of 63606 LinkedIn

Circulair inkopen met Rapid Circular Contracting

Circulair inkopen met Rapid Circular Contracting. Verslag discussietafel – deel 1.
KplusV 3 reacties

Verslag discussietafel – deel 1.

Op woensdag 8 mei waren vertegenwoordigers van overheden, bedrijven en kennisinstellingen te gast bij KplusV in Rotterdam om te praten over circulaire economie. Eén van de thema’s die werden aangestipt is Rapid Circular Contracting (RCC). Hierbij een kort verslag van de uitkomst daarvan.

Circulair inkopen wordt door vele gezien als een van de belangrijke instrumenten om de transitie naar de circulaire economie te maken. Om marktpartijen echt uit te dagen meer circulair te gaan ontwerpen en ondernemen zullen de opdrachtgevers vaker de circulaire muziek op moeten zetten door middel van circulair aanbesteden. Echter blijkt volgens de deelnemers dat je in de praktijk nog tegen allerlei dingen aanloopt, hoe ga je bijvoorbeeld om met de juridische eigendomsstructuur wanneer je iets ‘as-a-service’ inkoopt en hoe vraag je uit op ambities in plaats van op meer kwantitatieve variabelen (zoals kosten)?

 

Wat tijdens de discussie duidelijk naar voren kwam is dat opdrachtgevers niet in hun eentje het circulaire wiel moeten proberen uit te vinden maar hier ook juist de kennis van de markt bij te gebruiken. RCC biedt hier een prima mogelijkheid voor door in een vroeg stadium van het traject de opdrachtnemer al binnenboord te halen via een aanbesteding en dan samen met deze partij de circulaire oplossing uit te werken. Gunnen op ambities noemen we dat.

 

Onder de deelnemers van de discussietafel was groot enthousiasme om werk te maken van circulair inkopen. Zo is het van belang om veel nieuwe best practices te ontwikkelen en hier ook van te leren. Een concreet gevolg hiervan: daags na de bijeenkomst zijn een aantal deelnemers in aanbestedingskalender gaan kijken welke aanbestedingen zich lenen voor circulair inkopen. Ook gaan een aantal deelnemers de samenwerking aan met andere overheden, om vanuit die samenwerking meer impact te realiseren.

 

Kortom: het heeft er alle schijn van dat er daden volgen op woorden! Wil je ook ambities omzetten in daden? Niels Ahsmann gaat graag het gesprek met je aan.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jos Alders (Wijkbewoner Hatert) op
Helaas is dit project Malderburchtstraat in de praktijk een mislukking geworden. Er zijn veel fouten gemaakt, zoals het niet informeren van aanwonende, verkeer is i.p.v. van over de rondweg, want dat is de Malderburchtstraat, door de wijk gestuurd (30km zone), Incl. bussen, door veel te smalle straten, langs huizen op 3.3 mtr van het raam. Dus de door de aannemer aangetoonde milieuwinst op deze straat wordt nu 100 mtr verderop uitgestoten in de wijk zelf. Dus verkeer, bussen en uitstoot is gelijk gebleven, alleen gebeurd dit nu in de 30km zone van de wijk. Veiligheid, leefbaarheid en uitstoot is juist minder geworden, door mooie cijfers te beloven, met onvolledige berekeningen. Dus de RCC methodiek heeft nog wel een helehoop aandacht nodig. Het lijkt erop dat de aannemer met het mooiste sprookje wint.
Door Niels Ahsmann (Adviseur KplusV) op
Hoi Rob, het klopt dat er veel overeenkomstige elementen van een bouwteam aanpak terug te vinden zijn in de RCC methodiek. Wij merken ook dat overheden die reeds ervaring hebben met het werken in een bouwteam beter uit de voeten kunnen met de RCC methodiek. Immers het is een proces waarin je gezamenlijk komt tot een ontwerp (en bestek in het geval van GWW en bouw). We hebben dit dan ook al bijvoorbeeld toegepast in de bouw zoals in Nijmegen aan de Malderburchtstraat: https://www.cirkelstad.nl/de-malderburchtstraat- …
Door Rob (Senior Inkoopadviseur) op
RCC heeft heel veel weg van Bouwteam wat veel toegepast wordt in GWW en Bouw.

Contactgegevens

AfbeeldingKplusV

Westervoortsedijk 73,

6827 AV Arnhem

Postbus 60055,

6800 JB Arnhem

026-355 13 55

info@kplusv.nl

                      

Science Park 402, 1098 XH Amsterdam

Postbus 74744, 1070 BS Amsterdam

020-669 90 66 

info@kplusv.nl

 

Stationsplein 45, 3013 AK Rotterdam

A4.004, 3013 AK Rotterdam
010-254 00 17

info@kplusv.nl

 

www.kplusv.nl

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Afbeelding

 

Wil je op basis van je persoonlijke voorkeur onze nieuwste artikelen maandelijks in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Whitepapers