Advertentie

Spieken bij de jeugdzorg in Denemarken

Een Nederlandse delegatie brengt vandaag en morgen een bezoek aan Denemarken om te zien wat er te leren valt van de hervorming van het jeugdzorgstelsel daar.

01 september 2014

Een Nederlandse delegatie brengt vandaag en morgen een bezoek aan Denemarken om te zien wat er te leren valt van de hervorming van het jeugdzorgstelsel daar. 

Het gezelschap bestaat uit staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid), minister Plasterk (Binnenlandse Zaken), staatssecretaris Teeven (Justitie), Kinderombudsman Marc Dullaert en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) Jantine Kriens.

Grote bestuurlijke hervorming

In een toelichting op het bezoek stelt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat de Deense jeugdzorg de afgelopen periode een ontwikkeling heeft doorgemaakt ‘die vergelijkbaar is met de stelselherziening waar Nederland nu volop mee bezig is.’ Deense gemeenten kregen de centrale verantwoordelijkheid en regie voor alle zorg voor kind en gezin. Die decentralisatie viel samen met een grote bestuurlijke hervorming waarbij het aantal gemeenten en regio’s fors werd teruggebracht. Nederlandse gemeenten moeten de jeugdzorg vanaf 1 januari 2015 ook zelf regelen. Zij gaan die taak gezamenlijk oppakken, in 42 zogeheten jeugdzorgregio's.

Hervorming jeugdzorg niet klaar op 1 januari

Kinderombudsman Dullaert heeft de situatie in Denemarken vorig jaar als eens bestudeerd en pleitte op basis daarvan ervoor dat Nederland actiever zou kijken naar de lessen die daar zijn geleerd, zowel de positieve als de negatieve. Volgens Van Rijn is er nog veel ruimte om van de Denen te leren. ‘De randvoorwaarden staan voor een groot deel vast, zoals de wet en de budgetten’, stelt hij. ‘Maar om kinderen en gezinnen in de praktijk van alledag goed te helpen is natuurlijk veel meer nodig dan dat. De hervorming van de jeugdzorg is immers niet klaar als op 1 januari de nieuwe Jeugdwet van kracht wordt.

Kabinet dreigt met ingrijpen

Een kwart van de Nederlandse gemeenten (meer precies: 11 van de 42 regio’s) heeft, zo bleek vorige week, nog onvoldoende duidelijk aangegeven hoe ze de jeugdzorg vanaf volgend jaar gaan regelen als ze die taak overnemen van de provincies. In reactie daarop dreigde het kabinet met ingrijpen bij gemeenten die de boel niet op orde hebben. De VNG erkent dat enkele regio’s achter lopen, maar gaat er vanuit dat ook die regio's voor 1 januari hun zaken op orde hebben. De VNG vertrouwt erop dat de gemeenteraden hun college erop aanspreken dat alles op tijd klaar is.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie