of 59130 LinkedIn

Steun aan voetbalclubs

Reageer

Afbeeldingmr. C.T. Dekker (Cees)

 

Na een diepgaand onderzoek is de Europese Commissie tot de conclusie gekomen dat diverse maatregelen van een aantal Nederlandse gemeenten voor FC Den Bosch, MVV Maastricht, NEC Nijmegen en Willem II staatssteun opleveren. Deze steunmaatregelen zijn wel goedgekeurd op grond van specifieke Europese regels voor ondernemingen in financiële moeilijkheden (richtsnoeren voor reddings- en herstructureringssteun).

Uit het onderzoek is gebleken dat de voetbalclubs realistische herstructureringsplannen hebben uitgevoerd. De clubs hebben aanzienlijk bijgedragen aan de kosten van hun herstructurering en hebben ermee ingestemd om maatregelen te nemen om de concurrentieverstoringen door de overheidsfinanciering te verminderen, zoals het beperken van het aantal werknemers, het aantal geregistreerde spelers en de lonen van de spelers.

 

De zaken laten zien dat er best steun kan worden gegeven als aan die steunverlening maar de juiste voorwaarden gekoppeld worden. Daar moet dan ook goed naar gekeken worden. Dat geldt overigens niet alleen voor steun aan voetbalclubs, maar ook voor steun aan andere ondernemingen.

De Commissie heeft ook de "sale and leaseback"-transactie tussen de gemeente Eindhoven en PSV van de grond waarop het Philipsstadion en een trainingscomplex werden gebouwd, onderzocht. Volgens de Commissie is die transactie onder marktconforme voorwaarden uitgevoerd. Om die reden vormt die transactie geen staatssteun. De Commissie heeft aangegeven bij haar beoordeling rekening te hebben gehouden met een onafhankelijk extern taxatierapport dat de basis van die transactie vormde. In het begin van de onderzoeken naar steun aan voetbalclubs was ook nog een kwijtschelding van een lening van de gemeente Arnhem aan Vitesse betrokken. Wij konden de Commissie al eerder duidelijk maken dat onder de omstandigheden waarin die kwijtschelding had plaatsgevonden, die kwijtschelding geen steunmaatregel vormde, zodat het onderzoek gesloten kon worden.
 
Overigens komen niet alle voetbalclubs ongeschonden uit de strijd. De Commissie heeft namelijk ook bekend gemaakt te hebben geoordeeld dat Spanje de steun moet terugvorderen die zij heeft verleend aan een zevental voetbalclubs (FC Barcelona, Real Madrid, Valencia, Athletic Bilbao, Atlético Osasuna, Elche en Hercules). Eén van de steunmaatregelen (de steunmaatregel ten gunste van Real Madrid) bestond volgens de Commissie uit een overwaardering van grond in het kader van een grondtransactie tussen Real Madrid en de gemeente Madrid. Het voorgaande laat eens te meer zien dat het resultaat van de staatssteunbeoordeling (waaronder de verenigbaarheidsbeoordeling) afhankelijk is van alle feiten en omstandigheden van het geval.

 

Voor meer informatie over de staatssteunregels en de toepassing daarvan op een transactie die u aan wilt gaan, kunt u contact opnemen met Cees Dekker (T 038 425 92 07 | cees.dekker@nysingh.nl) advocaat staatsteunrecht bij de sectie Marktordening van Nysingh.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Nysingh advocaten-notarissenAfbeelding

Afbeelding

mr. P.L.G. Haccou (Patrick)

T 026 357 57 35

www.nysingh.nl

Meer nieuws

Afbeelding

Op de hoogte blijven? Volg Nysingh

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Afbeelding