Advertentie

‘Lokaal vuurwerkverbod risico voor handhavers’

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vreest grote risico's voor handhavers en politie als er een lokaal verbod komt op het afsteken van vuurwerk. Ze wil dat er een landelijk verkoop- en distributieverbod komt. Zolang dat er niet is, kan iedereen volgens haar overal vuurwerk kopen en breng je de mensen die ertegen moeten optreden in een ‘buitengewoon lastige positie’.

09 januari 2020
burgemeester-Halsema.jpg
Burgemeester Halsema van Amsterdam

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vreest grote risico's voor handhavers en politie als er een lokaal verbod komt op het afsteken van vuurwerk. Ze wil dat er een landelijk verkoop- en distributieverbod komt. Zolang dat er niet is, kan iedereen volgens haar overal vuurwerk kopen en breng je de mensen die ertegen moeten optreden in een ‘buitengewoon lastige positie’.

Druk uitoefenen op Tweede Kamer

Halsema riep de Amsterdamse gemeenteraad, waarvan een meerderheid het afsteken van vuurwerk wil verbieden, dan ook op druk uit te oefenen op de partijen in de Tweede Kamer om een landelijk verkoopverbod te verwezenlijken. De burgemeester vindt ook dat er iets moet gebeuren gezien de schade door vuurwerk en het geweld tegen handhavers en politie. Ze reageerde hiermee op een initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren, die wil dat de gemeenteraad zo snel mogelijk instemt met een afsteekverbod tijdens de jaarwisseling.


‘Meeste mensen respecteren verbod’

Fractievoorzitter Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren bleef ondanks het betoog van de burgemeester bij zijn voorstel. Hij verwacht dat als er een lokaal afsteekverbod komt, zo'n 80 procent van de inwoners zich hier wel aan zal houden. Dat maakt het volgens hem makkelijker voor de politie om te handhaven op de overtreders. Halsema zei ook wel te geloven dat veel mensen het verbod zullen naleven. ‘De vraag is welk effect heeft het op mensen die te kwader trouw zijn. Die eigenlijk vuurwerk gebruiken om in containers of naar mensen te schieten.’


Vuurwerkshows

De meeste partijen spraken wel hun wens uit om vuurwerkshows te organiseren op meerdere plekken in de stad voor Amsterdammers die er wel plezier aan beleven. Halsema zei in elk geval niets te voelen voor het invoeren van vuurwerkzones, zoals in Rotterdam afgelopen jaarwisseling. ‘Dat heeft totaal niet gewerkt.’ Een gedeeltelijk verbod in bepaalde gebieden of in bepaalde gemeentes werkt ook volgens voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP niet. ‘Dan ontstaat er een waterbedeffect in omliggende plaatsen, omdat mensen op zoek gaan naar plaatsen waar ze wel vuurwerk kunnen afsteken. Een landelijk verbod is veel gemakkelijker te handhaven.’


‘Landelijk vuurwerkverbod te handhaven’

De ACP-voorman verwacht dat de meeste mensen zich aan een dergelijk verbod houden, zeker als ze nog wel siervuurwerk kunnen kopen. De politie kan haar aandacht dan beperken tot degenen die zich niets van een verbod aantrekken. ‘Nu moeten we eerst kijken of het vuurwerk dat ze afsteken wel of niet illegaal is, dat is bij een knalverbod veel duidelijker.’ De politie heeft de mogelijkheden om een landelijk verbod op knalvuurwerk en pijlen te handhaven, aldus Van de Kamp. Daarvoor hoeft iemand die toch knalvuurwerk afsteekt niet op heterdaad te worden betrapt. ‘Er is steeds meer technologie om te bewijzen dat iemand het gedaan heeft. Ook de vele camera's in het publieke domein helpen daarbij. En burgers kunnen ook fotootjes maken, dan hoeven de mensen die gastjes niet aan te spreken en hebben we toch bewijs dat ze het gedaan hebben.’ Ook opsporing via digitale routes is volgens Van de Kamp steeds beter mogelijk.

Vuurwerkbranche steunt gedeeltelijk verbod
Ook de vuurwerkbranche staat achter de oproep om knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden en wil daarover in overleg met politie, burgemeesters en de overheid. Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) wil een akkoord bereiken waarin ‘de randvoorwaarden voor een veilige en feestelijke jaarwisseling’ zijn opgenomen. De brancheorganisatie zegt de aanbeveling uit het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat de overheid vuurpijlen en knalvuurwerk moet verbieden te steunen. Maar volgens BPN werkt zo'n verbod alleen als illegaal vuurwerk beter wordt bestreden. ‘Het bezit en verkoop van illegaal vuurwerk, wangedrag en vernieling moeten hard aangepakt en bestraft worden.’ (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Natuurlijk neemt de burgemeester van Amsterdam hier een goed standpunt in. De besluitvorming van Rotterdam is echter minstens zo belangrijk. Daarmee wordt immers de knuppel in het hoenderhok gelegd. Het Kabinet/justitie zijn nu aan zet voor landelijk gezien uniforme besluitvorming (particulier bezit/afsteken verbieden en siervuurwerk uniform lokaal toestaan).
JaapvV / adviseur
Eng he, iets verbieden. Dat zou je zomaar moeite kunnen kosten. Nee, gedogen, daarin zijn we kampioen. Want dat doet geen pijn en we hebben dan toch het idee dat het werkt. Drugs, wietplantages, vuurwerk, schietpartijen, maakt niet uit. Het is duidelijk dat de politiek in NL helemaal niks meer aanstuurt. Laat staan dat er nog iemand zegt: Zo gaan we het doen. Waardoor er nooit meer iets verboden hoeft te worden...
Advertentie