Advertentie

Kernenbeleid op de schop

In aanloop naar de herindeling van Langedijk en Heerhugowaard per 2022 wordt het kernenbeleid in beide gemeenten nieuw leven ingeblazen. Langedijk wil per kern de betrokkenheid van inwoners vormgeven. Heerhugowaard doet dat in haar wijken.

01 november 2019
dialoog-tafel.jpg

In aanloop naar de fusie tussen Langedijk en Heerhugowaard per 2022 wordt het kernenbeleid in beide gemeenten nieuw leven ingeblazen. Langedijk wil per kern de betrokkenheid van inwoners vormgeven. Heerhugowaard doet dat in haar wijken.

Dorpsplatform

Beide gemeenten zoeken in aanloop naar de herindeling naar nieuwe mogelijkheden om de inwoners te bereiken en van hen te horen wat er leeft en speelt. ‘Heel belangrijk, zeker nu we straks van bijna 28.000 inwoners naar ruim 83.000 inwoners gaan’, aldus de Langedijkse wethouder Nils Langedijk (D66). De gemeenten heeft minder dorpsplatforms dan vroeger, onder meer omdat de animo voor deelname daaraan is afgenomen.

Eigen kernenbeleid

Er kan worden gedacht aan dorpsraden, kernbeheerders of ambtenarenteams, maar alle opties liggen open. ‘Misschien moeten we denken aan een digitaal platform of moeten we de dorpsplatforms een budget geven zodat de kernen hun eigen beleid kunnen vormen’, aldus wethouder Langedijk. Per dorp kan er voor een andere werkwijze worden gekozen. Het doel is op bewoners verantwoordelijkheid te geven om mee te denken, te praten en te beslissen.

Onvrede

Er wordt begonnen met gesprekken met inwoners, organisaties en ondernemers van Sint Pancras, het Langedijker deel van Koedijk en Centrumwaard in Heerhugowaard. Tijdens inwonersbijeenkomsten over de fusieplannen bleek hier de meeste onvrede te leven. Inwoners van Langedijk vrezen daarnaast ondergesneeuwd te raken bij ‘grote zus’ Heerhugowaard. ‘We nemen deze signalen serieus. Met het intensiveren van het kernenbeleid willen we laten zien dat het ook anders kan’, aldus wethouder Langedijk. Medio oktober is dorpswethouder Ad Jongelen van Sint Pancras en Koedijk al begonnen met een maandelijks spreekuur in Sint Pancras. Binnenkort starten deze spreekuren ook in Koedijk. De gemeente gaat bekijken of daaraan ook in andere kernen behoefte aan is.

Herindelingskader

Van het lokale bestuur van nieuwe gemeenten verwacht minister Ollongren van Binnenlandse Zaken dat het ‘responsief, nabij, betrokken en benaderbaar blijft’, zo is vastgelegd in het nieuwe herindelingskader. Herindelingsvoorstellen worden aan dat herindelingskader getoetst. De nieuwe gemeente moet de nabijheid van bestuur en betrokkenheid van inwoners borgen en versterken. Dat kan onder meer via een actief dorpen- en kernbeleid. De minister laat de keuze aan de betrokken gemeenten.   

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie