bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

De afvalketen in coronatijd. Herbezinnen en herpakken

De afvalketen in coronatijd. Herbezinnen en herpakken

29 mei 2020
Afvalbakken.png

De afvalketen heeft de afgelopen jaren een enorme transitieslag gemaakt om van afval naar grondstof te gaan (via de VANG-doelstellingen). Veel gemeenten zijn volop bezig met nadenken of al aan het uitvoeren om deze VANG doelstellingen te gaan halen. Nieuwe inzamelconcept worden uitgerold en de resultaten liegen er niet om. Het scheidingspercentage van huishoudelijk afval gaat omhoog en steeds vaker krijgt afval een 2de leven in een nieuw product. Goed voor de aarde, goed voor onze toekomst. Maar dan is er plotseling het Corona virus. Wordt de verduurzaming van de afvalketen nu verstoord door het Coronavirus?

Albert van Winden, adviseur bij KplusV, ging opzoek naar een antwoord daarop en interviewde zes deskundigen in de gehele afvalketen. Van verantwoordelijk wethouder tot inzamelaar, van directeur van een kringloopwinkel tot verwerker, van beleidsmedewerker ministerie Infrastructuur en Milieu tot de voorzitter van de branchevereniging NVRD.

Hier volgt het eerste deel uit een zesdelige reeks.

Deel 1 – Addie Weenk, Ministerie van I&W

Afvalketen in coronatijd deel 1 – Addie Weenk, Ministerie van I&W 

Deel 2 – Roy Bouten, gemeente Horst aan de Maas

Afvalketen in coronatijd deel 2 – Roy Bouten, gemeente Horst aan de Maas

Deel 3 – John Vernooij, Omrin

Afvalketen in coronatijd deel 3 – John Vernooij, Omrin

Deel 4 – Marcel van Goch, Opnieuw & Co

Afvalketen in coronatijd deel 4 – Marcel van Goch, Opnieuw & Co

Deel 5 – Mischa Langevoort, Twence

Afvalketen in coronatijd deel 5 – Mischa Langevoort, Twence

Deel 6 – Han Noten

Afvalketen in coronatijd deel 6 – Han Noten, scheidend NVRD-voorzitter

In zes korte interviews komen de grootste uitdagingen waar de afvalketen nu voor staat aan de orde. Steeds vanuit een nieuw perspectief. Gevraagd wordt naar de grootste uitdaging in deze tijd en hoe daarop te acteren.

Wekelijks publiceren we nieuwe delen uit deze reeks.

"Zonder willen, wordt kunnen nooit doen!"

 

drs. ing. Albert van Winden

06 143 076 49 / a.vanwinden@kplusv.nl

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ivo
Twee maatregelen zouden veel uitmaken:

1. verpakkingen die niet recyclebaar zijn verbieden (plastic met metaallaagje)

2. Op de verpakking aangeven in welke bak het moet
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Alex van Dam / Directeur
Beste,Ik kan niet begrijpen dat overheden zo makkelijk naar de burger lopen als het gaat om afvalheffingen, afschuiven van verantwoordelijkheid voor uitvoering van de afvalzorgplicht, terwijl het duidelijk is dat de grote boosdoener voor ongrijpbare delen binnen de toeleveringsbedrijven liggen zoals de verpakking industrie. De maatregelen zoals “Plastic Heroes” zijn ontoereikend. Wil men een circulaire economie nastreven en klimaatdoeleinden kunnen bereiken. Dan moet rigoreus het roer om. De belangrijkste stroom van afval, GFT, zal van betere kwaliteit zijn dan ooit tevoren.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.