of 59123 LinkedIn

Persoonlijke ontwikkeling? Verander je context!

"Is dit niet iets voor jou?" Een collega laat Evelien een opdracht bij een andere gemeente zien. Deze klus lijkt geknipt voor haar. Ze loopt al een poosje rond met de vraag wat ze nu wil in haar werk. Evelien weet inmiddels wel hoe het gaat in haar gemeente en hoe haar collega’s reageren op haar plannen. En routine wordt soms wat saai. Niet dat ze haar werk niet leuk vindt, maar ze verlangt wel naar iets nieuws. Een nieuwe horizon. Evelien: "Niet dat het nest niet goed is, maar ik wil uitvliegen!" Evelien vliegt uit voor de klus en als weer ze terug is op het nest zie ik hoeveel energie ze er van gekregen heeft.

Pieter was gevraagd eindverantwoordelijke te worden, maar daar voelde hij zich nog niet klaar voor. Hij reageert op een aanvraag voor een soortgelijke functie, maar dan in een kleinere gemeente. Want dat durft hij wel. Tijdens ons gesprek voel ik hoeveel zin hij heeft in deze rol. De ambitie spat er vanaf. Er zijn meer kandidaten. Pieter wordt het niet, hij baalt als een stekker. Deze actie heeft hem echter ook iets opgeleverd, vertelt hij me: "Een volgende stap in mijn werk is véél dichterbij dan ik dacht. Dat is echt een verrassing."
 
En dan Hans. Hans houdt van zijn vak. Hij wil nog helemaal niet stoppen met werken, hij wil geven wat hij in huis heeft. En hij is boventallig. Een tamelijk frustrerende combinatie. Notabene in de regio waar Hans oorspronkelijk vandaan komt, is iemand langdurig ziek. In het vakgebied van Hans. Het klikt en hij stapt in. De man die vervangen wordt (af en toe aanwezig) is blij met zo’n opvolger. En Hans? "Het lijkt alsof dit het begin is van een nieuwe periode van mijn werkende leven." Hij is blij. Ik ook.

'Veel HRM-instrumenten zijn gericht op het veranderen van de mens, de context veranderen is veel slimmer'. Dat is een uitspraak van mijn collega Harry van Boven. Mijn ervaring is dat veranderen van plek mensen goed doet. Het kán, met de uitdaging van een nieuwe klus en de veiligheid van je baan. Voor de ambtenaar betekent dit uit de routine en nieuwe werelden ontdekken. En voor de gemeente betekent dit dat de eigen medewerker fris en fruitig blijft, of dat je een ambtenaar van een andere gemeente snel kunt inzetten in plaats van inhuur van een extern bureau.

 

Ik mag voor Publiek.nl al deze mensen verbinden met mooie opdrachten. Vaak lukt dat en soms niet, of duurt het wat langer. Het levert in elk geval waardevolle gesprekken op over wat je graag zou willen en waar je energie van krijgt. Wie denkt ‘dat is ook wat voor mij’: meld je aan bij Publiek.nl en dan spreken we elkaar binnenkort!
 
Esther Honkoop
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingPubliek.nl

Atoomweg 50

3542 AB Utrecht

030-3070340

www.publiek.nl

info@publiek.nl

Meer nieuws

Afbeelding

Onze bloggers