of 59130 LinkedIn

Verstrekkende gevolgen staatssteun: overheid moet miljoenen terugvorderen van onderneming

Reageer

Spanje heeft in 2013 het voornemen tot het verstrekken van financiering van ongeveer € 360 miljoen aan de Spaanse spoorwegbeheerder ADIF aangemeld bij de Commissie. De steun zou betrekking hebben op de financiering van de totale investeringskosten van een project voor de bouw van een testcentrum voor hogesnelheidstreinen en bijbehorende uitrusting nabij Malaga. Tijdens het onderzoek kwam de Commissie er echter achter dat Spanje sinds 2011 al € 140 miljoen aan ADIF had vertrekt. In deze zaak heeft dit aanzienlijke negatieve consequenties voor de overheid en voor ADIF.

Uit het onderzoek van de Commissie kwam naar voren dat de staatssteun niet voldoende positieve gevolgen heeft. Het gevolg is dat de staatssteun niet wordt goedgekeurd. Als het alleen ging om het voornemen om € 360 miljoen te financieren, was er wat de staatssteunrechtelijke gevolgen betreft – hoe vervelend dit besluit ook is voor Spanje – niets aan de hand. Het probleem ontstaat doordat Spanje al € 140 miljoen aan steun had verstrekt. Die moet nu worden teruggevorderd van de begunstigde. Wat we overigens zien in deze zaak is dat de steun die al was verstrekt aan ADIF blijkbaar niet was aangemeld, maar dat de Commissie toch heeft achterhaald dat steun was verleend.
 

De gevolgen van het verstrekken van staatssteun voordat de Commissie goedkeuring daarvoor heeft gegeven (of zonder dat een vrijstelling van de aanmeldingsplicht van toepassing is) zijn zeer verstrekkend als de Commissie (onverhoopt) de steun niet goedkeurt. De begunstigde kan daardoor in financiële problemen komen, ook als het niet om tientallen miljoenen Euro’s gaat maar om minder. De gevolgen voor de overheid kunnen ook aanzienlijk zijn, zij het dat deze niet financieel van aard hoeven te zijn.

Word lid van ons Nysingh Staatssteun Netwerk op LinkedIn en lees verder over deze zaak en andere zaken die voor u als overheid van belang zijn.

 

Heeft u vragen over de aanwezigheid van staatssteun bij een maatregel die u wilt nemen of transactie die u wilt aangaan als overheid, of wil u deze staatssteunproof maken? Neem contact op met Ekram Belhadj (T 038 425 92 07 | E ekram.belhadj@nysingh.nl) of Cees Dekker (T 038 425 92 07 | E cees.dekker@nysingh.nl).

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Nysingh advocaten-notarissenAfbeelding

Afbeelding

mr. P.L.G. Haccou (Patrick)

T 026 357 57 35

www.nysingh.nl

Meer nieuws

Afbeelding

Op de hoogte blijven? Volg Nysingh

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Afbeelding