of 59082 LinkedIn

Onderzoek onder ingenieursbureaus geeft basis voor verbetering

Gemeenten hebben de afgelopen jaren hun ingenieurswerk flink op de schop genomen. Onderzoek onder ingenieursbureaus geeft basis voor verbetering.
Reageer

Bas Grol adviseert duidelijke koers, kennisuitwisseling en samenwerking.

Door financiële en maatschappelijke uitdagingen hebben gemeenten de afgelopen jaren hun ingenieurswerk flink op de schop genomen. Het heeft voor grote verschillen gezorgd tussen de gemeenten. “En daardoor ontstond de behoefte om de ingenieursbranche eens goed onder de loep te nemen”, vertelt adviseur Bas Grol. Hij is vervolgens aan de slag gegaan met een uitgebreide brancheanalyse.

Al sinds 2009 werken de ingenieursbureaus van de 100.000+-gemeenten aan meer inzicht in hun eigen processen en prestaties, en delen zij hun kennis en kunde met elkaar. Eerst tijdens expertsessies en het netwerkevent ‘Dag van de Stadsingenieurs’, maar ook met een jaarlijkse benchmark. Alle recente veranderingen maakten zo’n cijfermatig vergelijk echter minder actueel. Daarvoor in de plaats kwam de wens om de branche kwalitatief te beschrijven. KplusV – in de persoon van Bas Grol – nam hierin het voortouw. Net als bij de eerdere benchmarks en kennisuitwisselingen.

 

Status quo en toekomst ontrafeld
“Van 23 gemeenten heb ik de hoofden van de ingenieursbureaus gesproken, en één of twee collega’s. Wat vooral ter sprake kwam, waren het heden en de toekomst van hun strategie, organisatie, governance, productie, personeel, kwaliteit, kosten en samenwerking. Het heeft veel informatie opgeleverd, waaronder ook inspirerende praktijkvoorbeelden en een overzicht van bijzondere expertises en kennisbehoeftes per gemeente”, vat Bas het onderzoeksproces kort samen.

“Al deze informatie heb ik verzameld, bestudeerd en geanalyseerd. Het brengt me op een aantal rode draden. Zo hebben de meeste ingenieursbureaus hun langetermijnkoers niet expliciet gemaakt. Er vindt een complexe verschuiving plaats in hun takenpakket: de werkfocus ligt steeds meer op het faciliteren en coördineren van projecten, samen met in- en externe partners. En up-to-date cijfers over hun prestaties en bedrijfsvoering ontbreken vaak.”

 

Strategie als handig handvat
“Daarom adviseer ik de gemeentelijke ingenieursbureaus onder andere om hun strategie toe te vertrouwen aan het papier. Het geeft een handvat voor medewerkers en vormt een startpunt voor de politiek-bestuurlijke discussie over de toegevoegde waarde van de bureaus. Om de eigen kwaliteit en werkprocessen te verbeteren, raad ik aan kengetallen, kennis en ervaringen uit te wisselen met andere ingenieursbureaus. Bijvoorbeeld in een beknopte benchmark of tijdens kleinschalige bijeenkomsten en workshops”, licht Bas toe. Hij suggereert daarnaast een partij in te schakelen, die de belangen van de sector bewaakt en gemeente-overstijgende activiteiten organiseert. Zoals scholing, marketing, innovatie en de politieke lobby.

 

Meer weten?
Benieuwd naar alle ins en outs van deze brancheanalyse? Onze adviseur Bas Grol vertelt er graag heel veel meer over. grol@kplusv.nl / 06-27 08 55 62

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingKplusV

Westervoortsedijk 73,

6827 AV Arnhem

Postbus 60055,

6800 JB Arnhem

026-355 13 55

info@kplusv.nl

                      

Science Park 402, 1098 XH Amsterdam

Postbus 74744, 1070 BS Amsterdam

020-669 90 66 

info@kplusv.nl

 

Stationsplein 45, 3013 AK Rotterdam

A4.004, 3013 AK Rotterdam
010-254 00 17

info@kplusv.nl

 

www.kplusv.nl

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Afbeelding

 

Wil je op basis van je persoonlijke voorkeur onze nieuwste artikelen maandelijks in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Whitepapers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!