of 59082 LinkedIn

Revolverend fonds helpt Limburgs bedrijfsleven vooruit

Revolverend fonds helpt Limburgs bedrijfsleven vooruit. Provincie, LIOF en KplusV leggen basis hiervoor.
Reageer

Provincie, LIOF en KplusV leggen basis hiervoor

De provincie Limburg wil haar mkb’ers bijstaan in hun ontwikkeling. Vanuit die wens ontstond het idee om een revolverend fonds in het leven te roepen: het MKB-Leningenfonds. Omdat KplusV inmiddels ruime ervaring heeft met het opzetten van revolverende fondsen, vroeg de provincie ons om advies. Ook was ondersteuning nodig bij de voorbereidende gesprekken met de beoogde fondsmanager LIOF.

Adviseur Edwin Netjes ging aan de slag met deze klus. Edwin: “Limburgse ondernemers bleken onvoldoende kredietmogelijkheden te vinden voor bedragen tussen € 150.000 en € 1 miljoen. Een nieuw fonds moest daarin dus voorzien. Deze en andere uitgangspunten, doelen en randvoorwaarden namen we samen met de provincie onder de loep.”

 

Breed gedragen onderlegger
Daarnaast passeerden vragen de revue als: wie is de doelgroep, hoe bereik je die, welke financieringsinstrumenten zijn er nu al voor mkb’ers, en hoe vul je dat palet aan? “Zo ontstond de onderlegger van het MKB-Leningenfonds: een goed onderbouwd fondsplan”, licht Edwin toe. “Doordat we met elkaar zo veel mogelijk facetten bij de kop pakten, konden alle betrokken partijen zich volledig in het plan vinden.”

 

In coproductie met de Limburgse ontwikkelings- en investeringsmaatschappij LIOF boog KplusV zich vervolgens over de optimale fondsorganisatie. “Als het fonds zijn doelen wil behalen, moet de externe fondsmanager aan een aantal eisen voldoen. Deze partij moet niet alleen uiterst professioneel functioneren, maar ook opereren als een marktpartij, kunnen acquireren en alle leningen beheren. En er moet gedegen worden gerapporteerd over de inzet van publieke middelen. Want dat is wat een revolverend fonds verstrekt: overheidsgeld, dat de ondernemer uiteindelijk met rente en aflossingen weer terugbetaalt”, legt Edwin uit.

 

Van wens naar praktijk
Fleur Rasenberg-Laumen senior beleidsmedewerker Economie en Innovatie van de provincie Limburg is tevreden over het eindresultaat van deze exercitie: “Er staat sinds mei een fonds waarmee we ons midden- en kleinbedrijf vooruit kunnen helpen. Zó geven we de provinciale economie een extra impuls. KplusV was een welkome sparringpartner in dit traject. Wat enorm voor hen spreekt is hun gevoel voor de complexe bestuurlijke-ambtelijke context. Hierdoor werd er niet alleen constructief meegedacht, maar werd er ook een goede inschatting gemaakt op mogelijke situaties, problemen en risico’s. Het KplusV-team pakte onze wensen heel serieus op.”

 

Overheid of ondernemer?
Wil je als overheid onderzoeken of een revolverend fonds ook van meerwaarde is in jouw huidige financieringsinstrumentarium? Of ben je als ondernemer op zoek naar aanvullend kapitaal? KplusV kan hierin meedenken en -doen. Leg eens contact met de adviseurs uit dit artikel: Bart Blokhuis en Edwin Netjes.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingKplusV

Westervoortsedijk 73,

6827 AV Arnhem

Postbus 60055,

6800 JB Arnhem

026-355 13 55

info@kplusv.nl

                      

Science Park 402, 1098 XH Amsterdam

Postbus 74744, 1070 BS Amsterdam

020-669 90 66 

info@kplusv.nl

 

Stationsplein 45, 3013 AK Rotterdam

A4.004, 3013 AK Rotterdam
010-254 00 17

info@kplusv.nl

 

www.kplusv.nl

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Afbeelding

 

Wil je op basis van je persoonlijke voorkeur onze nieuwste artikelen maandelijks in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Whitepapers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!