of 59130 LinkedIn

Overheidsmaatregelen voor religieuze instellingen kunnen staatssteun opleveren

Reageer

Afbeeldingmr. E. Belhadj (Ekram)

 

Zijn de staatssteunregels van toepassing op een belastingvrijstelling van de overheid ten aanzien van de Katholieke Kerk wanneer die vrijstelling ook geldt voor activiteiten die geen strikt religieus doel hebben?

Over deze vraag heeft het Hof van Justitie zich gisteren uitgelaten in een arrest. Het Hof oordeelt dat de vrijstelling inderdaad staatssteun kan opleveren voor zover die geldt voor economische activiteiten. Dit oordeel heeft een breder bereik dan alleen deze zaak. Eén van de kernpunten daarbij is of de maatregel in kwestie ziet op economische activiteiten van de religieuze instelling. Daarbij is de toets niet anders dan in andere gevallen wanneer bepaald moet worden of een entiteit (deels) een onderneming is in de zin van de staatssteunregels. Ook de noodzaak van een gescheiden boekhouding wordt weer eens onderstreept door het Hof wanneer een entiteit zowel economische als niet-economische activiteiten verricht. Ook zien we in dit arrest dat het Hof vasthoudt aan zijn vaste rechtspraak over de beïnvloeding van de tussenstaatse handel, waaruit blijkt dat van beïnvloeding in veel gevallen al snel sprake is. Wel wijst het Hof op de de-minimisverordening als mogelijke escape.


Lees verder hierover op ons Nysingh Staatssteun Netwerk op LinkedIn.

 

Meer informatie

Voor vragen over staatssteun kunt u contact opnemen met staatssteunspecialisten Ekram Belhadj, E: ekram.belhadj@nysingh.nl | T: 038 425 92 07 | M: 06 53 98 53 75 of Cees Dekker, E: cees.dekker@nysingh.nl | T: 038 425 92 07 | M: 06 10 01 75 80. Zij maken deel uit van ons staatssteunteam dat overheden adviseert en bijstaat in procedures voor de rechter over financiële relaties met verschillende partijen, en staatssteunmeldingen bij de Europese Commissie begeleidt.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
















Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Nysingh advocaten-notarissenAfbeelding

Afbeelding

mr. P.L.G. Haccou (Patrick)

T 026 357 57 35

www.nysingh.nl

Meer nieuws

Afbeelding

Op de hoogte blijven? Volg Nysingh

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Afbeelding