bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Onderwijs verduurzamen. Het Canvas Sustainable Education System

Onderwijs verduurzamen Canvas Sustainable Education System

29 oktober 2019
Onderwijs.png

De wereld om ons heen verandert in een ongekend tempo. We zitten in een transitie naar een duurzame maatschappij. Onderwijs verduurzamen is juist bij het mbo belangrijk, want geen enkele onderwijsvorm levert zo’n groot aandeel aan werknemers voor de toekomstige arbeidsmarkt. Tijd om te verduurzamen. Alleen, waar te beginnen?

De transitie naar een duurzame maatschappij vraag om andere kennis, vaardigheden en zienswijze en dit heeft impact op de arbeidsmarkt. De huidige arbeidsmarkt bestaat voor 40 procent uit mbo-opgeleiden. Zij vormen daarmee het grootste aandeel in de arbeidsmarkt. Wij zien daarom dat in mbo-opgeleiden de grootste potentie en uitdaging zit om deze transitie te realiseren.

Deze toekomstige professionals worden vandaag opgeleid voor de duurzame vraagstukken van morgen. In hun opleiding wordt duurzaamheid dan ook steeds belangrijker. Maar duurzaamheid is een breed en veelomvattend begrip en daardoor is duurzaam onderwijs niet vanzelfsprekend. Weet jij waar je kunt beginnen om de mbo-instelling beter te laten aansluiten op de duurzame vraagstukken van vandaag en morgen? Wat doet jouw onderwijs met circulaire economie? Wij hebben er een aanpak op ontwikkeld.


Onze unieke aanpak: Canvas Sustainable Education System

KplusV helpt dagelijks bedrijven en instellingen om hun bedrijfsvoering en processen circulair in te richten. Samen met onze klanten werken we aan een integrale circulaire visie en beleid. Vanuit onze ervaring in het aansluiten van onderwijs en arbeidsmarkt, hebben wij het Sustainable Education System Canvas ontwikkeld. Aan de hand van dit canvas krijg je inzicht in de verduurzamingskansen voor je opleiding, opleidingsdomein en/of de gehele mbo-instelling. In vier processtappen helpen wij je bij onderwijs verduurzamen op een concrete en gestructureerde manier. Eerst brengen we de behoeften en wensen in kaart, vervolgens maken we een analyse van de kansen en criteria, stap drie richt zich op het ontwikkelen van een plan van aanpak en tot slot is de lancering en implementatie van het plan van aanpak.

            Stappenplan duurzaam onderwijs

Waarom onderwijs verduurzamen met KplusV?

Bij KplusV werken we dagelijks aan een toekomstbestendige wereld. Dit doen we op verschillende facetten: we helpen ondernemers, overheid en onderwijs met de transitie naar een innovatie, sociale en duurzame economie. Zo helpen wij ook bij een betere samenwerking tussen (mbo)onderwijs en arbeidsmarkt. We zien een groeiende behoefte naar duurzame ontwikkeling bij zowel mbo-instellingen als de arbeidsmarkt. Daarnaast zien we grote potentie en uitdaging in de groep mbo-opgeleiden om de transitie naar een duurzame maatschappij te versnellen. Wij vinden: tijd voor actie om te verduursamen


Zelf aan de slag met onderwijs verduurzamen?

Wat betekent duurzaamheid voor jou? Waar staan jij en je organisatie in de duurzame transitie? Waar liggen kansen om het onderwijs te verduurzamen en zo (nog) beter te laten aansluiten op de wereld van morgen? En hoe maak je keuzes in en prioriteer je kansen?

Graag vertellen wij meer over onze visie op duurzaam onderwijs en het Canvas Sustainable Education System. We lichten de processtappen naar een concreet plan van aanpak graag toe. Meer weten? Neem dan contact op met Wieteke Hoftijzer of Sookie Yiu.

Wil je deze informatie graag delen met anderen die geïnteresseerd zijn in de toekomst van onderwijs en de verduurzaming van onderwijs? Download dan nu gratis onze visual, via onderstaand formulier. Hierin staat beschreven hoe we te werk gaan.

Download visual Canvas Sustainable Education System

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.