of 61441 LinkedIn

Circulair aanbesteden

Circulair aanbesteden. Subsidiemogelijkheden voor duurzaam inkopen
KplusV Reageer

Meervoudige waardecreatie in optima forma.

Door grondstoffen te hergebruiken houden we de planeet leefbaar voor mens en dier. Maar zover zijn we nog niet. KplusV vindt circulaire economie van groot belang. In een artikelenreeks lichten we toe waarom. In dit artikel gaan we in op de subsidiemogelijkheden voor duurzaam inkopen die het RVO biedt.

Expert circulaire economie, Inge van der Vaart, vertelt over meervoudige waardecreatie bij circulair aanbesteden.

 

In 2019 hebben we meer dan tien aanbestedende diensten geholpen bij het vormgeven van een circulair aanbestedingstraject. Mede mogelijk gemaakt door RVO subsidie voor circulair inkopen. Deze organisaties begeleiden we bij het vormgeven van hun circulaire ambities en -aanbestedingstrajecten.


Kennisdeling bij duurzaam inkopen

De winst van circulair aanbesteden bestaat naast het terugdringen van afval en CO2-reductie. Maar bijna net zo belangrijk is de kennisdeling die plaatsvindt. Duurzaam inkopen is iets relatief nieuws, waarbij verschillende partijen de handen ineen moeten slaan. Dat gebeurt niet vanzelf. Maar zodra men elkaar weet te vinden en weet welke ingrediënten er nodig zijn, kan het proces elders of een volgende keer herhaald worden. Dat is extreem waardevol.

 

De wens voor het vormgeven van een circulaire aanbesteding begint vaak bij één persoon in de organisatie zoals een enthousiaste inkoper, een gedreven wethouder of een bevlogen medewerker. Die bevlogenheid wordt overgedragen aan het inkoopteam, de directie, bestuurders en de toekomstige gebruikers. In het geval van het circulair aanbesteden van een schoolgebouw gaat het zelfs vaak om meerdere opdrachtgevers en honderden gebruikers die het circulaire gedachtegoed meekrijgen. Maar daar blijft het niet bij. Door de duurzame aanbesteding wordt ook de markt aan het denken gezet. Marktontmoetingen inspireren de aanwezige partijen en meerdere consortia worden gevormd om in te schrijven op circulaire aanbestedingen zo ontstaan nieuwe samenwerkingsvormen en nieuwe producten en diensten. De meerwaarde daarvan wordt mooi geïllustreerd door de opmerkingen van twee betrokkenen:

 

                  

“Aanbesteden is normaal gesproken een soort van verplichte kost. Je zit er ook zeker niet altijd op te wachten.Maar in dit traject heb ik meermalen kippenvel gekregen van de waardevolle aspecten en contacten”

Anniek van Dijk, gemeente Hardenberg


Meer weten over circulair aanbesteden?

Ben je (betrokken bij) een aanbesteding of inkooptraject en vraag je je af hoe dat duurzaam kan? Stuur ons gewoon een berichtje en we gaan in gesprek over duurzaam aanbesteden. Laten we mooie dingen maken!

 

Inge van der Vaart

06 13 24 18 99 / i.vandervaart@kplusv.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingKplusV

Westervoortsedijk 73,

6827 AV Arnhem

Postbus 60055,

6800 JB Arnhem

026-355 13 55

info@kplusv.nl

                      

Science Park 402, 1098 XH Amsterdam

Postbus 74744, 1070 BS Amsterdam

020-669 90 66 

info@kplusv.nl

 

Stationsplein 45, 3013 AK Rotterdam

A4.004, 3013 AK Rotterdam
010-254 00 17

info@kplusv.nl

 

www.kplusv.nl

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Afbeelding

 

Wil je op basis van je persoonlijke voorkeur onze nieuwste artikelen maandelijks in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Whitepapers