlies Westerhof daarom het podium in de Domkerk van Utrecht betreden en even de inspiratie zijn voor de aanwezige 600 jonge ambtenaren. Met een trotse glimlach nam zij de opleidingscheque t.w.v. € 1.000,- van de Bestuursacademie Nederland in ontvangst.

Marlies Westerhof over haar idee
“Door ‘vissenkom-sessies’ te organiseren helpen we lokale initiatieven verder. In de ‘vissenkom’ brengen we experts uit 10 totaal verschillende sectoren bij elkaar, bijvoorbeeld de financiële, kennis- en kunstsector. Deze sessies gaan over de zoektocht van mensen en organisaties om in tijden van bezuinigingen het platteland van Drenthe leuk en leefbaar te houden. Bovendien laten we met deze aanpak zien dat het inzetten van een kennisnetwerk in plaats van subsidies ook een manier is om projecten en (indirect) beleid te realiseren.”

In de succesvolle voorbeelden van nieuwe verdienmogelijkheden die Marlies Westerhof tegen kwam in haar zoektocht, bleek dat juist een speciale manier van werken door een betrokken ambtenaar bijdroeg aan het succes van het project. Marlies Westerhof legt uit: “Denk daarbij aan open, helpend, transparant en door het delen van kennis en netwerken bij te dragen aan het proces in plaats van als louter als geldschieter te fungeren. En dus concludeerde ik dat als overheden willen bijdragen aan het ontwikkelen van nieuwe verdienmogelijkheden, zij voornamelijk hun manier van werken dienen te veranderen. Door te durven experimenteren met nieuwe aanpakken kun je in mijn ogen je nieuwe rol steeds beter gaan uitvoeren. En laat je daarbij vooral inspireren door de vraag vanuit het gebied en nieuwe samenwerkingsverbanden.” Enthousiast meldt Marlies Westerhof tenslotte nog dat de eerste sessies al gepland staan voor uitvoering.

Over Marlies Westerhof
Marlies Westerhof is trainee en medewerker project uitvoering op de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, Natuur en Milieu in het team Ontwikkeling Platteland van provincie Drenthe. De ‘vissenkom-sessies’ zijn de afsluiting van haar verkenning naar nieuwe verdienmogelijkheden.

Afbeelding

Fotografie: Ramon Mosterd www.ramonmosterd.nl

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.