of 61869 LinkedIn

Verduurzamen van gebouwen tegen beheersbare kosten

Verduurzamen van gebouwen tegen beheersbare kosten
Reageer

De CESCo: het circulaire antwoord op duurzame vragen.

CESCo: een Circular Economy Service Company
De bewezen effectieve samenwerkingsvorm van een ESCo kunnen we ook toepassen op duurzame prestatiecontracten. In een Circular Economy Service Company (CESCo) besteedt de eigenaar of gebruiker van een gebouw, net zoals bij een ESCo, het beheer van (een onderdeel van) het gebouw uit aan een externe partij. Door gebruik te maken van een CESCo, kan de uitbestedende partij een gebouw verduurzamen zonder grote investeringskosten. Door middel van een prestatiecontract wordt vastgelegd welke prestatie de CESCo levert en tegen welke periodieke vergoeding.

 

Circulair inrichten van gebouwen
Een voorbeeld van wat een CESCo voor een bedrijf zou kunnen beteken is het circulair inrichten van ruimten in een gebouw. Het inkoop management loopt op dit moment vaak tegen hoge kosten aan: spullen zijn aan vervanging toe, de arbeidsnormen wijzigen en ook de wensen van het bedrijf zelf zijn aan verandering onderhevig. De afdeling inkoop kan dan met iedere wijziging een x aantal bureaus, stoelen, tussenschotten, enz. aanschaffen, maar kan ook een dienst uitzetten: ‘geluidsarm, flexibel en ergonomisch eersteklas werken en vergaderen voor x aantal personen.’ Een CESCo kan deze dienst prima vervullen. De leveranciers van vergadermeubilair, binnenwanden, verlichting, vloerbedekking en akoestiekoplossingen vormen een samenwerkingsverband, dat zich verplicht om voor een bepaalde tijd deze werk- en vergadervoorzieningen te faciliteren.

 

Total Costs of Ownership versus Total Value of Usership
Doordat in bovenstaand voorbeeld het interieur eigendom van de CESCo blijft, inclusief de kosten voor onderhoud, reparatie en vervanging, zullen zij zich bij uitstek richten op producten met een duurzame kwaliteit, een maximale gebruikswaarde en een meest gunstige Total Costs of Ownership. Omdat de klant geen eigenaar meer is maar gebruik maakt van een oplossing voor zijn behoefte, kan hij rekenen op een zo hoog mogelijke Total Value of Usership tegen zo laag mogelijke kosten.


De mogelijkheden van CESCo’s beperken zich niet alleen tot het interieur van gebouwen. Denk bijvoorbeeld aan het inkopen of aanbesteden van prestatiecontracten, de aanschaf en onderhoud van installaties en facilitaire voorzieningen, gebouw gebonden investeringen zoals gevels en daken, de inrichting van het terrein rondom het gebouw of zelfs de aanschaf en onderhoud van ICT-apparatuur. Kortom, de mogelijkheden zijn legio.

 

De CESCo als heldere win-win situatie
Doordat de partijen die de CESCo realiseren en beheren verantwoordelijk zijn voor de prestaties die zijn afgesproken met de opdrachtgever oefenen ze maximaal invloed uit op het ontwerp, de productie en de exploitatie. Hierdoor ontstaat een optimale situatie om een lange termijn relatie met de klant met maximale resultaatgerichtheid aan te gaan. Juist daarin ligt het onderscheidend vermogen en het verdienmodel voor de samenwerkingscoalitie. De opdrachtgever krijgt de prestaties die hij verlangt, zonder extra overhead die het beheren van niet-kerntaak gerelateerde zaken doorgaans kost. Hierdoor ontstaat er voor beide partijen een win-win situatie.


En last but not least: ook het milieu heeft veel baat bij samenwerkingsverbanden. Vanuit de uitgangspunten rondom circulaire economie zet de CESCo in op herbruikbaarheid van producten en grondstoffen en richten producenten zich op het toepassen van bijvoorbeeld gerecyclede materialen en zullen waar mogelijk nieuwe grondstoffen vermijden.

 

Wat kan een CESCo voor u betekenen?
KplusV adviseert u graag over mogelijkheden van een CESCo om de verduurzaming binnen uw organisatie te realiseren. Wij zijn sterk in het bij elkaar brengen van partijen en organiseren van nieuwe samenwerkingsvormen. Samen met u gaan we graag de uitdaging aan om (afdelingen binnen) uw bedrijf of organisatie circulair te organiseren, of het nu gaat om facilitair management, energie en/of prestatiecontracten.

 

Wilt u meer weten over het inkopen of aanbesteden van energie en/of prestatiecontracten, al dan niet doormiddel van een CESCo, neem dan contact op met Erick Wuestman (mail e.wuestman@kplusv.nl of bel 06 54 307 183) of Karlijn Bakker (mail k.bakker@kplusv.nl of bel 06 27 08 55 08).

 

Misschien ook interessant voor u: Sámen werken aan verduurzaming en Gemeenten en MKB samen aan de slag met verduurzaming.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingKplusV

Westervoortsedijk 73,

6827 AV Arnhem

Postbus 60055,

6800 JB Arnhem

026-355 13 55

info@kplusv.nl

                      

Science Park 402, 1098 XH Amsterdam

Postbus 74744, 1070 BS Amsterdam

020-669 90 66 

info@kplusv.nl

 

Stationsplein 45, 3013 AK Rotterdam

A4.004, 3013 AK Rotterdam
010-254 00 17

info@kplusv.nl

 

www.kplusv.nl

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Afbeelding

 

Wil je op basis van je persoonlijke voorkeur onze nieuwste artikelen maandelijks in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Whitepapers