Advertentie

Korpschef vreest positie gekozen burgemeester

Korpschef Erik Akerboom is bezorgd over de onafhankelijke positie van de burgemeester als die in de toekomst zou worden gekozen. Hij vraagt zich af wat dit betekent voor de neutrale rol die de burgemeester speelt bij de openbare orde en de veiligheid.

20 november 2017

Korpschef Erik Akerboom is bezorgd over de onafhankelijke positie van de burgemeester als die in de toekomst zou worden gekozen. Hij vraagt zich af wat dit betekent voor de neutrale rol die de burgemeester speelt bij de openbare orde en de veiligheid.

Zorgen
Akerboom sprak zijn zorgen uit in een lezing die hij maandagavond hield in de Ridderzaal in Den Haag, tijdens een bijeenkomst voor overheidsmanagers. De hoogste politiebaas vraagt zich daarin af of een burgemeester die verkiesbaar is en campagne voert ´niet per definitie een politieke burgemeester is?'. De politie koestert de rol, het draagvlak en de onafhankelijke positie van de burgemeester, aldus Akerboom.


Heet hangijzer

Volgens hem blijkt ook uit onderzoeken dat burgers de burgemeester juist hoog waarderen als onafhankelijk instituut. ´We moeten daar zuinig op zijn', stelt Akerboom. De gekozen burgemeester is al jaren een heet politiek hangijzer. Nu wordt de burgemeester nog voorgedragen door de gemeenteraad en daarna door de Kroon benoemd, net als de commissaris van de Koning. Het nieuwe kabinet wil die manier van benoeming uit de grondwet halen. De gekozen burgemeester komt daarmee een stap dichterbij. (ANP)

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul / projectleider
Laten we ook maar korpschefs en ovj kiezen, krijgen we misschien een afrekenbare politie die zaken wel oplost...

Aug Biels / Oud ambtenaar
De suggestie dat burgemeesters op dit moment wèl neutraal en onafhankelijk zouden zijn is te belchelijk om serieus te nemen.
Heukers
@Biels: Akerboom is op zich al te belachelijk om serieus te nemen.
Singelsma / Ambtenaar
Burgemeester Waanders van Dookum heeft aangetoond dat de heer Akerboom zich ook zorgen moet maken over benoemde burgemeesters die geen voeling met hun eigen burgers hebben en daardoor een verkeerde risico analyse maken
Jan Brouwer
Openbare orde en veiligheid gaat over het gedrag van burgers jegens elkaar. Eén van de belangrijkste redenen voor het bestaan van een staat. Is niet juist een door die burgers gekozen bestuurder bij uitstek gelegitimeerd voor die taak, méér dan iemand die als uitkomst een geheim proces tussen een beperkt aantal belanghebbenden wordt benoemd en dus afhankelijk is van hun belangen?
veestapel
Welten 2.0 is bezorgd, die komt er wel.

Brave jongen.
Advertentie