Advertentie

LIVEBLOG CORONA 15 APRIL 2020

in dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

15 april 2020
Corona-krantenkop-shutterstock-1656076474.jpg

in dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.



19.30: Cultuur gesteund met 300 miljoen

Het kabinet trekt 300 miljoen euro extra uit om de cultuursector te ondersteunen. Dat maakt het ministerie van Onderwijs woensdag bekend. Met het geld worden onder meer subsidies voor instellingen en festivals verhoogd die door het Rijk worden bekostigd, maar ook voor private instellingen en organisatoren van festivals. Ook gemeentelijke en provinciale podia en filmtheaters kunnen op extra steun rekenen.

Het steunpakket bestaat uit vier onderdelen. Een deel is bedoeld voor de zogenoemde culturele basisinfrastructuur: onder andere musea, theater- en filmfestivals die rechtstreeks door het ministerie worden bekostigd. Ook voor de culturele instellingen die hun geld krijgen van de rijksfondsen komt extra geld vrij.(ANP)



19.15: Kabinet wil snel corona-app

Het kabinet heeft meer dan 750 voorstellen van bedrijven en deskundigen binnen voor de corona-apps die het wil laten ontwikkelen. De komende dagen gaat 'coronaminister' Hugo de Jonge om tafel met bedrijven, virus-experts en IT-, privacy- en veiligheidsdeskundigen. Volgende week moet er een goed voorstel liggen. Dat zei de zorgminister in een persconferentie na crisisberaad van de regering. Dit weekeinde vroeg het kabinet bedrijven om voorstellen. Die hadden tot dinsdag de tijd om voorstellen in te dienen. Met experts wil De Jonge kijken "welke voorstellen de tests kunnen doorstaan". Daarbij staat privacy centraal, benadrukt hij.

Het gaat om twee apps: één die laat zien of een gebruiker in de buurt is geweest van een andere gebruiker die besmet blijkt te zijn, en één die het vervolgens makkelijker maakt om vanuit huis contact te houden met de dokter. (ANP)





16.35: Gemeente Utrecht noemt uitstel Ronde van Spanje ‘heel erg jammer’
Het feestje, dat de start van de Ronde van Spanje in augustus in Utrecht had moeten zijn, gaat voorlopig niet door. Door de herziening van de wielerkalender, nodig vanwege de coronacrisis, is de Spaanse wielerkoers sowieso verplaatst tot laat in het najaar. De organisatoren zoeken nog een datum voor de wedstrijd die zou beginnen met drie etappes op Nederlandse bodem. ‘Heel erg jammer’, zegt de Utrechtse wethouder Klaas Verschuure (Economische Zaken). Zoals de start van de Tour de France in 2015 de stad in een roes kreeg, had nu de Vuelta Utrecht op 14 en 15 augustus in de ban van het wielrennen moeten brengen. De voorbereidingen zijn al lange tijd bezig. ‘Zeker ook voor alle vrijwilligers, buurtbewoners en actieve ondernemers die zich op de komst van de wielerronde hadden verheugd is dit een tegenvaller’, zegt Verschuure. ‘Corona zet de hele sportwereld op zijn kop en het treft nu ook de Vuelta. Een concrete nieuwe datum is er nog niet. De internationale wielerbond UCI en de Spaanse organisatoren gaan de komende weken overleggen wanneer de ronde wel verreden kan worden. Pas dan bekijken we met La Vuelta Holanda, met Den Bosch, Breda en de provincies wat de mogelijkheden zijn.’ In Breda heeft wethouder Daan Quaars (Sport) er ook zorgen bij. 'De gevolgen zijn nu nog niet inzichtelijk, maar ze zijn hoe dan ook enorm. Het is geen straatbarbecue die je verplaatst. Breda is al twee jaar bezig om het evenement te organiseren', vertelt Quaars. 'We zagen het uiteraard wel aankomen. Het is goed dat het half augustus niet doorgaat. Maar we hebben nu ongelooflijk veel vragen, en iedere vraag leidt tot moeilijke antwoorden. De signalen die we krijgen zijn dat de organisatie nog steeds graag naar Nederland komt. De wereld verandert dagelijks, het is onze taak om te anticiperen op de beslissingen die de UCI neemt.' (ANP)



15.40: Gemeenten coördineren noodkinderopvang op scholen ook in meivakantie
Zowel de kinderopvang als basisscholen blijven in de meivakantie noodopvang aanbieden voor kinderen van ouders met ‘cruciale beroepen’ en kinderen uit kwetsbare gezinnen. De betrokken partijen hebben met elkaar afgesproken dat noodopvang een gezamenlijke verantwoordelijkheid is, zo laat de Brancheorganisatie Kinderopvang weten. Hoe de opvang tijdens de vakantie precies wordt ingevuld, kan per plaats verschillen. ‘De gemeenten hebben daarin een coördinerende rol’, aldus de brancheorganisatie. Directeur Emmeline Bijlsma is blij met de afspraken. ‘Het is voor ons heel belangrijk dat we aan ouders en kinderen kunnen garanderen dat de noodopvang doorgaat.’ Als alle scholen in de meivakantie helemaal dicht zouden gaan, zou de kinderopvang de volledige noodopvang moeten verzorgen. De vrees was dat de opvang daardoor niet gegarandeerd zou kunnen worden. ‘Wij vinden het echt belangrijk dat het van ons samen is’, zegt Bijlsma. ‘Ook in de meivakantie.’ Het ministerie van Onderwijs was niet direct bereikbaar voor een bevestiging van de afspraken. (ANP)



15.30: Extra lading ‘Shelterbags’ om daklozen coronavrij te houden
Stichting Sheltersuit, een maatschappelijke onderneming die beschermende kleding en slaapzakken voor daklozen maakt, gaat 1400 extra Shelterbags produceren voor daklozen in Nederland. Dat meldt maatschappelijk ontwikkelaar Start Foundation, die het grootste deel van de productiekosten van de nieuwe lading dekt. Stichting Sheltersuit had hiervoor al een voorstel ingediend bij het ministerie van VWS, op verzoek van de staatssecretaris, maar kreeg tot op heden geen antwoord, zegt Start Foundation: ‘Daar kunnen de daklozen niet langer op wachten nu de coronacrisis nog niet voorbij is.’

Stichting Sheltersuit deelde al eerder de beschikbare voorraad uit aan daklozen in diverse steden, die in dank werden ontvangen. ‘De angst voor besmetting op de nachtopvanglocaties is groot en de alternatieven schieten tekort’, aldus Start Foundation.

De Shelterbag is een waterafstotende en windwerende op maat gemaakte slaapzak. Zowel de Shelterbag als de Sheltersuit (die ook geschikt is voor de winterperiode) worden gemaakt in Enschede door vrijwilligers, ex-daklozen en ex-vluchtelingen. Beide producten worden gemaakt van restmaterialen.

Afbeelding
©Stichting Sheltersuit



14.50:Aantal ziekenhuisopnames per 100.000 stijgt het sterkst in Oudewater

In de Utrechtse gemeente Oudewater stijgt het aantal ziekenhuisopnames per 100.000 inwoners het sterkst als men de RIVM-cijfers van vandaag vergelijkt met die van gisteren. Oudewater is ook de enige Utrechtse gemeente die hoog in de lijst staat als men het aantal opnames per 100.000 inwoners onder elkaar zet – de overige eerste twintig bevinden zich allemaal in Limburg en Noord-Brabant.

 

 

Opnames per 100.000 inwoners

 

Gemeente

Opnames

Vandaag

Gisteren

Verschil

Provincie

Oudewater

23

224,9

205,4

+19,5

Utrecht

Olst-Wijhe

12

65,7

54,8

+10,9

Overijssel

Voerendaal

15

120,3

112,3

+8

Limburg

Reusel-De Mierden

9

68,6

61

+7,6

Noord-Brabant

Woudenberg

9

67,4

59,9

+7,5

Utrecht

Buren

9

33,7

26,2

+7,5

Gelderland

Uitgeest

5

36,6

29,3

+7,3

Noord-Holland

Gulpen-Wittem

15

105,8

98,8

+7

Limburg

Nieuwegein

34

53,6

47,3

+6,3

Utrecht

Asten

13

77,7

71,7

+6

Noord-Brabant

Heel Nederland

Aantal

Verschil

Positief geteste personen

28.153

+734

Ziekenhuisopnames

9.127

+188

Overleden personen

3.134

+189

Bron: RIVM




13.20: Minister dringt aan op voortzetten gemeentelijke gevelcontroles

Het ministerie van Binnenlandse Zaken dringt er bij gemeenten op aan om de inventarisatie van gebouwen met een verhoogd brandrisico vanwege onveilige gevels voort te zetten. Dat schrijft waarnemend minister Knops in een brief aan de Tweede Kamer. Gisteren werden zijn taken weer overgenomen door minister Ollongren.

De minister maakt zich zorgen over de controle die gemeenten moeten uitvoeren op de brandveiligheid. Die controle is in 2018 ingesteld na de brand in de Londense Grenfell Tower, waarbij een onveilige gevel zorgde voor een snelle verspreiding van de brand. Volgens Knops was driekwart van de gemeenten medio 2019 begonnen met de inventarisatie, en is het van groot belang dat de controle wordt voortgezet en maatregelen worden genomen bij onveilige gebouwen.  ‘Ik heb van de Vereniging Bouw- en woningtoezicht Nederland en Brandweer Nederland begrepen dat door de coronacrisis veel ambtenaren thuis werken of op andere vormen van toezicht worden ingezet,’ schrijft hij in de brief. ‘Ik heb hiervoor begrip, maar ik vind de brandveiligheid van gevels dermate belangrijk dat ik u wil oproepen om ondanks de coronacrisis hiervoor voldoende personele capaciteit in te zetten.’ Het ministerie gaat de komende weken opnieuw een inventarisatie onder gemeenten uitvoeren.



13.13: Kunst aan de muur

Een nieuwe aflevering in onze fotoserie die volledig bestaat uit de foto's die de invullers van de thuiswerkenquête meestuurden! De eerste afbeelding is al kunstig in de manier waarop die geleverd werd. (Op Instagram telt deze aflevering nog twee extra beelden!)

Afbeelding


Afbeelding




12.22: Gemeenteraad voorzichtig positief over songfestival in Rotterdam in 2021

De Rotterdamse gemeenteraad is positief over het doorschuiven van het Eurovisie Songfestival naar 2021, maar het is nog niet duidelijk in welke vorm dat zal plaatsvinden. CDA-raadslid René Segers-Hoogendoorn houdt een ‘enorme slag om de arm’ en sluit de mogelijkheid van een ‘songfestival-op-anderhalve-meter’ niet uit. Ook 50PLUS-fractievoorzitter Ellen Verkoelen houdt rekening met een ‘songfestival light’. Dat meldt het AD.

Eerder werd bekend dat de gemeente Rotterdam heeft al voor 8,1 miljoen euro kosten gemaakt als gaststad van het Eurovisiesongfestival, dat eigenlijk dit jaar zou plaatsvinden maar vanwege de coronacrisis niet door kon gaan. Daarvan wordt maximaal 6,7 miljoen euro niet gedekt door de verzekering als het songfestival in 2021 in Rotterdam doorgaat. Het Rotterdamse college wil het songfestival daarom verplaatsen naar volgend jaar. Wethouder Said Kasmi (cultuur, D66): ‘Als Rotterdam in 2021 gaststad is, zijn de reeds gemaakte kosten niet voor niets geweest.’

De gemeenteraad neemt binnenkort een besluit. De European Broadcast Union (EBU), die het festival organiseert, wil vóór 30 april uitsluitsel van de gemeente.



11.30: Stadsarchief zoekt coronageheugen Bredanaars

Het stadsarchief Breda roept alle inwoners van de stad op om te helpen aan de erfgoedcollectie over het coronavirus en de gevolgen daarvan. Volgens het archief wordt er op dit moment geschiedenis geschreven die veel Nederlanders zich nog lang zullen herinneren. Daarom worden Bredanaars opgeroepen om mee te helpen door foto’s en filmpjes van het leven in de stad tijdens de ‘lockdown’, foto’s van informatieborden, flyers en persoonlijke ervaringen uit aantekeningen, tekeningen en dagboeken op te sturen naar het archief. Het moet een aanvulling worden op de overheidsarchieven, om voor de geschiedschrijving een breder beeld te geven. 


Lees hier het korte corona nieuws van de voorgaande dag.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Menno
Het aantal mensen op de IC neemt niet toe omdat veel mensen niet worden toegelaten op de IC....

Advertentie