of 59123 LinkedIn

Zeeuwse afvalinzameling verhuist van private naar publieke partij

Zeeuwse afvalinzameling verhuist van private naar publieke partij. Adviseurs Aiko Klein en Gerard Zijlstra vertellen over transformatie.
Reageer

Adviseur Aiko Klein vertelt over transformatie.

Hoe verhuis je een inzamelbedrijf van een private partij naar een overheid? Met behoud van personeel en continuïteit van afvalinzameling? Dat vraagt veel van alle betrokkenen. Zie het voorbeeld van de Zeeuwse Reinigingsdienst, die overging van Indaver naar OLAZ. KplusV begeleidde dit omvangrijke traject.

Wie is wie?
In 2015 verkocht de provincie Zeeland het afvalbeheerbedrijf Indaver aan de logistiek dienstverlener Katoen Natie. Dit had gevolgen voor de afvalactiviteiten die Indaver uitvoerde voor de Zeeuwse gemeenten, ondergebracht in de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD). Logische vraag was of het Openbaar Lichaam Afvalstoffenverwijdering Zeeland (OLAZ), dat al 1% van de aandelen bezat, de overige 99% wilde overnemen. In deze gemeenschappelijke regeling hebben de dertien Zeeuwse gemeenten hun afvalstoffenverwijdering verenigd. OLAZ vroeg KplusV om raad en daad bij de overname van de ZRD. Onze adviseur Aiko Klein vloog hiervoor in. Hij vertelt …

 

Spin in web van belangen
“Dit was zonder meer een interessant traject. Niet alleen door al zijn bestanddelen, maar ook door de heel verschillende werelden en belangen van de betrokkenen. En door het tempo waarin de eindstreep moest worden gehaald. Onze bijdrage begon met de uitwerking van een businesscase. Bij de daaropvolgende onderhandelingen over een intentieovereenkomst boden we ondersteuning. Een aantal randvoorwaarden nam hierbij een belangrijke plek in. Zoals het behoud van werkgelegenheid, het beperken van risico’s en het voorkomen van kostenstijging. Uitgangspunt was in elk geval dat de afvalinzameling door de ZRD – die naar grote tevredenheid functioneerde – zou continueren.

 

Toen die intentie stond, was het zaak de weg naar de koopovereenkomst te plaveien en de onderhandelingen opnieuw te stroomlijnen. In dit proces bestond er een continu spanningsveld tussen de zakelijke belangen van Indaver en de politiek-bestuurlijke van OLAZ. Omdat wij zowel de afvalsector als de private én de publieke wereld kennen, konden wij voortdurend het overzicht houden en OLAZ adviseren over de effecten die bepaalde beslissingen zouden hebben.

 

Medio 2015 viel het besluit de overnamedatum naar voren te halen: van januari 2018 naar januari 2016. Voor deze aanzienlijke versnelling was niet alleen een doortastende aanpak nodig, maar ook een non-stop vinger aan de pols en constante afstemming tussen alle spelers.”

 

Mooi resultaat voor gemeente en burger
“Op het moment dat de uiteindelijke koopovereenkomst klaarlag – eind 2015 – was de spanning echt voelbaar. Voor iedereen. Niet gek met alle factoren, aandachtspunten en uitdagingen, die bij zo’n grootscheepse transformatie komen kijken. Er moet ook ruimte zijn voor emotie. Maar om resultaat te behalen, is het wel belangrijk stappen te blijven zetten. Volgens mij hebben we als KplusV dat in goede banen kunnen leiden. En door ieders inzet is de deadline gehaald.

 

De opbrengst voor OLAZ? Een overname die draagvlak kent bij de deelnemende gemeenten en politiek-bestuurlijk te verantwoorden is. De werkgelegenheid voor het personeel is gegarandeerd, net als de dienstverlening van de ZRD. Ook voor de Zeeuwse burger is het dus een positieve ontwikkeling.”

 

                     Wat vindt OLAZ?
Volgens voorzitter Evert Damen is KplusV van grote toegevoegde waarde geweest in het proces: “Het was vooral erg welkom dat Aiko en Gerard steeds weer de cruciale termijnen bewaakten. Ze zijn zeer betrokken en doen er alles aan om inzetbaar te zijn. Ook hun expertise, betrouwbaarheid, transparantie en analytisch vermogen hebben ons prima vooruitgeholpen. En misschien wel net zo belangrijk: het is plezierig om met hen samen te werken.”

 

Meer weten?
Over dit overnametraject en onze support daarbij? Of benieuwd wat wij voor jouw transformerende of verduurzamende organisatie kunnen betekenen? Leg dan eens contact met onze adviseur Aiko Klein.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingKplusV

Westervoortsedijk 73,

6827 AV Arnhem

Postbus 60055,

6800 JB Arnhem

026-355 13 55

info@kplusv.nl

                      

Science Park 402, 1098 XH Amsterdam

Postbus 74744, 1070 BS Amsterdam

020-669 90 66 

info@kplusv.nl

 

www.kplusv.nl

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Afbeelding

 

Wil je op basis van je persoonlijke voorkeur onze nieuwste artikelen maandelijks in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Whitepapers